uspješno čišćenje

Zauvijek se riješite ružnih žutih mrlja sa svog madraca: Samo jedan sastojak i bit će kao nov

 /SHUTTERSTOCK

Madrac je jedna od važnijih stvari u domu. Kako i ne bi bio kada na njemu spavamo svake noći, a koliko je dobar ili loš utječe nam i na psihofizičko zdravlje. No, ovaj put nećemo pričati o odabiru madraca nego o njegovom čišćenju.

Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati žute mrlje na vašem madracu. Neke su bezopasne, a druge opasne za vaše zdravlje. Budući da prosječna osoba ne može razlikovati te dvije vrste, žute mrlje uvijek trebate očistiti čim ih primijetite.

Naša tijela luče mnogo različitih tekućina. Jedan od njih je sebum, ulje koje naše tijelo proizvodi kako bi zaštitilo i hidratiziralo našu kožu. Sebum se također nalazi u kosi.

Žute mrlje na madracu mogu biti i posljedica jela u krevetu, inkontinencije, a mogu nastati i zbog nezgoda djece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu.

Ako živite u vlažnom području, vjerojatno se puno znojite u krevetu. Znoj je nezgodan jer je u početku nevidljiv, ali ako ga pustite da se nakupi, ostavit će neugodan i smrdljiv trag.

Daleko najgori uzrok žutih mrlja na madracu je plijesan. Znoj, urin i ulje uzrokovat će razmnožavanje plijesni. Širi se munjevito u vlažnim i toplim dijelovima kućanstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu tvar zvanu mikotoksin.

Mikotoksini napadaju vaš respiratorni trakt. Ako primijetite da imate problema s disanjem, osobito noću, provjerite ima li na krevetu plijesni jer bi to mogao biti uzrok. Plijesan također može izazvati iritaciju kože i gljivične infekcije, prenosi Krstarica.

Konačno, istrošenost madraca također uzrokuje da madrac izgubi svoju izvornu prozirnu boju. Prirodno je i bezopasno, ali može otežati uočavanje opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš madrac star, vjerojatno je bolje da ga zamijenite.

Evo kako ukloniti žute mrlje s madraca:

Prirodno rješenje

Pomiješajte vodu, sol i sodu bikarbonu u zdjeli da napravite smjesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu izravno na krevet. Nemojte nanositi samo na zamrljano područje, iako biste trebali koristiti više mješavine nego na drugim područjima. Očistite cijeli madrac i pazite da se plijesan ne proširi previše. Nakon što ste smjesu nanijeli, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim obrišite mrlju mokrim ručnikom. Sodu bikarbonu možete samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje.

image
/SHUTTERSTOCK

Kemijska otopina

Opet vam je potrebna soda bikarbona, samo što ćete je ovaj put pomiješati s deterdžentom za suđe. Smjesa koju ste napravili treba biti pjenasta. Nanesite je na zamrljano mjesto, rasporedite rukavicama ili mokrim ručnikom. Nakon što je nanesete na cijelo umrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim je obrišite mokrim ručnikom. Nakon toga, poprskajte umrljano područje vodikovim peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim ručnikom. Obrišite ostatak peroksida suhom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite cijeli postupak ispočetka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:50