mala škola

Stan iz 60-ih transformiran u suvremeni dom s dodatnom sobom i vešerajem

Novo stanje
Vlasnici su kupili derutni stan u montažnoj zgradi građenoj 60-ih godina, sa željom da ga u potpunosti renoviraju
image
Arhitektice Neva Horvat i Sandra Unterajner iz arhitektonskog ureda grAdit

KONTAKT:

  • Trg Vladka Mačeka 5
  • 10 000 Zagreb
  • www.grAdit.hr
  • +385 1 2339 877
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Budući da je osnovna tlocrtna organizacija odgovarala solidnim standardima stambene gradnje u to vrijeme, rušenjem pregradnih zidova i ugradbenih ormara, premještanjem kuhinje u dnevni boravak te širenjem kupaonice na hodnik ostvarene su želje vlasnika.

image
Postojeće stanje

ZADATAK

Vlasnici su kupili derutni stan u montažnoj zgradi građenoj 60-ih godina, sa željom da ga u potpunosti renoviraju. Prostorna organizacija stana od 51 m2 pogodna je za dodavanje dječje sobe, što je bila osnovna intencija vlasnika kod preuređenja. Dodatna je želja bila spajanje prostorije WC-a i kupaonice te ostvarivanje praktičnog prostora za perilicu rublja, koji dotad nije postojao.

image
Novo stanje

RJEŠENJE

Pri kupnji stana vlasnici su ga zatekli u originalnom stanju bez značajnih ulaganja još od gradnje, ali je osnovna tlocrtna organizacija odgovarala solidnim standardima stambene gradnje šezdesetih godina koja je pogodna za ostvarivanje raznih rješenja kod renoviranja.

Tlocrtno prilagođavanje željama investitora bilo je moguće zbog dobrog rasporeda otvora te pogodnog smještaja instalacijskih vertikala u unutrašnjosti stana prema ulaznom prostoru.

Prema postojećem tlocrtu, na sjevernoj strani smještene su spavaća soba i kuhinja, dok je na južnoj strani dnevni boravak. Svaka od navedenih prostorija ima dvokrilni francuski prozor koji ostvaruje veliku količinu prirodnog osvjetljenja kao jednu od glavnih prednosti ovog stana. Prostorije kuhinje i dnevnog boravka nisu bile povezane direktno, nego preko ulaznog hodnika, što nije odgovaralo željama investitora i njihovu načinu korištenja spomenutih prostora. Također, kupaonica i WC su odvojene prostorije.

Porušeni su svi pregradni zidovi i ugradbeni ormari u središnjem dijelu stana. Dio pregradnih zidova od cigle zadržao je staru poziciju, ali je zamijenjen novim gipskartonskim zidovima koji su omogućili bolju zvučnu izolaciju između prostorija i lakše provođenje instalacija.

Kupaonica je proširena na hodnik koji je bio predimenzioniran u svojoj širini te je u nju smješten i WC, a kada je zamijenjena “walk in” tušem kako bi se dodatno ostvarila prostranost. Na samom ulazu u stan stvorili smo nišu za instalacijske uređaje i perilicu rublja, koji su skriveni u ugradbenom ormaru. Prostorija kuhinje prenamijenjena je u dječju sobu. Smanjivanjem spavaće sobe, koja i dalje zadovoljava komotno kretanje i korištenje, omogućeno je maksimalno povećanje prostorije na jugu s najboljim dnevnim osvjetljenjem, koja postaje dnevni boravak i kuhinja. Novo tlocrtno rješenje stana ne predviđa prostor blagovaonice, nego je prostor za blagovanje organiziran na kuhinjskom otoku, čime je ostvarena i bolja funkcionalnost same kuhinje.

Svi podovi su zamijenjeni. Kupaonica je obložena keramikom dok su sve ostale prostorije obložene parketima. Između podnih obloga kuhinje i dnevnog boravka nije se radila razlika zbog postizanja dojma cjeline.

POSTAVITE NAM PITANJE!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan? Pišite nam nad&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:31