Kokedama

VIDEO Naučite kako izraditi kokedamu!

Kreativno vrtlarenje nije samo za cvjećare!

Kokedama je izvrstan primjer oblikovanja bonsai biljaka, koje potječe iz Japana, a zaludjelo je obožavatelje zelenila i neobičnih ukrasnih detalja. Riječ je o uzgajanju biljaka u zemljanoj kugli prekrivenoj mahovinom koja zadržava vlagu i izgleda izvrsno obješena u interijeru ili postavljena na stol bez pravog lončića! Budući da kreativno vrtlarenje nije rezervirano samo za uzgajivače i cvjećare, pripremili smo za vas upute kako ove viseće skulpturalne biljke možete izraditi i sami uz malo volje i prave materijale. U videu pogledajte kako, a u nastavku pročitate detaljnije upute te se bez straha upustite u ovu zelenu avanturu!



Potreban materijal

biljka poput paprati ili bršljana (poželjno nezahtjevna)
mahovina
mješavina treseta i gline (supstrat)
škare
flaks
folija
ukrasna vrpca
voda


Postupak

Na običnoj foliji izmiješajte supstrat i vodu kako biste dobili vlažnu glinastu smjesu koja se može oblikovati. Rukama nastalu masu razvucite po foliji jer ćete ju tako lakše kasnije modelirati oko korijena biljke.

Biljku izvadite iz lončića sa zemljom koju ćete djelomično odstraniti i smjestite ju u sredinu mješavine supstrata. Masu supstrata počnite omatati oko korijena biljke kako biste oblikovali lopticu. Pomognite si folijom prilikom oblikovanja.

Mahovinu namočite i rasporedite na foliju te postupno počnite pričvršćivati na nastalu zemljanu kuglu. Mahovinu je potrebno dodatno pričvrstiti flaksom ili drugom vrstom špage tako da stoji na mjestu.

Potom na kokedamu zavežite ukrasnu vrpcu za koju ćete ju kasnije objesiti. Kada ste oblikovali svoju kokedamu, potopite ju u vodu jer se tijekom izrade same kokedame mješavina tla ispod korijenja brzo osuši, pa rukom istisnite višak vode. Objesite svoju novu kokedamu u prostoru i uživajte u uspješno odrađenom poslu!

Održavanje kokedame

Svoju kokedamu jednom tjedno smjestite u odstajalu vodu tako da biljka bude s gornje strane. Mahovinom prekriveni dio potopite u vodu i pustite da ju mahovina počne upijati. Neka se tijelo kokedame natapa desetak minuta ili dok nije u potpunosti namočena. Maknite kokedamu iz vode te lagano stisnite lopticu od mahovine kako biste iscijedili višak vode. Mahovina traži puno vlage pa je potrebno dodatno prskati izvana biljku tijekom tjedna. Ako svoju kokedamu nećete objesiti, nego će ona biti smještena na čvrstu površnu, stavite ju na pladanj prekriven glinenim kamenčićima u koji ćete ulijevati manje količine vode. Važno je da sama kokedama ne sjedi u vodi, jer će to dovesti do propadanja korijena biljke u njezinu središtu, nego da se mahovina vlaži pomoću vode koja prirodno isparava ispod kamenčića.

SIMPATIČNA MINIJATURA - KOKEDAMA Božićno drvce za male prostore

Izvor: My Little Garden

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:16