BIVŠI PREDSJEDNIK

IVO JOSIPOVIĆ 'Karamarko i Škoro nisu isti, a čudi me što Milanović igra bunker. Ispadanje Grabar-Kitarović već u prvom krugu sasvim je moguće'

Ivo Josipović
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je "umirovio" svoju stranku "Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez" Ivo Josipović vratio se u svoju staru stranku - u SDP. Neko je vrijeme, uz Zorana Milanovića i Tonina Piculu, figurirao kao mogući SDP-ov kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

S bivšim predsjednikom RH koji je katkad znao i žestoko kritizirati politiku Zorana Milanovića - i kad je bio premijer, ali i poslije - razgovarali smo o tijeku predsjedničke utrke i o kampanjama troje favorita - Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore.

Kako ocjenjujete dosadašnji tijek predsjedničke kampanje? Tko ima najbolju/najprecizniju/najefikasniju kampanju?

- Dosad smo imali kampanju bez velikih političkih i programskih ideja, s relativno umjerenom konfrontacijom vodećih kandidata. Nogometnim rječnikom, svi su igrali bunker. Grabar-Kitarović i Milanović očito su polazili od pretpostavke da su sigurni za drugi krug pa se nisu upuštali u rizike eksplikacije značajnijih političkih programa ni ulazili u prevelike međusobne sukobe. Rekao bih, rutinski su se međusobno napadali, pazeći da ne postanu nesimpatični javnosti. Treći kandidat, Škoro, izabrao je od samog početka gard korektnog i pristojnog političara, pa ga je i to ograničavalo u žestini kampanje.

Ali, stalni napredak Škore u anketama i opasnost da će u drugom krugu zamijeniti jedno od dvoje favorita, očito, donose promjene u strategiji. Milanovićev tabor kani reducirati ionako ne osobito žestoke napade na HDZ i Grabar-Kitarović. Naravno, cilj je takve strategije ne pomagati Škori. S druge strane, Grabar-Kitarović, koja je dosad imala potpuno skandaloznu kampanju garniranu besmislenim izjavama, kao da se najnovijim nastupima želi izvući iz očitog trenda slabljenja svoje pozicije žešćim udarima po Milanoviću. Iako, analiza njezinih napada na Milanovića pokazuje koliko je zapravo slaba.

Nema što iole značajno istaknuti u prilog svog dosadašnjeg mandata, pa se prigovori Milanoviću uglavnom svode na drukčije artikulirane ideološke primjedbe, u biti slične onim smiješnim pričicama o jogurtu i drugim strahotama komunizma. Milanoviću, koji je nesumnjivi europejac, prigovarati da je zemlju držao u "regionu" zaista nema puno smisla. Kao ni kriviti ga za kreditnu krizu građana koji su se prezadužili uglavnom prije Milanovićeva mandata, pri čemu je upravo za njegove vlade donesen zakon koji je ozbiljno olakšao poziciju dužnika. Nije da se njegovu mandatu ne mogu naći prigovori, ali za sofisticiraniji pristup od etiketiranja Grabar-Kitarović očito nema kapacitet.

Kako komentirate kampanju SDP-ova kandidata? Što radi dobro, gdje griješi? Je li Milanović uopće vaš prvi izbor? Pitam vas i kao glasača koji će, vjerujem, izaći na biralište 22. prosinca. Naime, on nije jedini lijevo-liberalni kandidat.

- Malo sam iznenađen da i Milanović igra "bunker". Ali, to je njegova procjena, vjerojatno dio kampanje kojim želi pokazati, kako je isticao od početka, da ima specifičan karakter, ali i da je u stanju, kada treba, biti i drukčiji. Ne osjećam se pozvanim davati mu savjete. Ne samo zato što je svaka kampanja vrlo personalizirana nego i zato što moja strategija u prošlim izborima koja se temeljila na nuđenju velikog paketa društvenih, pravnih i političkih promjena nije bila uspješna.

Očito, sve troje vodećih kandidata ustručava se izaći s nekim većim, konkretnijim programima jer bi se time, naravno, nužno izložili dodatnim kritikama. Ove čarke vezane za Škorinu ideju o jačanju predsjedničkih ovlasti, očito, nemaju narav rasprava o važnim reformama. S druge strane, revolucija koju nudi Kolakušić populistički je "fejk" jer je potpuno jasno da niti je provediva niti se može uzeti u neko ozbiljno razmatranje, osim u cilju raskrinkavanja vrlo prizemnog populizma. Što se mog izbora tiče, čini mi se očitim. Naravno, to je kandidat moje stranke, SDP-a.

Kad se tek kandidirao, o Miroslavu Škori iznijeli ste prilično afirmativnu ocjenu. Ima li njegova kampanja i dalje vaše simpatije odnosno razumijevanje?

- Poštujem Škoru, znam ga dugo godina. Cijenim ga kao kolegu glazbenika i intelektualca. Ali, ne dijelimo politička stanovišta. Moje intervencije koje vi tumačite kao simpatiju ili razumijevanje ne odnose se na njegovu politiku. Prije svega su otpor tendenciji u medijima da se fabriciraju nečije izjave i da se na takvim izjavama temelje kampanje i politička difamacija. To nema veze s politikom, nego s mojim osjećajem za pravdu koji ne trpi političku borbu utemeljenu na krivotvorinama.

Sjetite se, svojevremeno sam, vođen istim pobudama, ustvrdio da Karamarko nije radio za Udbu. Dobar dio medija nije mogao shvatiti pristup u kojemu su istina i želja da se ljudima ne pakira odvojeni od političkih preferencija. Pa su mediji konfabulirali o nekom mom paktu s Karamarkom ne shvaćajući da motiv neke izjave može biti naprosto želja da se ljude lažno ne optužuje. Nikoga, pa ni ljude s druge strane političkog spektra. Ipak, moram dodati, Škoro i Karamarko u političkom smislu nisu isti.

Tko će dobiti bitku na desnici - Kolinda Grabar-Kitarović ili Miroslav Škoro?

- U početku je izgledalo svima, pa i meni, da je ulazak Grabar-Kitarović u drugi krug neupitan. Međutim, Škorina pristojna kampanja i nevjerojatna količina gafova i besmislica koje je javnosti podastrla Grabar-Kitarović, kao da baš želi izgubiti izbore, potpuno su promijenili situaciju. Teško je ustvrditi, ali trendovi pokazuju da je ispadanje Grabar-Kitarović već u prvom krugu sasvim moguće.

Tko će ući u drugi krug? Tko će na koncu pobijediti?

- Sve troje vodećih kandidata sada ima gotovo podjednake izglede. Ne bih čarobirao. Za koga navijam, već sam rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:16