DOME, TOPLI DOME

Uključili ste grijanje, ali vam je i dalje hladno? Uz ove trikove brže ćete zagrijati prostorije u stanu

 NICOLETAIONESCU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pretpostavka da će se prostorija brže zagrijati ako naglo pojačate grijanje nije točna. Postavljanje željene temperature na termostatu označava temperaturu do koje treba zagrijati prostor, ali ne možete odrediti u kojem će to periodu biti. Ako je grijanje bilo satima isključeno, a radijatori su se u međuvremenu potpuno ohladili, bit će potrebno više energije za njihovo ponovno zagrijavanje. Ipak, uz nekoliko pametnih trikova proces zagrijavanja može proći puno brže.

Zatvaranja vrata

Često se pogrešno smatra kako se toplina mora rasporediti po cijelom stanu kako bi svugdje bilo jednako toplo. Zbog toga mnogi ostavljaju vrata otvorena. Međutim, soba se puno brže zagrijava ako su vrata zatvorena, a time se štedi i na troškovima grijanja.

Servisiranje bojlera i odzračivanje radijatora

image
STURTI/GETTY IMAGES

Servisiranje bojlera je najbolji način da vaš dom funkcionira tijekom hladnijih mjeseci. Također, važno je redovito odzračivati i radijatore, jer što se više zraka nakuplja u radijatoru, potrebno mu je više energije i vremena da se zagrije. Ovo ne štedi samo energiju i novac, već se rješava i dosadna buka u radijatoru.

Izbjegavanje propuha

Ako prozori i vrata nisu dobro izolirani, pojavit će se propuh koji onemogućuje brzo zagrijavanje prostorije. Prozori se, primjerice, mogu opremiti brtvenom trakom.

Tepih na podu, zavjese na prozoru

Osim brtvenom trakom, prozori se mogu opremiti debelim zavjesama koje će poslužiti kao toplinska izolacija. Isto tako tepih može poslužiti kako bi se što manje topline gubilo kroz pod.

Skrivanje radijatora

image
YULIYA TABA/GETTY IMAGES

Ako je sofa ispred radijatora, razmislite o premještanju namještaja. Naime, namještajem, a u pojedinim slučajevima čak i zavjesama, sprječavamo pravilno kruženje zraka.

Dobra ventilacija

Dobra ventilacija je neophodna. Pritom ne treba samo obnoviti zrak, već i osigurati da toplina ne izlazi kroz prozor. Zimi je preporučljivo prozračivati u naletima. Na taj se način zrak može brzo obnoviti, a da se prostorije ne ohlade. S druge strane, ostavljanjem odškrinutih prozora gubi se energija, što povećava troškove grijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:50