STRUČNJACI SAVJETUJU

Ventilator vam je spas od vrućina? Oprez, evo zašto ga ne biste trebali ostavljati upaljenim cijelu noć!

 /DEPOSIT PHOTOS

Vani su nesnosne vrućine, no brojni pokušaji rashlađivanja mogu učiniti druge štete. Stručnjaci upozpravaju da biste trebali dobro razmisliti prije nego što upotrijebite ventilator u spavaćoj sobi.

Naime, ventilator koji "radi" cijelu noć može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme! Uz temperature koje uglavnom prelaze 30 stupnjeva, vaša se spavaća soba možda neće moći dovoljno rashladiti čak ni noću.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Dakle, ako je ovakva situacija - nemate klimu i umorni ste od buđenja usred noći zbog vrućine, pa ste odlučili preko noći upaliti Iako ovakvi rashladni uređaji mogu biti učinkovit način da temperaturu u spavaćoj sobi učinite ugodnijom noću u ovim vrućim ljetnim mjesecima, oni imaju i svoje nedostatke, odnosno mogu imati štetne posljedice po zdravlje. Koje? Primjerice, ako swte alergičar ili imate astmu, ventilator nije odgovor za vas. Ventilator stvara cirkulaciju zraka u prostoriji, a zajedno sa zrakom stvara i kruženje prašine, peludi i drugih alergena po prostoriji koji mogu izazvati alergijske reakcije. Naravno, ako je takva situacija, a ipak ste se odlučili za ventilator, pobrinite se da je čist te da nema prašine na lopaticama ventilatora.

image
HANS RINGHOFER/APA-PICTUREDESK VIA AFP
image
/SHUTTERSTOCK

Još jedna posljedica stalnog boravka uz ventilator je isušivanje nosa i grla, pa zato vaše tijelo mora proizvoditi više sluzi kako bi ostalo hidratizirano. Tu je i iritacija očiju, pogotovo ako nosite kontaktne leće.

image
/SHUTTERSTOCK

I na kraju, tu su, kažu stručnjaci, bolovi u mišićima pa je preporuka da ne usmjeravate ventilator na ta bolna područja noću. Naime, koncentrirani hladni zrak može opteretiti mišiće i izazvati njihov grč, a time i još veću bol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 02:37