SIGURNOST DOMA

SPRIJEČITE INCIDENT KOJI VAS MOŽE SKUPO KOŠTATI Koraci koje bi svaka osoba trebala poduzeti prije odlaska na odmor

5 načina kako zaštititi dom bez alarma

Sigurnosni sustavi mogu biti financijski skuplji ili ih se jednostavno niste sjetili ugraditi niti ovog ljeta, iako to imate u planu još od prošlog godišnjeg odmora. Svake godine u ovo vrijeme počinje prava mala sezona provala, stoga ako nemate postavljen alarmni sustav, dobro je da prije odlaska na godišnji odmor razmotrite i druge načine osiguranja.

Kako? U nastavku vam donosimo pet načina kako zaštiti dom bez alarma i sigurnosnog sustava.

1. Upaljena svjetla

Odlična ideja je uložiti u automatska svjetla koja bi se palila svaku večer i gasila „prije spavanja“. Međutim, ako nemate automatska svjetla, možete ostaviti upaljeno svjetlo u hodniku kako bi provalnik odmah na vratima zaključio da postoji mogućnost da je netko doma. Račun za struju će zasigurno biti manji od vrijednosti bez koje možete ostati ako dođe do provale.

2. Upaljeni radio i televizija

Jednako kao i sa svjetlima, odlična je ideja imati automatsko paljenje i gašenje radija i televizije. Ako imate noviju televiziju vjerojatno na njoj imate opciju putem koje možete namjestiti točno vrijeme paljenja i gašenja. Iako vjerojatno i sam provalnik za ovaj „trik“ zna još iz filma „Sam u kući“, svejedno može odlučiti da je za svaki slučaj pametnije odustati od provale.

3. Ključevi na sigurnom

Tegla za cvijeće, sandučić, otirač, grm ruža, kamen… Odmah odustanite od ove „genijalne“ ideje i budite svjesni da provalnik zna za sva ova mjesta idealna za sakrivanje ključa. Ključeve radije ponesite sa sobom, a rezervni ključ ostavite osobi od povjerenja o kojoj će sada biti riječi.

4. Osoba od povjerenja

Dobar susjed koji vas i sam zamoli da mu nahranite mačku ili zalijete biljke zlata vrijedi. Ostavite mu rezervni ključ, zamolite ga da s vremena na vrijeme dođe u vaš dom provjeriti je li sve u redu te eventualno da promijeni raspored biljaka na prozoru i slično. Osim toga, zamolite ga i da pokupi poštu iz vašeg poštanskog sandučića. Možete imati automatska svjetla, radio i televiziju, ali pretrpan sandučić je i više nego očita poruka da niste kod kuće.

5. Objave na društvenim mrežama

Ako gotovo svaki svoj korak planirate objavljivati na društvenim mrežama, dobro podesite postavke privatnosti, tako da vas nitko ne može stalkati. Umjesto prisluškivanja telefona i telefonskih sekretarica kao u filmu „Sam u kući“, provalnici danas jednostavno mogu upisati vaše ime u tražilicu i saznati sve što im je potrebno.

Što ako ipak dođe do provale?

Na kraju krajeva, zaista postoji mogućnost da ste poduzeli sve ove korake, provala ipak dogodi, a s njom i oštećena vrata te gubitak vrijednog nakita, kućanskih uređaja, laptopa…

Stoga je najbolje što možete učiniti prije odlaska na godišnji odmor ugovoriti osiguranje doma i imovine kako biste u potpunosti bezbrižno otišli na more. Croatia osiguranje nudi vam ugovaranje Croatia Imovina paketa po posebnim uvjetima. Više o tome što i kako osigurati te koliko vas to može koštati saznajte na službenoj stranici Croatia osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:27