ČIŠĆENJE PODA

Što se događa ako ne mijenjate nastavak mopa? To, vjerujte, ne želite u svojem domu...

 /SHUTTERSTOCK

Ako često perete podove, velika je vjerojatnost da ćete s vremenom primijetiti kako je "glava" mopa, odnosno trakice koje uklanjaju prljavštinu i upijaju tekućine s poda, postala prljava. Takva vlakna - bez obzira na to radi li se o mikrofibri, pamuku ili sintetici - gube svoju moć upijanja, a ako mop nastavite i dalje koristiti, samo ćete gubiti vrijeme i energije, jer će rezultati čišćenja biti nezadovoljavajući. Osim toga, prljavi mop će širiti bakterije oko sebe.

Kako znati kad je vrijeme za promjenu "glave"? Postoje jasni znakovi.

image
/SHUTTERSTOCK

Započnite provjerom ima li vidljivih znakova istrošenosti. Jedni od ključnih znakova su izgled i miris trakica. Ako su one labave, stanjene ili imaju neko drugo oštećenje, a ujedno su počele i smrdjeti, to znači da mop treba novi nastavak za brisanje. Također, uvijek je potrebno promatrati pod nakon brisanja: je li čist i sjajan ili je mop ostavio tragove, prugice, mrvice ili bilo kakvu drugu prljavštinu na podu. Smanjena sposobnost upijanja može biti rezultat nakupljene prljavštine i ostataka deterdženta, što znači da je potrebno oprati "glavu" mopa, ili jednostavno zbog starenja vlakana mopa.

Kako oprati mop?

Započnite ispiranjem prljave "glave" pod tekućom vodom, sve dok se voda ne razbistri. Zatim u dublju posudu ulijte vode i dodajte deterdženta za pranje posuđa te nasapunajte mop. Time ćete ukloniti mrlje i druge ostatke. Nakon što ste uklonili svu sapunicu, namočite nastavak u kombinaciji vruće vode i izbjeljivača ili dezinficijensa i ostavite oko 10 minuta. Obilno isperite, iscijedite i osušite na zraku.

Na trošenje vlakana može utjecati i vrsta poda koji čistite. Glatke površine kao što su keramičke ili porculanske pločice, linoleum ili laminat, neće biti grube za mop, za razliku od hrapavih površina. U tom kontekstu je pametnije, ako za time postoji potreba, imati dva mopa - jedan za čišćenje glatkih unutarnjih površina, a drugi za čišćenje grubljih površina poput garaža i terasa. Time će se produžiti vijek trajanja mopa koji se koristi samo za unutarnje čišćenje. Također, kažu da je nastavak od visokokvalitetnog pamuka ili mikrofibre dugoročno isplativiji jer se ne troši tako brzo.

Kako čuvati mop?

Pravilnim skladištenjem mopa produljit ćete mu vijek trajanja. Jednostavan način da osigurate dugotrajniju "glavu" je da pričekate da se osuši prije nego što je spremite. Zašto? Mop koji nije potpuno suh prije nego što ga odložite može uzrokovati rast bakterija i vjerojatno ćete morati kupiti novi prije nego što ste očekivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:32