Rinoplastika

SVI GA ŽELE: Zaboravite Kim Kardashian i Kylie Jenner - najpoželjniji nos krasi lice jedne od najpoznatijih trudnica na svijetu!

Operacija nosa smatra se najzahtjevnijom u domeni plastične kirurgije i zahtijeva veliko iskustvo. Naša poznata stručnjakinja za rinoplatiku, mr. sc. Rozita Gulić, objašnjava kakvi su trenutni trendovi i na što treba paziti.
 Foto: Andreas Rentz / Getty Images

Standardiziran i konfekcijski izgled malog nosa, nalik na onaj lutke Barbie, koji je bio osobito popularan prošlu dekadu, potpuno je "out" i neprihvatljiv današnjim korisnicima usluga plastičnih kirurga, objašnjava mr. sc. Rozita Gulić za Appeal, luskuzni magazin o estetici bez tabua.

Standardi ljepote doživjeli su drastičnu promjenu, nesavršenosti više nisu tabu, definicija ljepote postala je jako rastezljiv pojam, a ideal uskog i malog nosa premetnuo se u idealni nos za svakog ponaosob.


NOVI TREND

Primjerice, nos Meghan Markle, supruge princa Harryja, jedan je od traženijih primjera kod pacijentica koje se odlučuju na rinoplastiku, iako je tehnički "nesavršen" nos. Naime, u profilu je vidljiva mala neravnina i spušten nosni vršak zbog čega nos djeluje malo predugo, ali upravo je u toj nesavršenosti njegova ljepota i Meghan ga izvrsno nosi. U kombinaciji s istaknutim jagodicama i definiranom linijom donje čeljusti izgleda odlično, a lice vrlo privlačno.

Meghan je uspjela čak detronizirati Kim Kardashian i Kylie Jenner s prijestolja slavnih osoba koje pacijentima služe kao inspiracija i primjer za operativne zahvate, a njezin utjecaj na trendove u plastičnoj kirurgiji stalno raste.

Ljepota nosa Meghan Markle upravo je u njegovoj nesavršenosti.
Foto: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images / Getty Images

Operacija nosa, posebice nosnog vrška, smatra se najzahtjevnijom operacijom u domeni plastične kirurgije i zahtijeva veliko znanje i iskustvo, kao i poznavanje rekonstrukcijskih tehnika koje omogućuju snalaženje u svim situacijama. Tijekom prošle godine operacija nosa je, prema Američkom udruženju facijalnih plastičnih i rekonstruktivnih kirurga, bila uvjerljivo najtraženiji kirurški zahvat, s tendencijom stalnog rasta.

Idealni kandidat za operaciju nosa je onaj koji ima jednu ili više sljedećih nepravilnosti koje želi korigirati: grbicu profila, preširok ili preuzak nos, asimetriju nosa, preizražen nosni vršak koji je disproporcionalan u odnosu na ostatak nosa, spušten nosni vršak, posttraumatski deformiran nos, smetnje disanja zbog deformacije nosne pregrade ili kolapsa nosnih valvula, prethodno operiran nos kojem je potrebna sekundarna rinoplastika itd. Nužno je da kandidat za operaciju bude stariji od 16 godina (tada je završena posljednja brza faza rasta nosnih struktura), posjeduje emocionalnu zrelost, ima realistična očekivanja i ne boluje od tjelesne dismorfije (iskrivljene slike o vlastitom izgledu).


MOŽEMO LI FILERIMA POPRAVITI NOS?

Uzmimo najbanalniji primjer grbice nosa koju možemo slikovito usporediti s otokom: operacijom se "otok" odstranjuje do razine morske površine, a filerom se podiže razina morske površine kako bi se potpuno prekrio otok. Poanta je da operacija daje puno veće mogućnosti, ovisno o potrebama.

Operacijom možemo nos povećati, smanjiti, zarotirati, suziti, proširiti, pojačati statiku... I rezultat je trajan.

Fileri uvijek povećavaju nos, bez obzira na to kamufliramo li njima grbicu ili podižemo projekciju nosnog vrška.

Nos tako može biti savršenog profila, ali će biti broj veći za lice koje ga nosi. Rezultat je privremen i traje najviše devet do 12 mjeseci, nakon čega ga treba dopuniti. Rezultat svega je prevelik, pomalo amorfan i nedefiniran nos kratkog roka trajanja.


KAKO SE IZVODI OPERACIJA NOSA?

Operaciju nosa moguće je izvesti uz pomoć dva pristupa: otvorenog i zatvorenog. Za razliku od prošle dekade u kojoj je prevladavao zatvoreni pristup, danas se, primjerice u SAD-u, 80 posto rinoplastika izvodi otvorenim pristupom zbog većih očekivanja pacijenata i preciznijeg rezultata koji ta tehnika omogućava. Svi nosevi teže anatomije, rad na nosnom vršku i revizijske rinoplastike obavezno zahtijevaju otvoren pristup koji je kompliciraniji za kirurga i traje barem dvostruko dulje nego zatvoreni pristup. Zatvoreni pristup se uglavnom koristi za lakše kazuse koji ne zahtijevaju značajnije promjene hrskavica nosnog vrška ili rekonstrukcijske tehnike.

Oba pristupa koriste rezove unutar nosnica, a razlika je u rezu od nekoliko milimetara koji se kod otvorene tehnike nalazi izvana, na koži kolumele, odnosno između nosnica. Rez je praktički nevidljiv i smješten u najzasjenjenijem dijelu nosa.

Foto: Press
Rozita Gulić, specijalist ORL-a, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, uži spec. audiologije

KOLIKO TRAJE OPORAVAK?

Oporavak nakon operacije nosa odvija se veoma brzo - već i samom tehnikom rada te postoperativnim mjerama minimiziramo stupanj postoperativnog hematoma, otekline i boli. Postoperativna bol je mala do umjerena i vrlo se lako rješava analgeticima prva dva dana, zaštitni kalup za nos skida se tjedan dana nakon operacije, a hematom na kapcima traje do desetak dana. Povratak u radni i socijalni život moguć je ležerno sedam do deset dana nakon operativnog zahvata, bez potrebe za kamuflažom teškim make-upom, a definitivnim rezultatom smatra se stanje godinu dana nakon operativnog zahvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. listopad 2022 23:31