RASPRAVA

Što je bolje, perilica posuđa ili ručno pranje prljavih tanjura?

 /SHUTTERSTOCK
Izvanredni profesor donosi svoja zapažanja što je financijski isplativije, učinkovitije i praktičnije

Je li bolje koristiti perilicu posuđa ili ručno prati prljave tanjure, lonce, tave i pribor za jelo? Ako se pitate zašto i dalje traje rasprava o tome, morate znati da odgovor nije jednostavan, jer se ovdje ne radi isključivo o praktičnosti naspram učinkovitosti.

Ipak, kako bi probali dati odgovor na to pitanje, jedan je stručnjak za Real Simple iznio nekoliko argumenata i svojih zapažanja o ovoj temi. Za početak, kaže, sigurno postoji pogrešan način ručnog pranja posuđa, a velike su šanse da je krivac upravo osoba koja i pere posuđe.

image
/SHUTTERSTOCK

"Općenito govoreći, ljudi nisu učinkoviti u pranju posuđa", rekao je arhitekt Colin Cathcart iz arhitektonskog studija Kiss + Cathcart Architects, ujedno i izvanredni profesor na Sveučilištu Fordham u New Yorku. Svoju tvrdnju obrazložio je pretjeranim trošenjem vode u situacijama kada se miješalica ostavi otvorena za vrijeme biranja posuđa spužvicom te besmisleno curi u odvod. U odnosu na takav način ručnog pranja, perilica posuđa će uvijek biti ekološki prihvatljivija opcija.

Bez obzira imate li ugradbenu ili samostojeću perilicu posuđa, također ne možete nadmašiti faktor praktičnosti. Tko ne bi želio samo napuniti svoju perilicu, ubaciti tabletu i zatvoriti vrata?

"Sve pada u vodu ako prvo isperete posuđe, a zatim ga stavite u perilicu", kaže Cathcart, koji ističe da je poznato da se mliječni proizvodi, jaja i ulja teško peru u perilici. Ipak, mnogi od najboljih modela na tržištu gotovo su eliminirali potrebu za prethodnim ispiranjem. Naravno, ako ste opsesivni ljubitelj prethodnog ispiranja ili ako je neka posuda izašla iz perilice još uvijek prekrivena ostacima hrane, razina učinkovitosti strojnog pranja može pasti.

Ručnim pranjem posuđa na ispravan način, kaže Cathcart, mogli biste, sportskim rječnikom, "povesti" u igri s potrošnjom energije, pa makar samo zato što koristite ljudsku energiju za sušenje posuđa, a ne ciklus topline u perilici posuđa.

image
/SHUTTERSTOCK

A koji bi bilo najbolji, odnosno najisplativiji način ručnog pranja?

Napunite obje polovice podijeljenog sudopera vrućom vodom. U jednu stavite malo deterdženta za pranje posuđa - u toj vodi ćete namakati i sapunicom trljati prljavo posuđe, a zatim ćete ga ispirati u čistoj vodi. oprano posuđe ostavite da se suši na zraku ili koristite kuhinjske krpe i ručnike za posuđe, nikako ne papirnate ubruse. Zapamtite: cilj je biti "zelen". Koristeći ovu tehniku pranja ruku, vjerojatno ćete koristiti istu količinu vode kao i prosječna perilica posuđa.

"Razlike o kojima govorimo prilično su marginalne", kaže Cathcart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:39