DVA DANA DO DRUGOG KRUGA

MINISTAR KUJUNDŽIĆ 'Rezultat izbora krajnje je neizvjestan, Zagreb će biti ključan'

Nina Obuljen Koržinek i MIlan Kujundžić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nakon sjednice Vlade u petak kako će glasovi koje će predsjednički kandidati dobiti u u nedjelju u Zagrebu imati značajno mjesto u ishodu izbora te ocijenio kako će biti krajnje neizvjesno tko će pobijediti - Milanović ili Grabar Kitarović.

- Zagreb će imati vrlo značajno mjesto, Zagreb je jedna četvrtina Hrvatske, a ako se pridoda Zagrebačka županija - onda je to skoro 30 posto cijelog pučanstva. Nisam neki prognostičar, mislim da će biti krajnje neizvjesno tko će pobijediti - izjavio je Kujundžić.

Smatra kako na ishod izbora mogu imati utjecaj i hrvatski skijaši u inozemstvu budući da je "svatko od njih mogao izabrati svog kandidata", a da se o utjecaju dijaspore na rezultate može razgovarati.

- To je nešto o čemu se može razgovarati. Mnoge zemlje u svijetu imaju kao i Hrvatska da i dijaspora glasuje, a neke nemaju. I to je nešto o čemu u demokratsko sustavu treba razgovarati. Ništa ne treba biti Sveto pismo - rekao je Kujundžić.

Kad je riječ o zdravstvu u idućoj godini, istaknuo je kako je cilj imati stabilan sustav dostupan svima te pratiti svjetsku medicinu.

- U prvi plan stavljamo izgradnju Nacionalne dječje bolnice te pokrećemo postupak izgradnje novih sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku - naveo je.

- Dug u zdravstvu je oko 8 milijardi, dakle, koliko smo i naslijedili, ni kunu ga nismo povećali u odnosu na prije tri godine kad je ova Vlada došla - rekao je Kujundžić.

Kad je riječ o listama čekanja, kaže kako je izvršenost posla na godišnjoj razini bila veća za 20 posto, a inforamatizacijom, odnosno uvođenjem Jedinstvenog kalendara naručivanja, liste čekanja bit će smanjene za otprilike 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:24