MINISTAR POLICIJE

VLAHO OREPIĆ U NOVOM BROJU GLOBUSA 'Moja ostavka bi bilo popuštanje onima zbog kojih sam ovdje'

 Dragan Matić / EPH

Reorganizacija policije koja znači ukidanje petnaest policijskih uprava od njih dvadeset projekt je od kojega ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ne namjerava odustati. Iz HDZ-a su mu u startu poručili da ne računa na njihove ruke u Saboru, a sada se iz Domoljubne koalicije traži još i njegova ostavka.

Orepićevi partneri u vlasti upiru prstom u njega i tvrde da je odgovoran za pljačku sefa u središtu zagrebačke policije jer nije poslušao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i smijenio rukovodeći kadar naslijeđen od SDP-ova ministra Ranka Ostojića. No, Orepić poručuje da mu nije ni na kraj pameti dati ostavku. Kaže da će provesti svoje i najavljuje veće ovlasti policije i njihovo osamostaljivanje u odnosu na Državno odvjetništvo.

Hoćete li dati ostavku?

– Moja ostavka bi bilo popuštanje onima zbog kojih sam tu.

A kako mislite raditi? Ostavku ne traži oporba, nego koalicijski partner. Pero Ćorić iz HSP AS-a kaže da ste najodgovorniji za pljačku u sjedištu policije u Heinzelovoj.

– Kad govorimo o traženju ostavke i pritiscima kojima sam izložen, mogu reći kako je i više nego jasno da s g. Karamarkom nemam isti životni, a ni politički vrijednosni sustav. No, u ovom složenom ljudskom i političkom odnosu koji proizlazi iz činjenice da smo u istoj Vladi, važno je biti korektan. Najnoviji javni istupi gospode Ćorića, Fiolića, Tepeša, Kovača i sličnih govore dovoljno o njima samima, ali govore i to da g. Karamarko kao njihov politički lider nije korektan. Nije korektan prema MUP-u, a ni prema meni kao ministru. Ali svakome njegovo na dušu.

Kako ćete riješiti te odnose? Jeste li pokušali razgovarati s Tomislavom Karamarkom?

– Ja nemam problema. Nastavljam sa svojim poslom i ovo je zadnje što ću govoriti na tu temu. Od HDZ-a nisam dobio nikakav službeni zahtjev za ostavkom, niti stav da postoje neki problemi. Ovakvo ponašanje je ispod svake razine i smatram da treba prestati.

Ostatak intervjua pročitajte u novom broju GLOBUSA:

EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:44