VEĆI PROFIT

Odjel ljepila digao rezultate Henkela

ilustracija
 Božidar Vukičević / Hanza media

Njemački proizvođač robe za široku potrošnju Henkel izvijestio je u četvrtak o većim prihodima i dobiti u četvrtom tromjesečju zahvaljujući dobrom rezultatu u poslovanju s ljepilima.

U četvrtom su tromjesečju Henkelovi prihodi prilagođeni za utjecaj valutnih tečajeva i akvizicije odnosno prodaju imovine porasli 3,2 posto, na 4,9 milijardi eura.

Troškovi restrukturiranja

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) prilagođena za jednokratne stavke i troškove restrukturiranja uvećana je pet posto, na 801 milijun eura.

U odjelu ljepila prihodi prilagođeni za valutne tečajeve i utjecaj akvizicija odnosno prodaje imovine uvećani su 6,4 posto, na 2,3 milijarde eura.

Rat u SAD-u

Glavobolje je pak Henkelu zadavao cjenovni rat u SAD-u u kojem je na suprotnoj strani bio Procter & Gamble, te konkurencija u poslovanju s kozmetikom.

Odjel deterdženata zabilježio je u četvrtom tromjesečju negativnu stopu organskog rasta od 1,2 posto. U odjelu kozmetičkih proizvoda iznosila je jedan posto.

Zalihe u Kini

Glavni je razlog pada u odjelu kozmetike bilo pražnjenje zaliha na kineskom tržištu dok je poslovanje s deterdžentima pritisnula slabost na Bliskom istoku i u Africi, kazao je u telekonferenciji s analitičarima financijski direktor Henkela Carsten Knobel.

U 2018. godini u Henkelu očekuju uobičajeni organski rast u rasponu od dva do četiri posto. Prilagođena dobit po povlaštenoj dionici trebala bi porasti pet do osam posto, pri čemu u kompaniji ističu kontinuirane pritiske valutnih tečajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 13:53