A IMATE GA U KUHINJI...

Žute listove na biljkama možete jednostavno spasiti ovim sredstvom!

Nedovoljna količina željeza ili drastična promjena pH vrijednosti zemlje može, između ostaloga, izazvati i naglu pojavu žutih listova kod određenih biljaka. Ipak, postoji rješenje, a ono se krije u prirodnom 'pomogaču' koji sigurno imate kod kuće

Pojava žutih listova čest je problem u domovima koji se uglavnom javlja kod onih biljaka naviknutih na kiselo tlo. Naprimjer, to je vrlo česta pojava kod azaleja, gardenija i plavih hortenzija. Ako ste i vi primijetili da se slične promjene javljaju i kod vaših ukrasnih biljaka, razlog može biti nedostatak željeza ili promjena u pH vrijednosti tla, odnosno zemlje.

Postoji li rješenje ovog problema? Naravno da postoji, a ono se krije, ni više ni manje, nego u vrlo poznatom sredstvu koje svatko od nas ima kod kuće - jabučnom octu.

Osim što ga možemo koristiti (što najčešće i radimo) kao dodatak zdravim salatama, ocat ima mnogo drugih dobrobiti kao što su uklanjanje neugodnog mirisa plijesnin ili vlage, lakše čišćenje kuhinjskih površina te uklanjanje dosadnih mucica na odjeći koje se teško skidaju.

Međutim, ni to nije sve. Ocat može pomoći i vašim biljkama sa žutim listovima, a postupak nije nimalo zahtjevan. Zemlju 'oboljele' biljke dovoljno je jednom tjedno, barem tri tjedna uzastopno, zalijevati sa 200 ml otopine pripravljene od dvije žlice jabučnog octa i litre vode.

Važno je spomenuti i to da dobivenu mješavinu octa i vode nipošto ne smijete nanositi na suhu zemlju, već isključivo na dobro natopljeno tlo.

Za samo tri tjedna vaša bi se 'bolesna' biljka potpuno trebala oporaviti, a žuti listovi ponovno vratiti onu staru, zelenu boju. U slučaju da se to ne dogodi, ponovite još jednom postupak 'dohranjivanja' zemlje.

Foto: Living4media, Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 13:51