UKLANJANJE BAKTERIJA

Treba li voda za ručno pranje posuđa biti topla ili vruća? Velika je šansa da ste pogrešno odgovorili

 /SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o ručnom pranju posuđa, uvriježeno mišljenje kaže da "što je voda toplija, to bolje". Pa kako bi se drugačije uklonile gadne klice, zar ne? Pa... čini se da - ne!

Dawn Hill, kemijska inženjerka i stručnjakinja za sigurnost hrane u Louisvilleu, Kentucky, koja je postavila rekord u ručnom pranju posuđa i temperaturi vode, rekla je za Southern Living da vruća voda, dovoljno sigurna za dodir, ipak neće biti dovoljno vruća da bi utjecala na mikrobe i bakterije na prljavom posuđu.

"Ako se posuđe ručno pere, temperature o kojima govorimo za razumnu uporabu bez ozljeđivanja nisu dovoljno visoke da bismo se mogli pouzdati u ubijanje mikroba. Ako osoba pere posuđe ručno, zbog vlastite osobne sigurnosti, ne bismo joj preporučili da pušta vodu koliko god je vruća iz očitih razloga, osobne sigurnosti. Ne želimo da se ljudi opeku", rekla je.

Umjesto vruće vode, Hill savjetuje ručno pranje posuđa toplom vodom. I ona može pomoći u otapanju masnoće i osušenih ostataka hrane pa ćete morati uložiti manje truda u ribanje i potrošit ćete manje deterdženta. Također ističe kako je sušenje posuđa zapravo puno važnije od temperature vode. Zašto? Bakterije se razvijaju u vlazi.

"Posuđe treba temeljito osušiti čistim ručnikom jer ako voda ostane u nekoj kutu ili pukotini na posuđu može doći do razvoja bakterija", rekla je.

Za potpunu dezinfekciju posuđa predlaže, pak, perilicu posuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:01