KAKO UVJERITI BIRAČE

KOJE ĆE IZBORNE PORUKE KANDIDATI ODASLATI UOČI DRUGOG KRUGA Milanovićev stožer: 'Ne namjeravamo se dodvoravati Škorinim biračima'

 
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović
 Darko Tomaš / Goran Mehkek / Hanza Media

Koje će poruke Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović uputiti biračima u drugom izbornom krugu kako bi ih uvjerili da su upravo on ili ona najbolji izbor za Pantovčak? Što će točno biti sadržaj njihove kampanje? Kako će ishod drugog kruga predsjedničkih izbora utjecati na HDZ i poziciju predsjednika te stranke Andreja Plenkovića, a kako na sudbinu SDP-a?

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek dio sadržaja i poruka koje će odaslati u drugom izbornom krugu iščitava iz njihovih govora održanih u izbornoj noći nakon prebrojanih glasova.

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek kaže kako je u govorima dvoje kandidata održanima u izbornoj noći uočio jednu značajnu razliku. “Grabar-Kitarović je i više puta spomenula zajedništvo. Međutim, iz njezina govora se jasno može iščitati da pritom misli na zajedništvo na desnici jer joj je jasno da može pobijediti jedino ujedinjenim glasovima desnice. Iz Milanovićeva govora u izbornoj noći može se zaključiti da se obraća biračima koji su šire od lijevog centrističkog bloka. On šalje poruku da će prije svega štititi ustavni okvir”.

Zakošek ističe da će za pobjedu biti presudno tko će na biralište izvući više novih, dodatnih birača. Oba kandidata morat će imati takve poruke koje će im pomoći da na birališta 5. siječnja dovuku nove birače. Na predsjedničkim izborima 2015. je, podsjeća, u drugom krugu zabilježen veliki skok izlaznosti (11 posto) u odnosu na prvi krug.

Izborne poruke

Kad je posrijedi sadržaj izbornih poruka Milanović će, ističe Zakošek, u drugom krugu biti u delikatnijoj poziciji od Grabar-Kitarović. On će morati dodatno mobilizirati lijevo biračko tijelo i istodobno pokušati na svoju stranu dovući dio onih koji su glasali za Škoru i porukama će morati balansirati između lijevih birača i njih. Tako će, ističe Zakošek, moći računati na antiglasove Kolinde Grabar-Kitarović, a njezini antiglasovi pomogli su mu već u prvom krugu jer su glasali za Škoru, a ne za nju.

A odgovor na pitanje koje će ključne izborne poruke Milanović i Grabar-Kitarović odaslati u kampanji u drugom krugu pokušali smo doznati u izbornim stožerima dvoje kandidata.

Jedan od suradnika u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović koji je želio ostati neimenovan rekao nam je da još uvijek rade na osmišljavanju njezinih poruka za drugi izborni krug. Doznajemo međutim i jednu zanimljivost - u izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović vrlo su blizu odluci da ona u drugom krugu više neće obilaziti teren (?!), nego će kampanju voditi isključivo preko medija i na tri sučeljavanja s protukandidatom.

“Milanović se sasvim sigurno neće dodvoravati Škorinim biračima. Najbolje dodvoravanje je kada se nikome ne dodvoravaš”, rekao nam je izvor iz Milanovićeva stožera. I u drugom krugu će, kaže isti sugovornik, imati široke, univerzalne poruke koje ne gađaju ni jednu posebnu skupinu. Obraćat će se svima, a nikome posebno, ponašat će se državnički. Kolinda Grabar-Kitarović ionako će se na sve načine ulagivati Škorinim biračima, a on mora biti drukčiji. Na pitanje hoće li u drugom krugu izložiti svoj program, sugovornik iz Milanovićeva tima nam objašnjava da su teze da predsjednik države mora izložiti program čista floskula.

“Na predsjedničkim izborima se glasa za osobu i kandidat mora uvjeriti birače da je baš on ta osoba koja može voditi zemlju. A ako govorimo o temeljnom programu, on ga je već izložio u prvom krugu, a on glasi - rat je gotov, svi građani imaju pravo na miran život, svi moraju biti jednaki, nitko se ne smije osjećati kao građanin drugog reda, žene imaju pravo na izbor. Njegov program je Ustav RH, on mora poslati poruku da je vrhovni javni pravobranitelj prava građana u odnosu na institucije.

Predsjednik nema velike ovlasti, ali stvaranje političke klime u kojoj se građani dobro osjećaju svakako spada u predsjedničke ovlasti”, rekao nam je isti sugovornik. Za razliku od Grabar-Kitarović, Milanović će u drugom krugu nastaviti obilaziti teren, a kampanju za drugi krug je počeo u Samoboru.

Kako bi se ishod drugog kruga predsjedničkih izbora mogao odraziti na stabilnost HDZ-a i Plenkovićev položaj na čelu stranke, pitali smo profesora Nenada Zakošeka.

Propali pokušaj

Škorin poraz je, tvrdi on, oslabio unutarstranačku opoziciju u HDZ-u i definitivno je propao pokušaj da preko predsjedničkih izbora izguraju Plenkovića i preuzmu stanku. Sad je, dodaje Zakošek, sasvim izvjesno da Škorin politički kapital iz prvog kruga žele pretvoriti za stvaranje desne koalicije, ili neke nove varijante Mosta koji bi na sljedećim parlamentarnim izborima osvojio glasove i postao nezaobilazan u formiranju Vlade, a onda kroz koaliciju diktirao politiku u nekim za njih ključnim elementima kao što je to činio Hasanbegović u Oreškovićevoj Vladi, kaže Zakošek.

Pobjeda Grabar-Kitarović za Plenkovića bi, ističe ovaj politolog, bio optimalan ishod jer bi time porazio opoziciju u stranci i dobio politički slabu predsjednicu države koja više ne može okupljati desnicu kao što je to činila u prvom mandatu. Milanovićeva pobjeda u drugom krugu za Plenkovića bi bila manje dobro rješenje, ali još uvijek bolje od Škorine pobjede na predsjedničkim izborima, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10