PROMETNI KOLAPS

FOTO: MOSTAR U KAOSU ZBOG IZBORA U HRVATSKOJ Ulice zakrčene automobilima ljudi koji dolaze na glasanje iz cijele Hercegovine

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 05.01.2020. u 13:16

Miroslav Landeka / Slobodna Dalmacija

 

Dok na mostarskim biralištima tijekom drugog kruga izbora za hrvatskog predsjednika sve protječe u najboljem redu, na ulicama u nedjelju ipak vlada potpuni kaos.

Kako je objavio portal Klix.ba, glasači koji dolaze iz cijele Hercegovine automobile ostavljaju nasred ulica, trotoara i na pješačkim prijelazima, očito u želji da obave svoju građansku dužnost i glasom doprinesu pobjedi svog favorita ili favoritkinje na izborima. Pritom im ne smetaju ni snažan vjetar koji puše od jutra kao ni snijeg koji je počeo padati u ranim poslijepodnevnim satima.

Miroslav Landeka / Slobodna Dalmacija
 

Svoja vozila birači ostavljaju gdje god stignu, uglavnom ondje gdje im nije mjesto, pa su pojedine ulice ostale bez jedne prometne trake.

Primjerice, Ulica kralja Tomislava ispred Osnovne škole Petra Bakule, gdje se održava glasanje, značajno je sužena, što otežava promet u jednoj od najfrekventnijih mostarskih ulica. Automobili se ostavljaju i na zelenim površinama, a policije na vidiku - nema, piše Klix.ba.

Miroslav Landeka / Slobodna Dalmacija
 

- Škola nema dovoljno kapaciteta, ali smo dobro organizirani i nema velikih čekanja, kaže za Klix.ba Jadranka Modrić iz Generalnog konzulata RH u Mostaru i dodaje da se najviše čeka na biralištima za glasače čije prezime počinje sa slovom "M" jer ih je najviše.

Podsjetimo, od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je u Mostaru, a većina glasača u grad na Neretvi stigla i prije 7 sati.

Prema prvim podacima koje je u podne objavio DIP, do 11.30 sati glasalo je 9725 ljudi, što je gotovo 57 posto više nego u prvom krugu, kad je biračko pravo do istoga trenutka ostvarilo 6211 osoba.

Miroslav Landeka / Slobodna Dalmacija

Najjača hrvatska stranka, HDZ BIH objavila je kako nijedan birač koji želi glasati neće ostati kod kuće zbog manjka hrvatskih konzularnih predstavništava u susjednoj državi.

"HDZ će osigurati sve što treba da svaki Hrvat može doći u Mostar, Vitez, Livno, Tuzlu, Banju Luku, Sarajevo. Malo je glasačkih mjesta, vrlo malo konzularnih mjesta, tako, što god treba, to ćemo danas organizirati", rekao je novinarima čelnik stranke Dragan Čović.

U prvome krugu predsjedničkih izbora 22. prosinca prošle godine, biračko pravo u BiH ostvarilo je oko 24.000 hrvatskih državljana.

U nedjelju u 7 sati u Mostaru je otvoreno 19 glasačkih mjesta, u Vitezu u središnjoj Bosni deset, u Sarajevu šest, četiri u Livnu, tri u Tuzli i dva u Banjoj Luci .

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo