Par stvari

Tajne savršeno organizirane smočnice: zadržati red u ovoj maloj prostoriji jednom zauvijek

Unsplash

 Heather McKean
Korisni savjeti za organizaciju smočnice pomoću kojih ćete napokon napraviti, a zatim još dugo zadržati red u ovoj maloj prostoriji

Smočnica je jedna od onih najizazovnijih prostorija u našem domu upravo zbog toga što je njezina jedina funkcija pohrana stvari. Najčešće se sastoji od polica koje sežu do vrha prostorije, što otvara miljun mogućnosti za organizaciju i odabir stvari koje ćete tamo pohraniti. Previše opcija uvijek je formula za kaos, a ista ta teorija ne zaobilazi naše smočnice. Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za organizaciju smočnice pomoću kojih ćete napokon napraviti, a zatim još dugo zadržati red u ovoj maloj prostoriji.

image

Unsplash

Ruta Celma

ŠTO NAJČEŠĆE DRŽIMO U SMOČNICAMA?

Smočnice su originalno predviđene za hranu, začine i namirnice koje koristite za pripremu obroka. Stoga se tu često nalaze slatkiši, teglice sa raznim začinima, luk i češnjak, povrće koje ne treba stajati u hladnjaku (primjerice, krumpir), grah, riža, razne tjestenine, kave, čajevi...

Osim hrane, u smočnice često služe za pohranu velikog posuđa ili onog posuđa koje se rijetko koristi, plastične vrećice, prazne manje i veće kutije i slično. Nije ni čudo da je pravi izazov organizirati sve navedeno u neku smislenu cjelinu koja će izgledati i ostati u savršenom redu.

image

Unsplash

Heather McKean

KAKO ORGANIZIRATI SMOČNICU I UŠTEDJETI PROSTOR?

Budući da police smočnice vrlo lako mogu postati neuredne i razbacane do mjere da se među njima ne možete snaći, potrebno je organizirati sve te stvari i to na način da ih kategorizirate. Prvo analizirajte svoju smočnicu i pogledajte što sve u njoj držite. Ovu analizu će vam vjerojatno olakšati papir i olovka. Kao u skladištima trgovina, popišite što sve imate u smočnici.

image

Unsplash

Tamara Malaniy

Sljedeći korak je da sve to što ste popisali kategorizirate kako vama odgovara. Stvari možete podijeliti, primjerice, na posuđe, vrećice, napitke, začine, tjestenine i rižu te povrće. Nakon što ste kategorizirali stvari na papiru, vrijeme je da pogledate koliko mjesta imate u smočnici, a zatim uklopite i rješenja koja vam donosimo u nastavku.

1. KUTIJE I POSUDE

Kutije su definitivno u svakoj prostoriji broj jedan kada se radi o organizaciji polica, pa tako i u smočnici. Manje kutije i posude mogu poslužiti za namirnice za pripremu obroka, dok veće kutije možete postaviti na dno i u njih staviti povrće. Kako bi se svježina namirnica očuvala što dulje, začine je dobro čuvati u staklenim posudama, dok su za povrće dobre drvene kutije.

2. POSTAVITE LADICE

Ako ste vješti s alatima, od nekih polica možete sastaviti i ladice, a zatim unutar njih organizirati manje stvari kao što su začini ili, recimo, pribor za izradu kolača.

3. DODACI ZA KUPAONICU

Često ćemo među asortimanom za kupaonice naći fantastična rješenja za organizaciju stvari. Kuke za ručnike mogu biti savršen dodatak za objesiti pribor za kuhanje, zidni organizatori s puno manjih spremnika mogu odlično poslužiti za pospremanje začina.

image
WORTHING COURT

4. MJESTO ZA POKLOPCE

S nekoliko dasaka možete napraviti držače za poklopce, koji inače uvijek nekako u organizaciji posuđa ostanu bez svog savršenog odgovarajućeg mjesta.

image

Okretni podmetač SNUDDA

IKEA

5. OKRETNI PODMETAČ

Ako imate mnoštvo marmealada i ostalih namaza koje često koristite ili više vrsta žitarica, nabavite okretni podmetač koji se može vrtiti i tako vam olakšati pristup. Takve podmetače možete pronaći, primjerice, u Ikei. Na taj se način nećete trebati brinuti oko toga kako ćete rasporediti svoje omiljene namaze i žitarice, koji će biti sprijeda, a koji straga.

image
MARIE PIERRE MOREL

6. RUPIČASTA PLOČA

Rupičastu ploču možete postaviti na prazan zid, a zatim na nju objesiti posuđe koje ne koristite često. Na taj ćete način stvoriti više prostora na policama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:53