SERIJAL TESTIRANJA

VIDEO: Isprobali smo tri metode za uklanjanje etiketa sa staklenki. Dvije su potpuni promašaj!

 Dom & Dizajn

Postoje ljudi koji naprosto uživaju u čišćenju doma, a postoje i oni koji te zadatke rade samo zato jer - moraju. No, bez obzira na to kojoj skupini pripadate, vjerujemo da vam je cilj biti maksimalno učinkovit uz minimalan trud. I pritom, ako je moguće, uštedjeti na vremenu i novcu. Stoga ne čudi popularnost brojnih kućanskih trikova za koje se tvrdi da brzo djeluju, i to zahvaljujući nekim neočekivanim, a često i vrlo povoljnim sastojcima iz doma. Priznajemo, takvi su članci među najčitanijima i na našem portalu, stoga smo ih odlučili testirati. Ovaj put smo se odlučili za uklanjanje etiketa sa staklenih posuđa. Odabrali smo tri metode, od kojih su dvije bile potpuni promašaj.

Pogledajte video!

Čudnovata soda

Za sodu bikarbonu, vrlo pristupačan i povoljan proizvod koji se najčešće koristi kod pripreme kolača ili, pak, kod liječenja refluksa želučne kiseline, odnosno žgaravice, kaže se da je čudotvorno sredstvo koje se osim u kuhanju može koristiti i za čišćenje doma, u kozmetici, kod mnogih zdravstvenih problema, pa čak i u vrtu. Brojni kućanski trikovi podrazumijevaju sodu bikarbonu, baš kao i ovaj za uklanjanje etikete sa staklenki.

image
/SHUTTERSTOCK

Potrebno je, dakle, pomiješati sodu bikarbonu i jestivo ulje te etiketu premazati dobivenom smjesom i ostaviti da djeluje najmanje 30 minuta. Po isteku vremena naljepnica bi se trebala vrlo lagano odlijepiti, što se nije pokazalo u našem slučaju.

Masni kikiriki maslac

Internetom se često može naići na trikove za uklanjanje naljepnice sa staklenog posuđa koji podrazumijevaju neočekivane sastojke iz doma, poput maslaca od kikirikija, maslaca i majoneze. Ova se metoda u teoriji smatra uspješnom jer su ti proizvodi poprilično masni, pa bi njihova masnoća trebala prodrijeti kroz ljepilo i olakšati uklanjanje etikete. No, je li to doista tako?

image
/SHUTTERSTOCK

Etiketu na staklenci smo obilno premazali maslacem od kikirikija i ostavili da djeluje najmanje 30 minuta. Rezultat nije bio obećavajući. Etiketu smo neuspješno strugali žličicom, a isprobali smo i sa spužvicom. Rubovi etikete su možda bili "natopljeni" maslacem od kikirikija, ali nedovoljno da bi se cijela etiketa jednostavno i brzo uklonila.

Vrela voda

U ovom slučaju uspješnom se pokazala provjerena, stara metoda - namakanje u vreloj vodi. Staklenku smo stavili u lonac koji smo napunili vodom (dio vode smo ulili i u staklenku jer bi u protivnom plutala) uz dodatak manje količine deterdženta za pranje posuđa te uključili ploču za kuhanje.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad je voda prokuhala ugasili smo ploču za kuhanje te ostavili staklenku da se namače najmanje 30 minuta. Po isteku vremena etiketu je zaista bilo jednostavno ukloniti, i to ručno.

Istina ili laž?

Svatko ima svoju rutinu kad je u pitanju čišćenje doma, ali to ne znači da treba odbaciti dobre savjete i trikove. Složili smo listu najčitanijih trikova u kućanstvu, često s neočekivanim i povoljnim sastojcima iz doma, te smo odlučili isprobati koliko su zaista učinkoviti! Vjerujemo da ste neke od njih i sami isprobali, dok o nekima tek razmišljate. Pratite naš serijal u kojem otkrivamo (ne)učinkovitost trikova i javljajte nam za koje biste metode željeli vidjeti rezultat. Zanima nas i vaše iskustvo: koje ste trikove već isprobali, jeste li se oduševili ili ste ostali razočarani? Pišite nam na D&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:01