KRONIČNI NEDOSTATAK KAPITALA

Fond Valtegra donosi 5 milijuna eura: Varteks čeka britanske spasioce i priprema prodaju svoje imovine

Zoran Koščec, predsjednik Uprave Varteksa
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

U Varteks, koji se ni nakon uspješne predstečajne nagodbe 2013. godine još nije stabilizirao, ovo bi ljeto trebala stići europska “gorska služba spašavanja” u vidu fonda rizičnog kapitala Valtegra LLP. Kako je najavljeno u pozivu na glavnu skupštinu koja će biti sredinom kolovoza, taj bi fond trebao sudjelovati u dokapitalizaciji i donijeti oko pet milijuna eura.

To je sada, čini se, jedini izlaz za varaždinskog tekstilca kojemu za razvoj kronično nedostaje obrtnog kapitala.Je li ulazak Valtegre sjajna vijest? Mogla bi biti jer drugog ulagača nema na vidiku, a varaždinski tekstilac mora povećati prihode i smanjiti zaduženost.

U pitanju je britanski aktivistički raspoložen fond rizičnog kapitala, koji su osnovali specijalisti za restrukturiranje kompanija, sudeći prema onome kako se predstavlja na svojim web stranicama. Budući da se takvi fondovi u kompanijama u koje ulažu obično zadržavaju tri do pet godina, od jeseni bi trebalo u Varaždinu očekivati početak razdoblja intenzivnog restrukturiranja. Najveći pojedinačni dioničar Varteksa je Nenad Bakić koji je u tvrtku ušao prije pet godina, a s obzirom na situaciju u kompaniji, ne treba očekivati da će imati nešto protiv najnovijeg plana Uprave koju vodi Zoran Košćec.

Loš rezultat u 2016., kada su poslovali s gubitkom od 15,9 milijuna kuna, te u prvom tromjesečju ove godine s gubitkom od 5,8 milijuna kuna, u Upravi pripisuju utjecaju “problematike nelikvidnosti”. Bolje dane najavljuju nakon dokapitalizacije te kroz prodaju dijela imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:12