KONTROLA PROIZVODA

ŠESTERO GENIJA IZ BUZINA 'Mi smo zaduženi za to da ne pojedete niti jedan loš kikiriki, krastavac i ciklu'

U malom uredu u Buzinu smišljaju robotske sustave koji kontroliraju proizvode Kraša, Podravke, Zagrebačke pivovare. Zahvaljujući njima svaki dan kupujemo ispravne proizvode
Buzin, 140314.Buzinski prilaz, tvrtka Visor.Tvrtka Visor bavi se razvojem softwarea za opticki nadzor proizvoda na proizvodnim trakama.Na fotografiji: stroj za opticki nadzor.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Upravo su prodali sustav jednom od najvećih svjetskih proizvođača kartonske ambalaže iz Njemačke. Kontroliraju liniju kojom prolazi 100 komada ambalaže u sekundi!

Sasvim je to neuobičajen prizor za jedan ured. Nasred prostorije je bačva piva, a na stolu kutija s kikirikijem. Iako odlična kombinacija za petak poslijepodne, mladi inženjeri u testnom laboratoriju zagrebačke tvrtke Visor doista rade, i to na visokoj tehnologiji koja se primjenjuje u najjačim proizvodnim industrijama na globalnom tržištu.

Za bačvu moraju osmisliti robotski sustav koji će osigurati da baš niti jedna ne izađe iz proizvodnje, a da na vrhu pušta pivo. S kikirikijem je sasvim druga priča. Proizvođač traži nadzor na liniji koji će osigurati da u pakiranje ide samo cijeli i neužegli kikiriki, onaj zbog kojeg će kupac i drugi put poželjeti kupiti isti proizvod.

Zahtjevi iz industrije

- Osmišljavamo uređaje za optičku inspekciju u proizvodnji. Riječ je o tehnologiji robotskog vida, koja je vrlo široko primjenjiva i prilagođavamo je ovisno o zahtjevima i potrebama kupca. Radimo na samom softveru, a cijele uređaje isporučujemo kupcima u suradnji s kooperantima - otkriva Bruno Birgmajer, direktor i jedan od trojice osnivača male, ali rastuće zagrebačke tvrtke Visor.

U tvrtki je samo šestero zaposlenih, koji uspijevaju odgovoriti zahtjevima industrije u cijelom svijetu. Propala hrvatska industrija s rijetkim svijetlim primjerima premalo im je tržište, pa ih je i ta činjenica natjerala na svjetski proboj. Među hrvatskim kupcima je Kraš, koji koristi njihovu tehnologiju za sortiranje lješnjaka u proizvodnji Bajadere. Za Podravku su osmislili sustav za kontrolu zatvaranja staklenki, a spomenuti sustav za kontrolu bačvi na putu je za Zagrebačku pivovaru. Sofisticiranu tehnologiju zahvaljujući pameti hrvatskih inženjera Visor je već uspio prodati i jakim proizvođačima u Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji te na Bliskom istoku.

Kapitalne investicije

Jedan od najvećih isporučenih uređaja težio je nekoliko tona, a brodski kontejner isporučen je u Dubai. Golemi uređaj instaliran je za kontrolu boca u drugoj najvećoj punionici prirodne vode u galonima na svijetu.

U Visoru rade sustave za kontrolu u proizvodnji u kojoj je nemoguće da to radi čovjek, ali i na ostalim linijama polako zamjenjuju ljude, koji lako gube koncetraciju razmišljajući o neplaćenim računima.

Bruno Birgmajer

U pravilu je riječ o uređajima koji pripadaju u kapitalne investicije uglavnom u rangu cijena od stotinjak tisuća do pola milijuna kuna, pa prodaja i razvoj proizvoda traje od šest mjeseci do godinu dana.

Zapošljavali i u krizi

Birgmajer se upravo vratio iz Njemačke, gdje su ugovorili odličan posao. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača kartonske ambalaže ugraditi će njihove robotske sustave na četiri proizvodne linije u Njemačkoj. Samo taj kupac ima ih oko 90 u cijelom svijetu.

- Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu jer linijom prolazi 100 komada ambalaže u sekundi. Nemoguće je okom vidjeti to kretanje, a mi smo trebali osigurati eliminiranje ambalaže koja ne zadovoljava i u tome uspjeli - zadovoljan je Bruno Birgmajer.

Ugovoren posao s Nijemcima značajno će im povećati ovogodišnje prihode, koji će se najmanje udvostručiti u odnosu na gotovo dva milijuna kuna iz prošle godine. Od osnivanja 2007. najveće su prihode, od tri milijuna kuna, ostvarili 2011. godine.

I oni su osjetili udar krize, ali kada im je bilo najteže, 2013. godine, odlučili su srezati sve troškove i zaposliti stručnjaka za prodaju. Sada to procjenjuju kao odličan potez jer bi zbog novih poslova već ove godine trebali zapošljavati nove ljude.

Sami smo zvali kupce

Premda izazovi na zahtjevnom tržištu nikada ne prestaju, svojevrsna je to potvrda da su trojica osnivača Visora - Bruno Birgmajer, Mirko Lulić i Nenad Smolić Ročak - prije sedam godina donijela dobru odluku o ulasku u privatni biznis.

Bruno Birgmajer i Nenad Smolić Ročak su magistri znanosti s FER-a sa značajnim postignućima u fakultetskom istraživačkom labaratoriju, među kojima je i robotska tehnologija za ispitivanje u nuklearnim elektranama. U to vrijeme nije bilo lako odlučiti da li nastaviti znanstvenu karijeru ili pokušati s privatnim biznisom. Bruno Birgmajer bio je svojevrsni inicijator da ipak pokušaju sami. Krenuli su iz jedne sobice u zagrebačkom Tehnološkom parku 2007., kada su doslovno radili sve: od razvoja proizvoda do istraživanja tržišta. Sami su zvali i potencijalne kupce.

Razbijali predrasude

U početku skeptični veliki domaći i strani proizvođači brzo su shvatili da im mladi inženjeri imaju što ponuditi. Prvi posao koji su dobili bilo je sortiranje plastičnih boca za tvrtku u Svetoj Nedelji. Strane kupce bilo je još teže probiti.

- Bilo je trenutaka kada je ured bio prazan. Svi smo na nekoj drugoj strani svijeta, ugovaramo poslove i, ovisno o vremenskoj zoni, preusmjeravamo pozive iz ureda. U početku je bilo predrasuda, osobito kada bi se pojavili u Njemačkoj, koja je srce precizne mehanike, ali kada dobijemo priliku pokazati što znamo i možemo, sve predrasude nestaju - otkriva Bruno Birgmajer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:50