Odlične ideje

Što staviti ispred kauča, a da nije stolić? Ima više genijalnih mogućnosti no što ste mislili

Natuzzi stolić Campus; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

 NATUZZI
Obratili smo se glavnom arhitektu i kreativnom direktoru Desktop Arta Ivanu Mladini i nagrađivanoj dizajnerici luksuznih interijera Klaudiji Zubčić koji su predstavili najbolje opcije pozicioniranja kauča u dnevnom boravku, objasnili kako ga postaviti u odnosu na preostali namještaj te donijeli rješenje kako ispred sofe spretno smjestiti tri funkcionalna komada namještaja

Pri uređenju dnevnog boravka svi želimo zadovoljiti dva osnovna kriterija – funkcionalnost i estetiku. Želimo postići onaj wow efekt i impresionirati svakog gosta, dok pritom nastojimo zadovoljiti vlastite želje oko uređenja. Razmišljamo na koji zid ćemo postaviti televizor, tražimo idealnu poziciju za sjedeću garnituru i fotelju, pazimo da veliki komadi namještaja ne blokiraju svjetlost, pomno odabiremo tepih svjesni da će stvoriti jaku žarišnu točku prostorije, te veliku pažnju pridajemo bojama i teksturama. Drugim riječima, stvaramo prostor u kojem svi dijelovi međusobno komuniciraju i skladno funkcioniraju.

Uz sve to, pazimo na detalje. Odabiremo udobne jastučiće koji će stvoriti toplu atmosferu. Kreiramo mali kutak pokraj police s knjigama za trenutke mira. Strateški postavljamo umjetnine tako da svima privuku pozornost kad zakorače u dnevnu sobu. Prostoriju još k tome oplemenjujemo komodama, vazama, zidnim i podnim rasvjetnim tijelima te okvirima s fotografijama koje podsjećaju na najljepše trenutke.

I premda nam dnevni boravak na koncu djeluje skladno i funkcionalno, često tek nakon uređenja uočimo greške koje su se slučajno potkrale. Jedna od najčešćih je da nismo dovoljno pažnje obratiti na prostor ispred i pokraj kauča. Uz to, nismo pratili njegove dimenzije kao osnovu na koju se slaže ostatak namještaja. Fotelja je zauzela glavninu prostorije pa djeluje zarobljeno. Nedostaju stolići za odlaganje časopisa, kave i daljinskog upravljača. Nemamo dovoljno sjedećih jedinica jer smo fokus stavili samo na fokalnu točku prostorije – sofu.

Da biste izbjegli ovakve ili slične pogreške, obratili smo se glavnom arhitektu i kreativnom direktoru Desktop Arta Ivanu Mladini i nagrađivanoj dizajnerici luksuznih interijera Klaudiji Zubčić koji su predstavili najbolje opcije pozicioniranja kauča u dnevnom boravku, objasnili kako ga postaviti u odnosu na preostali namještaj te donijeli rješenje kako ispred sofe spretno smjestiti tri funkcionalna komada namještaja.

Pozicija kauča

No, prije nego što predstavimo što sve možete staviti ispred kauča, objasnit ćemo zašto je važno obratiti pažnju na to kako i gdje pozicionirate komad namještaja koji zauzima najveći dio dnevnog boravka.

- U načelu ne postoji općenito najbolja pozicija kauča u dnevnom boravku, kao niti pozicija televizora. Postoje tek općeprihvaćene paradigme da se televizor ne stavlja na zid nasuprot osunčanom prozoru zbog odbljeska, kao niti ispred većih otvora izloženih suncu zbog prevelikog bljeska te zamora očiju koje gledanje televizije u tim uvjetima izaziva. Obzirom na svoje dimenzije, pozicija kauča u dnevnom boravku se u pravilu određuje već pri izradi glavnog projekta i najčešće se smješta nasuprot televizora. Pogotovo u slučaju višestambenih zgrada gdje se stanovi grade za nepoznate korisnike. Logika iza takvog smještanja je da većina ljudi vrijeme provedeno na kauču najviše koriste za gledanje televizije koja je u najvećem broju slučajeva i glavna fokalna točka prostora boravka – kaže Mladina.

image

Arhitekt Ivan Mladina

Vanesa Pandžić/Cropix

Dizajnerica interijera, pak, ističe važnost kvalitetnog kombiniranja pojedinih komada namještaja s kaučem.

- Treba uzeti u obzir dimenziju samog kauča i pratiti njegovu širinu kao osnovu na koju se slaže ostatak namještaja, primjerice tepih ili stolić. Veća prostorija daje mogućnost igranja s više komada namještaja. Odlično izgleda kada radite grupacije pojedinih elemenata, primjerice dva veća i jedan manji stolić ili, pak, dvije fotelje sa jednim malim stolićem – ističe Zubčić.

image

Klaudija Zubčić, dizajnerica luksuznih interijera

Vedran Peteh/Cropix

Važnu ulogu u stvaranju kohezije u dnevnom boravku ima odgovarajući izbor tepiha i stolića koje najčešće pozicioniramo ispred kauča. Oni, naime, mogu biti ključni čimbenici koji će definirati atmosferu i toplinu prostorije te uvelike utjecati na njegovu praktičnost.

Odličan izbor luksuznih i sofisticiranih tepiha, taburea, stolića i rasvjete možete pronaći u salonima Natuzzi.

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!

Tepih Vortex s optičkim efektom okruglog oblika i blago sjajne površine finih viskoznih niti, moderna je dekoracija dnevnog boravka, a izvrsno izgleda ako se pozicionira ispred kauča.

image

Natuzzi tepih Vortex; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Druga opcija može biti elegantni Natuzzi tepih Globes koji će se savršeno uklopiti u minimalistički uređen dnevni boravak. Njegova inovativna forma djeluje kao svojevrsna igra svjetla i sjene pa izvrsno pristaje sofama neutralnih tonova.

image

Natuzzi tepih Globes; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Kad sjednete na kauč, nedvojbeno ćete željeti mjesto na koje možete odložiti stvari poput časopisa ili pića. Baš zato, mnogi ispred sofe postavljaju stolić. No, ne bilo kakav, već onaj koji „razgovara” sa sofom te se svojim izgledom savršeno uklapa u ostatak interijera.

Predivan spoj materijala, dizajna i funkcionalnosti postići ćete pomoću Natuzzi stolića Kendo. Zahvaljujući ovom komadu namještaja uvijek ćete imati prostor za odlaganje svoje omiljene šalice kave. Osim toga, na njega možete postaviti i časopise koji će poslužiti kao dekoracija te podloga za sofisticirane pladnjeve i autentične keramičke vaze.

image

Natuzzi stolić Kendo; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Ljubitelji bezvremenske elegancije neće pogriješiti ako svoj dom ukrase Natuzzi stolićem Campus design by Mauro Lipparini. Zahvaljujući svom elegantnom dizajnu uklapa se u svaki interijer, a dostupan je u više dimenzija te kvalitetnih materijala kao što su drvo, mramor ili staklo.

image

Natuzzi stolić Campus; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Za još luksuzniji dojam, u svoj dom uklopite Natuzzi stolić Frost. Ovaj praktičan dodatak za dnevni boravak sastoji se od prerađenog vapnenca sa Sjeverne Afrike zbog čega djeluje kao svojevrsna umjetnina koja se idealno smjestila u moderno opremljen dom.

image

Natuzzi stolić Frost; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Natuzzi je mislio i na one koji prednost daju funkcionalnosti pa u njihovoj ponudi možete pronaći stolić Herman. Okvir stolića obrađen je dodatnim obradama zaštite protiv grebanja i oštećenja, a raspoloživ je u više materijala (mramor, staklo) i dimenzija.

image

Natuzzi stolić Herman; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Mogućnosti je bezbroj, no, odabir stolića i tepiha ovisi o dimenzijama prostora i osobnim preferencijama.

Tabure

Neki, pak, umjesto stolića ili tepiha ispred kauča radije postave tabure. Ovaj praktičan komad namještaja može funkcionirati kao „produžena ruka” kauču i dodatna jedinica za sjedenje.

U salonu Natuzzi može se pronaći multifunkcionalni tabure Wave koji zadovoljava kriterijima modernog čovjeka. Može se koristiti kao komad namještaja za sjedenje ili kao odlična zamjena za stolić za kavu. Njegova praktičnost doseže maksimum ako se kombinira s Voyage držačem za novine koji je moderan, funkcionalan i stilski prihvatljiv za sve vrste interijera. Držač se može naručiti samo u kombinaciji s tabureom Wave, u koži ili tkanini te u velikom izboru boja.

image

Natuzzi tabure Voyage; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Drugi kauč

Simetrično postavljanje kauča nasuprot drugog u pravilu najbolje funkcionira u većim prostorima u kojima ima više slobodnog mjesta iza leđa kauča. U manjim dnevnim boravcima, pak, treba posvetiti pažnju jednoj ključnoj stvari.

- U slučaju manjih prostora, od presudne važnosti je ne pretjerati s dimenzijom kauča, pogotovo u slučaju danas modernih sjedećih garnitura L i U oblika. Radi se o najvećem pojedinačnom komadu namještaja u boravku i lako je upasti u zamku "veće je bolje". Ovaj savjet vrijedi i za odabir fotelja, koje bi također trebale proporcionalno pratiti dimenzije prostora u kojem se nalaze – ističe Mladina.

Rasvjeta

Rasvjetu najčešće koristimo kao komplementarne elemente koji pomažu naglasiti pojedine fokalne točke u dnevnom boravku. Upravo je iz tih razloga iznimno važno odabrati kvalitetnu rasvjetu odgovarajuće boje i promjenjivih intenziteta koja će igrom svjetla i sjene, prigušenog i naglašenog, skrenuti pozornost na kauč, tepih, biljku ili, pak, stolić.

Odličan izbor sofisticirane rasvjete možete pronaći u Natuzzi salonima. U ponudi imaju atraktivnu svjetiljku Galileo koja se zahvaljujući modernim dizajnom odlično uklapa u industrijski stil i onaj u kojem dominiraju prirodni materijali poput drveta, metala i mramora. Izvrsna je i kao ambijentalno svjetlo zbog kojeg se u večernjim satima nećete umarati gledajući svoju omiljenu seriju.

image

Natuzzi svjetiljka Galileo; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

U Natuzzi ponudi također pronađite i svjetiljku Vico koja zahvaljujući svojim čistim linijama i modernom dizajnu djeluje poput skulpture koja savršeno obogaćuje slobodan dio prostorije. Dolazi u zlatnoj boji zbog čega odiše elegancijom te se lako uklapa u dnevni boravak neutralnih kolorita nadahnutih prirodom.

image

Natuzzi svjetiljka Vico; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 01:37