DA SAM JA MINISTAR

Šest političkih opcija pitali smo kako treba obnoviti Zagreb nakon potresa, evo što su odgovorili

Pitali smo stranke i njihove kandidate na predstojećim parlamentarnim izborima što misle o konkretnom zakonu
 Goran Mehkek/Cropix

Zagreb je 22. ožujka ove godine pogodio potres jačine 5,5 po Richteru. U potresu je direktno stradalo više od 25 tisuća građevina od kojih je više od 1300 označeno crvenom naljepnicom, a više od 4900 žutom, a ostale su dobile zelene. No, sve njih trebat će sanirati, popraviti, potom i obnoviti te ojačati, pa možda i rekonstruirati.

Procijenili su da bi to možda moglo stajati 42 milijarde kuna. Grad Zagreb i država ovu su elementarnu nepogodu dočekali potpuno nespremni, a snašli se nisu još ni tri mjeseca nakon nje. Zakon o obnovi je u javnoj raspravi, pa smo pitali stranke i njihove kandidate na predstojećim parlamentarnim izborima što misle o konkretnom zakonu te kako vide rješavanje tog problema dođu li na vlast.

1.) Što mislite o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa koji je u javnoj raspravi? Ako dođete na vlast, biste li ga usvojili? Da, ne i zašto?

HDZ

"U deset sekundi potresa svjedočili smo snazi koja je uzrokovala štetu od 86 milijardi kuna i za koju će nam trebati godine da je saniramo. Potreban nam je Zakon o obnovi kako bismo osigurali obnovu u skladu s pravilima i zahtjevima struke. Tijekom savjetovanja zaprimili smo oko 400 komentara i trenutno se procjenjuju. Zakon treba pripremiti da bude spreman za usvajanje odmah po konstituiranju novog saziva Sabora."

RESTART KOALICIJA (Gordan Maras)

"Zakon o obnovi Zagreba koji je HDZ propustio donijeti prije raspuštanja Sabora pokazuje da je Andrej Plenković izdao Zagreb i njegove građane. Broj primjedbi koje su tijekom javne rasprave pristigle na prijedlog zakona, pokazuje da hitno treba pisati novi zakon koji bi omogućio ponovljenu kraću javnu raspravu te donošenje zakona u roku od 30 dana. HDZ-ov prijedlog zakona ne bismo usvojili, jer ne daje odgovore na ključna pitanja."

MOST (Nikola Grmoja, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Zvonimir Troskot, nositelji lista Mosta u "zagrebačkim" izbornim jedinicama)

"Zakon u ovom obliku ne bismo podržali jer je problematičan na više razina. Takvo rješenje je nedopustivo jer otvara vrata netransparentnosti te parcijalnim i pojedinačnim interesima. Ovako sveobuhvatan zakon ne može niti smije kreirati politika već isključivo sve struke koje će sudjelovati u obnovi uz suglasnost građana grada Zagreba i Markuševca."

DOMOVINSKI POKRET (Slaven Dobrović)

"Zakon o obnovi u ovom obliku apsolutno ne zaslužuje našu podršku. Ovim zakonom ne smije dominirati politika već glavnu riječ treba prepustiti struci. Zakon se bavi mnogim nepotrebnim pojedinostima, a propustio je dati jasan odgovor na pitanje tko i u kojoj mjeri (država, grad, vlasnik) participira u troškovima obnove."

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, PAMETNO I FOKUS (Dalija Orešković)

"Zakon o obnovi krivo je koncipiran. Prvo, odnosi se samo na jedan događaj i ograničava se samo na dio države. Drugo, sve procedure koje su potrebne za provođenje obnove već su definirane u važećim zakonima. Treće, ministarstvo je u izradu zakona krenulo bez konzultacije sa strukom."

MOŽEMO (Tomislav Tomašević)

"Nevjerojatno je da neka vlada pošalje zakon u javnu raspravu u isto vrijeme kad pokreće raspuštanje Sabora koji bi ga trebao usvojiti. Pokušali smo to spriječiti prosvjedom. Ova verzija zakona je i dalje neprecizna oko modela financiranja, nedorečena oko instituticonalnog ustroja i nepravedna prema stanarima iz oštećenih višestambenih zgrada u odnosu na one iz obiteljskih kuća. Pokazalo se i u javnoj raspravi da je teško ovakav zakon popraviti i da će vjerojatno trebati novi zakon koji smo spremni uputiti u saborsku proceduru i raspravljati o njemu sa strukom tijekom ljeta budući da smo pokrenuli peticiju da Sabor ne ide na ljetnu stanku kako bi se brže usvojio kvalitetan zakon".

2.) Ako dođete vlast, na čemu ćete inzistirali što se tiče obnove Zagreba nakon potresa? Koje bi trebale biti tri osnovne značajke te obnove? Imate li već konkretan projekt obnove - od financiranja do zakonske regulative u svim segmentima?

HDZ

"Inzistirat ćemo na stručnosti, kvaliteti i brzini. Stručnost smo, kroz sam proces izrade Zakona, već osigurali, a brzina i kvaliteta se podrazumijevaju jer je ovdje riječ o sigurnosti naših sugrađana i tu ne smije biti nikakvih kompromisa. Prije par dana poslana je i prijava na Europski fond solidarnosti. I tu smo slušali optužbe, ali da bi se prijavilo na EFS, potrebno je prijaviti štetu. Za izračun štete postoji određena metodologija i nju je bilo potrebno poštivati.

RESTART KOALICIJA (Gordan Maras)

"Ključna su pitanja izvori financiranja, subvencije prema građanima, vremenski okvir obnove, razina protupotresne zaštite nakon obnove i prioriteti obnove. Financiranje obnove mora definirati i porezne izvore te preraspodjele na razini države i grada kako bi bili sigurni da se može osigurati milijardu eura za obnovu na godišnjoj razini. Iz tih sredstava punit će se Fond za obnovu Zagreba u kojem će se transparentno vidjeti na što su sredstva utrošena te prioriteti. Vrlo jasna poruka građanima je da se za strukturna ojačanja i gradnju novih zgrada i kuća umjesto onih koje će se rušiti refundira 80 posto sredstava uz jamstva prema bankama za preostala sredstva kako bi se u obnovu krenulo što prije. Sve obrazovne i zdravstvene institucije moraju biti temeljito obnovljene i moraju imati punu protupotresnu zaštitu".

MOST

"Jedan od naših prioriteta svakako će biti gradnja stanova u istom susjedstvu. U tom aranžmanu, primjerice, može se izgraditi barem 30 karakterističnih donjogradskih zgrada sa 600 stanova u blizini devastiranog centra. Jednaka logika treba vrijediti i za stanovnike oštećenih kuća ili stanova u podsljemenskom dijelu. Trenutno razvijamo i naš prijedlog Zakona o obnovi te radimo na prijedlogu za stvaranje financijskog okvira."

DOMOVINSKI POKRET (Slaven Dobrović)

"Inzistirat ćemo na transparentnosti obnove i financiranja te na obaveznom pridržavanju zakonske regulative koja uređuje područje projektiranja i građenja. Za pojedine objekte javne i društvene namjene bilo bi potrebno izraditi studiju isplativosti, pa u takvim slučajevima treba inzistirati na gradnji novih objekata. Druga važna značajka tiče se temeljite obnove konstrukcije čiju sanaciju smatramo obveznim za sve objekte javne i društvene namjene."

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, PAMETNO I FOKUS (​Dalija Orešković)

"Prva je značajka osnivanje posebnog Zavoda za obnovu koji bi okupljao dokazane eksperte, a ne "rođake" koji su do sada nerijetko imali prednost pri gradnji u Zagrebu. Druga značajka odnosi se na donošenje Zakona o obnovi. Treća bi bila osiguranje sufinanciranja obnove preko fondova EU i program obnove središta grada kojim se omogućava gradnja dodatnih etaža. Time bi se financirala konstruktivna obnova. Sličnih primjera ima puno u Austriji, npr. i Beču i Innsbrucku."

MOŽEMO (Tomislav Tomašević)

"Zakon mora biti usklađen sa Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o gradnji, ali bi trebao pojednostaviti i skratiti upravne postupke. Predloženi institucionalni okvir nije adekvatan i stoga ćemo inzistirati na osnivanju “Zavoda za obnovu Zagreba i okolice” kao stručnog tijela koje vodi organizaciju i financiranje obnove, a koje bi osnovali RH i Grad Zagreb po uzoru na Zavod o obnovi Dubrovnika koji je osnovan nakon potresa 1979. godine. Ključno je da se u Zagrebu obnovi kulturna baština i inzistirat ćemo da se obnova zgrada javne namjene kao što su vrtići, škole i bolnice provede tako da se podignu na najvišu razinu otpornosti na nove potrese".

3.) Trenutno na terenu u Zagrebu vidimo eksploziju cijena. Kako na to gledate i imate li rješenje za regulaciju istih?

HDZ

"Tržište je to koje samo regulira cijene. Trenutno cijena raste novijim nekretninama koje su otpornije na potres, ali ne smatramo da je to neki dramatični rast. Rasta cijena bilo je i u prošlosti i to smatramo normalnim ciklusom i vjerujemo da će cijene doći u ravnotežu. Nastavit ćemo s programom društveno poticane stanogradnje, i do kraja 2021. sagraditi još najmanje 1000 stanova."

RESTART KOALICIJA (Gordan Maras)

"Zakon treba regulirati zabranu 'potresnog profiterstva' odnosno kupovanje nekretnina po značajno nižim cijenama kao posljedicu potresa te kontrolirati cijene građevinskih radova na sanaciji potresa. Zakonom moramo omogućiti jedinicama lokalne samouprave da se iz prireza može plaćati osiguranje od potresa i za privatne nekretnine."

MOST

"Veliki problem Zagreba, kao i svih turističkih lokacija, je rast cijena stanarina i nereguliranost stambenih uvjeta. Ako uzmemo primjer Beča, kao jednog od vodećih gradova po pitanju kvalitete života, u njemu više od 60% populacije živi u zgradama poticane stanogradnje, a sam grad je vlasnik oko 220.000 stanova, što ga čini najvećim vlasnikom nekretnina u Europi. Time što je grad vlasnik, on kontrolira cijene i kvalitetu stanovanja, što je formula koju bi trebalo primijeniti i na Zagreb."

DOMOVINSKI POKRET (Slaven Dobrović)

"To je posljedica loše politike subvencioniranja kredita za kupnju novih objekata i zapuštanja javne ponude stanova za najam. Državne mjere su stvorile balon visokih cijena stanova. Uređenjem sektora može se vrlo brzo postići pad cijena na tržištu nekretnina po pitanju kupnje, ali isto tako i najma."

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, PAMETNO I FOKUS (Dalija Orešković)

"Ne mislimo da država treba regulirati tržište, ali treba sve učiniti da građani budu pravno zaštićeni, a to se posebno odnosi na one najranjivije. Ovakva situacija uvijek ide na ruku onima koji nisu direktno pogođeni potresom jer mogu mešetariti i doći do vrijednih nekretnina ili zemljišta, a da vlasnici ne dobiju obeštećenje koje zaslužuju."

MOŽEMO (Tomislav Tomašević)

"Vrlo smo frustrirani trenutnom eksplozijom cijena detaljnih pregleda, projektne dokumentacije, radova sanacije krovova i uklanjanja dimnjaka te radova obnove, pa čak i kupnje te ugradnje kondenzacijskih bojlera. Država ne može dozvoliti ovakvo divljanje cijena i pojavu potres-profitera od strane građevinskih i drugih poduzeća. Cijene se treba regulirati Uredbom koja bi zamrznule cijene ovih uslug ai prozivoda na one prije potresa, a u isto vrijeme ćemo pokrenuti postupke kumulativne javne nabave kako bi se ekonomijom obujma smanjile jedinične cijene ovih proizvoda i usluga koji su ključni za hitnu sanaciju i početak obnove".

4.) Tko će iz vaših redova biti ključna osoba za vođenje projekta obnove? Koga vidite kao ministra graditeljstva?

HDZ

"U HDZ-u imamo niz stručnjaka svih profila i velik broj ljudi koji projekt obnove mogu uspješno voditi. O kadrovskim rješenjima prerano je za govoriti i sve će te doznati po završetku izboru i formiranju naše Vlade."

RESTART KOALICIJA (Gordan Maras)

"Restart koalicija misli imenovati osobu kao posebnog savjetnika predsjednika Vlade koja će uime Vlade RH koordinirati sve poslove oko obnove Zagreba."

MOST

"Ključna osoba za vođenje projekta obnove treba biti buduća premijerka ili premijer koji će mu davati važnost i dinamiku svojim osobnim angažmanom i autoritetom jer je obnova Zagreba prvorazredno nacionalno pitanje. U tom smislu ne treba licitirati pojedinačnim imenima jer za obnovu ne smije biti zadužen samo budući ministar graditeljstva, već se ona mora događati uz suradnju više ključnih ministarstava."

DOMOVINSKI POKRET (Slaven Dobrović)

"Domovinskom pokretu su se priključili mnogi stručnjaci iz različitih područja te se funkcionira na timski način. Ovoga trena nema smisla ni potrebe za isticanjem ključne osobe projekta obnove ili ministra."

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, PAMETNO I FOKUS (Dalija Orešković)

"Obnova Zagreba nije pitanje samo Ministarstva graditeljstva, to je pitanje i Ministarstva kulture u čijoj je domeni zaštita kulturne baštine, a stradali dijelovi Zagreba dio su te baštine. Naša koalicija ima niz sposobnih ljudi iz područja koja su nužna za obnovu Zagreba. Ovo je interdisciplinaran problem. Obnova Zagreba zahtijevat će suradnju nekoliko ministarstava, timski rad, a ne samo jednog čovjeka, bio on ministar ili ne."

MOŽEMO (Tomislav Tomašević)

"Nemamo u planu ulaziti u vladu, pa tako niti tražiti Ministarstvo graditeljstva. Ovisno o sastavu vlade i prihvaćanju naših programskih uvjeta mogli bi eventualno podržati manjinsku vladu koju bi sastavila Restart koalicija, pa tom prilikom raspravljati o predloženim kandidatima za ministra/icu graditeljstva. S druge strane vidimo Tomislava Tomaševića kao sljedećeg gradonačelnika Zagreba koji će sa suradnicima voditi obnovu Zagreba".

5.) Čija je, po vama, obaveza sanacije privatnih zgrada oštećenih u potresu, odnosno koliko bi posto solidarna pomoć trebala iznositi?

HDZ

"Svi mi moramo biti svjesni da vlasništvo, osim određenih prava, nosi i određene obveze. Pa tako svi vlasnici moraju voditi računa o svom vlasništvu i biti dobri gospodari. Situacija ipak specifična. Ono što za sada možemo reći jest da će i država i jedinice lokalne i područne samouprave sufinancirati konstrukcijsku obnovu zgrada do određene razine sigurnosti."

RESTART KOALICIJA (Gordan Maras)

"Kada preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, Sabor će imati radno ljeto i jedan od prvih zakona koji ćemo usvojiti bit će upravo Zakon o obnovi Zagreba i drugih područja pogođenih potresom."

MOST

"Financiranje bi se trebalo odvijati na nekoliko razina: 1. Fondovi EU solidarnosti, 2. Vlada RH, 3. Grad Zagreb i 4. sami vlasnici. Smatramo da EU, država ili Grad Zagreb ne bi trebali financirati obnovu unutarnjih uređenja. No, ozbiljni radovi poput rušenja objekata, postavljanja snažne statike, postavljanje novih stabilnih temelja te gradnja novih nekretnina bili bi financirani iz fondova solidarnosti EU, sanacijskog fonda Ministarstva graditeljstva i proračuna Grada Zagreba.

DOMOVINSKI POKRET (Slaven Dobrović)

"Obaveza sanacije privatnih zgrada je isključivo na vlasnicima, međutim solidarnu pomoć treba odrediti prema socijalnim i ekonomskim kriterijima. Oni mogu biti u rasponu od nula posto solidarne pomoći za, primjerice, vlasnika tri apartmana u Donjem gradu koje iznajmljuje, do 100 posto solidarne pomoći za obitelj s troje i više djece koja ima uništenu jedinu nekretninu u kojoj žive. Smatramo da svakom slučaju treba pristupiti zasebno."

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, PAMETNO I FOKUS (Dalija Orešković)

"Stvari nisu crno-bijele. Neki građani mogu snositi dio troškova. S druge strane, puno je umirovljenika koji jedva podmiruju osnovne životne troškove, puno je mladih obitelji koje su već opterećene drugim kreditima. Treba razlikovati vlasnike obiteljskih kuća i vlasnike stanova u velikim zgradama čija je obnova enormno skupa, posebno kada na sebe veže očuvanje baštine. Nužno je napraviti takav model da raspodjela troškova bude pravedna."

MOŽEMO (Tomislav Tomašević)

"Smatramo da bi obnovu trebala 50 posto financirati država, 35 posto lokalna samouprava, a 15 posto privatni suvlasnici s time da bi potonje ovisilo o dodatnim socijalnim kriterijima te ugovorenim policama osiguranja prije potresa. Isto tako državni i lokalni proračuni bi se povećali sredstvima od međunarodne donatorske konferencije te fondovima EU, a građanima će se dodatno pomoći kroz povoljne kreditne linije preko HBOR-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:41