BAKIN SAVJET

Voće i povrće može trajati duplo duže u hladnjaku, ako ga prije pohrane operete u ovoj kombinaciji

 LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES

Pravilno skladištenje hrane u hladnjaku nije važno samo za sprečavanje razvoja bakterija ili drugih štetnih mikroorganizama, već i za održavanje svježine i okusa namirnica. Da je u tome moguće otići i korak dalje otktila je novinarka portala Homes and Gardens, čija je baka iranskog porijekla na sasvim drugačiji način pripstupala pripremi namirnica za hladnjak.

Da, i taj korak postoji te, ako je vjerovati ovom portalu, nije nimalo besmislen. Metoda koju je primjenivala je da, odmah po dolasku iz kupovine, svježe voće i povrće temeljito opere i to u smjesi vode i nekoliko kapi deterdženta za ručno pranje suđa, a potom ga osuši na kuhinjskim krpama. Tek ovako pripremljeno voće i povrće može u frižider, u kojem će onda trajati danima.

Ova jednostavna navika, koju je autorica članka i sama primjenila, rezultirala je dvostruko duljim trajanjem svježine proizvoda i održavala ladicu čistom i bez neugodnih mirisa.​ U iranskoj kulturi, naime, postoji snažan naglasak na higijeni i prevenciji bakterija. Većina domaćinstava pere svježe proizvode vodom i blagim deterdžentom, a zatim ih temeljito suši prije spremanja. Ova praksa ne samo da uklanja prljavštinu i pesticide, već i sprječava nakupljanje vlage koja može uzrokovati plijesan i neugodne mirise u hladnjaku.​

PROČITAJTE JOŠ Izvanredan uređaj za hladnjak

Za osjetljivije proizvode poput bobičastog voća i lisnatog povrća, preporučuje se dodatni korak. Nakon pranja i sušenja, potrebno ih je pohraniti u hermetički zatvorene posude za namirnice, čime se dodatno produžuje njihova svježina.​ Iako joj se isprva činila neobičnom, novinarka je otkrila da ovu praksu koriste i drugi, primjerice profesionalna čistačica Karina Toner iz Speklessa koju je kontaktirala za svoj tekst.

image

Prednosti metode iranskih baka su višestruke

/SHUTTERSTOCK

"I moja bi baka sve posložila u sudoper čim bi došla kući, kao mali ritual. Tada to nisam cijenila, ali sada? Ima potpunog smisla" komentirala je Karina dodavši da se kod pranja proizvoda odmah ne radi samo o uklanjanju prljavštine ili pesticida, iako je to očita prednost ove metode. "To je jedna od onih suptilnih navika koje općenito stvaraju čišću i uredniju kuhinju. Manja je vjerojatnost da ćete pronaći misteriozne tekućine kako se skupljaju na dnu vaše ladice u hladnjaku, a to samo povećava vjerojatnost da ćete jesti namirnice koje su sigurne za uporabu" kaže Karina.

Iako ova navika iranskih baka oduzima malo više vremena, njezine su prednosti višestruke i vrijedi izdvojiti nekoliko dodatnih minuta po dolasku s placa ili iz kupovine kako bi se u narednim danima uživalo u očuvanijim i kvalitetnijim namirnicama.

"To je jedan od onih starinskih nostalgičnih savjeta za čišćenje koji izgledaju jednostavno, ali na kraju budu pametan mali čin brige o sebi i organizacije. Vaš hladnjak ostaje čišći, a veća je vjerojatnost da će vaša hrana biti pojedena" rekla je Karina za Homes and Gardens koja se trudi ovu praksu primjenjivati što češće može.

PROČITAJTE JOŠ Dobar trik za čišćenje hladnjaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:04