POKAZATELJI DZS-A O TURIZMU

I dalje su nam najvjerniji gosti Nijemci, a najdulje ostaju Rusi i Nizozemci

Hrvatska je turističku 2012. godinu završila u plusu : u zemlji se odmaralo 11,8 milijuna turista, koji su ostvarili više od 62,7 milijuna noćenja.

U svim komercijalnim smještajnim objektima tako je ostvareno 3,3 posto više dolazaka i 4 posto noćenja više nego 2011. godine. Turisti su u Hrvatskoj prosječno ostajali 5,3 noći, a najčešće su se odmarali u privatnom smještaju, hotelima ili kampovima. Pokazuju to konačni podaci Državnog zavoda za statistiku za 2012. godinu.

Većinu noćenja - čak 91,7 posto - ostvarili su u Hrvatskoj strani turisti. Zbog krize je dio Hrvata lani ipak morao odustati od godišnjeg odmora pa je u 2012. godini broj noćenja domaćih turista bio manji za 6,8 posto. Konačni rast Hrvatska je tako ostvarila zahvaljujući većem broju stranih turista, kojih je lani došlo 5,1 posto više nego godinu prije.

Privatni smještaj vodi

Lani je gotovo svako četvrto noćenje platio turist iz Njemačke. Naime, u strukturi noćenja na prvom su mjestu gosti iz Njemačke sa 24,2 posto noćenja, slijede gosti iz Slovenije sa 10,8 posto noćenja, oni iz Austrije sa 8,9 posto te iz Češke i Italije s udjelima u noćenjima od 7,9 posto. Kada dođu u Hrvatsku, turisti iz Njemačke ovdje ostaju u prosjeku 7,5 noći. Dulje od njih u Hrvatskoj su lani ostajali samo Nizozemci, koji su prosječno plaćali 7,7 noćenja po dolasku, i Rusi koji su ostajali osam noći u prosjeku.

Službena statistika pokazuje da je čak trećina noćenja - 21,8 milijuna - lani ostvarena u privatnim smještajnim kapacitetima. U kolektivnim smještajnim kapacitetima ostvareno je 40,96 milijuna noćenja. U toj kategoriji prednjače hoteli, u kojima je tijekom 2012. godine ostvareno 16,4 milijuna noćenja, što je 2,8 posto više nego u godini koja je prethodila. Odmah iza hotela su kampovi, u kojima se lani odmaralo 2,3 milijuna gostiju, koji su ostvarili 15,8 milijuna noćenja.

Individualni dolasci

Turisti koji se odmaraju u Hrvatskoj uglavnom dolaze individualno i lani se za dolazak u vlastitoj organizaciji odlučilo njih 7,4 milijuna. Organizirano je na odmor doputovalo 4,5 milijuna.

Naša bi turistička ponuda u budućnosti trebala biti još bolja te privući i više turista. Za ulaganja u razvoj turističke infrastrukture vlada prilično velik interes. U prvom krugu javnog poziva za korištenje strukturnih fondova EU do 31. siječnja prijavilo se više od 2300 takvih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:55