PLJESAK I OVACIJE

VIDEO, FOTO: U KOLINDINOM STOŽERU NEMA ZABRINUTOSTI 'Ostvarili smo glavni cilj, vjerujemo da će Škorini birači sada podržati predsjednicu'

 
Prizori iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / Hanza Media

NOVO 22:15 - Nakon što je atmosfera bila poprilično mlaka poslije objave izlaznih anketa, u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović raspoloženje okupljenih osjetno se popravilo nakon što su počeli stizati prijevremeni neslužbeni rezultati izbora prema kojima je očito da će aktualna predsjednica ući u drugi krug izbora. Više pročitajte OVDJE.

-----------------------------

21:02 - Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora ustvrdivši da će HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu podržati veliki broj birača Miroslava Škore.

"Mi ostvarujemo ono što smo si zadali kao cilj - da naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug", izjavio je Jandroković za HRT u izbornom stožeru Grabar-Kitarović, komentirajući rezultate izlaznih anketa i privremene neslužbene rezultate DIP-a.

Kazao je da HDZ s puno optimizma gleda na konačan rezultat izbora, s obzirom na to da su kandidati desnice dobili više od 50 posto glasova, a prednost Milanovića pred Grabar-Kitarović nije toliko velika.

"Vjerujemo da će veliki broj birača Miroslava Škore podržati Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu", rekao je.

Smatra da je Škoro ostvario dobar rezultat te mu je čestitao na tome. Ocijenio je kako su za njega glasali oni koji žele promjene u društvu.

"Uvijek kada ste na vlasti, a HDZ danas ima poziciju premijera, većinu u Saboru i predsjednicu Republike, motivacija onih koji žele promjene ponekad je jača nego kod onih koji bi očuvali postojeći sustav", kazao je.

Po neslužbenim rezultatima nakon više od 75 posto obrađenih biračkih mjesta, Milanović ima 29,99 posto, Grabar-Kitarović 27,31, a Škoro 23,85 posto glasova.

-----------------------------

NOVO 21:00 - Zvonko Milas također je komentirao privremene neslužbene rezultate.

- Ovo je prvi krug, knjiga još nije zatvorena. Vjerujem i ja kao i kolege iz SDP-a da će pobijediti Kolinda Grabar-Kitarović. To jest, siguran sam u to - rekao je Milas.

Rekao je i da vjeruje kako će Škorini birači dati glas Kolindi Grabar-Kitarović:

- Oni oboje djeluju na desnom centru, mislim da će ti birači dati povjerenje Grabar-Kitarović.

Dodao je i da ne smatra da je dijaspora razočarana aktualnom predsjednicom i da smatra da će joj iseljeni Hrvati i dalje davati podršku.

-----------------------------

20:05 - U stožeru Grabar Kitarović prolomio se pljesak nakon objave prvih neslužbenih rezultata. Po svemu sudeći, oni su zadovoljni jer je sada jasno da Grabar-Kitarović i Milanović idu u drugi krug te vjeruje da će tako i ostati te da bi se razlika između Milanovića i Grabar-Kitarović mogla i smanjiti tijekom večeri.

Najveće zadovoljstvo izazvala je činjenica da je Škoro najviše pao u odnosu na izlazne ankete.

-----------------------------

19:55 - Rezultate izlaznih anketa komentirao je i voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović Ivan Anušić koji je poručio da nije iznenađen malom razlikom između Grabar Kitarović i Škore.

- Nije nas ništa iznenadilo niti nas je išta šokiralo. Ono što meni je bitno za naglasiti jest da su dva kandidata desnice preko 50 posto glasova već u prvom krugu, što će naznačiti smjer u drugom krugu 5. siječnja - rekao je Anušić i dodao:

- Ovo su još izlazne ankete tako da moramo pričekati prve rezultate pa u ponoć one službene.

Na kraju je još poručio:

- Znali smo da se Škoro borimo za isto biračko tijelo, za centar i sve desno od centra, za demokršćansko tijelo.

I dijaspora i Zagreb donijet će svoj dio glasova, Zagreb će vjerojatno odlučiti o pobjedniku 5. siječnja.

FOTO: Praćenje rezultata izbora u stožeru Kolinde Grabar Kitarović

-----------------------------

19:40 - Sadašnja predsjednica bit će buduća predsjednica i idemo u drugi krug - kazao je Ljubo Ćesić Rojs, a na opasku da je prema prvim neslužbenim rezultatima Škoro odmah iza nje

- Kako je gusto? Ma kakvi. Bujanec može slati da je 300 posto dobio Škoro, ali neće proći - kazao je Ćesić Rojs. Na pitanje da Bujanec šalje kako za Grabar Kitarović najviše glasaju Srbi odgovara:

- Pa neka, što smeta? Pa glasaju i Srbi, a Srbi su branili Hrvatsku dva posto Srba je branilo Hrvatsku, pročitajte poslanicu predsjednika Tuđmana iz 1996. godine, nemojte tako, treba biti pošten, dva posto Srba je branilo Hrvatsku nisu samo Hrvati. To što šalje Bujanec objesite mačku o rep, nikad Škoro neće pobijedit - rekao je Ćesić Rojs te dodao da je primijetio kako dobro ide i Juričanu.

- Kad ja budem kapelan pozvat ću ga na ispovijed - dobacio je u šali.

-----------------------------

Nakon izlaznih anketa u stožeru Kolinde Grabar Kitarović nastupila je mlaka reakcija u kojem se stotinjak ljudi.

Grabar-Kitarović još nije stigla u stožer, kao ni većina vodećih HDZ-ovaca. Kroz pola sata se očekuje dolazak u stožer premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Izlazne ankete među prvima je komentirao Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a.

- Kolinda Grabar Kitarović je u pobjedničkoj kampanji, bit će sigurno ponovno predsjednica Republike Hrvatske. Činjenica je da ovaj put imamo još jednog kandidata na desnom centru koji je dobar - rekao je Brkić.

- Čestitam gospodinu Škori na ovim rezultatima, ali nas ne brine taj rezultat jer će Kolinda pobijediti u drugom krugu izbora - dodao je Brkić.

Šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i ministar gospodarstva Darko Horvat poručili su nakon objave izlaznih anketa da su njihovi rezultati obično bolji nego li to pokazuju izlazne ankete.

- Desno biračko tijelo se ne nikada ne izjašnjava na izlaznim anketama, vjerujemo da će Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti u drugom krugu - kazao je Horvat.

Inače, u kafiću kraj dvorane stol su već u 18 sati zauzeli generali Pavao Miljavac i Ljubo Ćesić Rojs, a izjave za medije je najažurnije davao Milijan Brkić. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pojavila se u stožeru odmah nakon objave prvi neslužbenih rezultata.

- Mi smo svi sigurni da predsjednica ulazi u drugi krug i da će pobijediti - izjavila je ministrica Koržinek Obuljen te je dodala da ne bi komentirala malu razliku u postotcima s Miroslavom Škorom jer se radi o prvim neslužbenim rezultatima.

Zagreb, 221219. 
Slavonska avenija 6, City Plaza.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednicke kandidatkinje i aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: priprema prostora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović

- Vidimo da je izlaznost veća nego prošle izbore, što je dobro, a mi smo sigurni da će naša kandidatkinja zbog svega što je napravila dobiti povjerenje u drugom krugu - kazala je Koržinek Obuljen. Na pitanje misli li da je Juričan svojom ironičnom kampanjom zapravo animirao glasače, kazala je:

- Teško mi je to procijeniti, mislim da svi koji motiviraju ljude da izađu na izbore i koji ukazuju na situaciju u društvu i koji predstavljaju svoje programe čine dobro za našu demokraciju. Ali sigurna sam da najviše građane motiviraju oni koji odgovorno rade i da će to glasači prepoznati u drugom krugu - kazala je ministrica kulture.

Zagreb, 221219. 
Slavonska avenija 6, City Plaza.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednicke kandidatkinje i aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: priprema prostora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović

Među prvima se u stožeru Kolinde Grabar Kitarović u dvorani Kornati u City Plazi Zagreb pojavio njezin savjetnik Tomislav Madžar koji je kazao da očekuje da će dosadašnja predsjednica osvojiti oko 30-tak posto glasova te da se osjeća pobjednički.

- Isto toliko očekujem da će dobiti i Milanović, Škoro oko 20-tak posto, a Juričan bi mogao biti iznenađenje ovih izbora. Na samom glasačkom mjestu sreo sam neke prijatelje koji su mi se ispričali jer će glasati za Juričana - kazao je Madžar.

Zagreb, 221219. 
Slavonska avenija 6, City Plaza.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednicke kandidatkinje i aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: priprema prostora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:59