RASPRAVA OD ČETIRI SATA

OTKRIVAMO DETALJE SASTANKA VRHA HDZ-a Doznali smo što je sve i koga Plenković u svojoj analizi naveo kao faktore koji su pridonijeli Kolindinom porazu

Milijan Brkić, Andrej Plenković, Ivan Anušić
 Damjan Tadic, Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je nakon četverosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, na kojoj se analizirao poraz na predsjedničkim izborima, kazao kako su donijeli dva zaključka.

- Sve županijske organizacije HDZ-a u sljedećim će danima napraviti svoju analizu izbornih rezultata, gdje su razlike u brojevima u odnosu na prošle predsjedničke izbore, s posebnim naglaskom na urbane sredine. Potom smo razgovarali o smjeru stranke. Dobili smo jednoglasnu podršku kako je politički smjer HDZ-a u skladu s našim programom i temeljnim vrijednostima stranke - rekao je Plenković, te dodao kako će biti još sastanaka na kojima će se analizirati rezultati izbora, ali i na kojima će se pripremati za izbore koji dolaze.

- Dao sam cjelovitu analizu koju sam osobno napravio. Nakon toga je uslijedila rasprava, ali neka detalji ostanu u internoj upotrebi unutar HDZ-a. Ovo je bila interna, prva politička analiza. U hrvatskom društvu očito se događaju neki fenomeni, a mi kao stranka moramo vidjeti što možemo učiniti da se tome prilagodimo - kazao je Plenković. Naveo je i kako je sastanak dugo potrajao jer je u raspravi sudjelovalo više od 30 članova.

Plenković je u svojoj analizi, doznajemo, naveo nekoliko ključnih stvari koje su bile problem - navodno je kazao kako je dio stranke bio nezainteresiran za izbore, da je došlo do velike mobilizacije na lijevom političkom spektru, a spomenuo je i prosvjede koji su održani protiv Milana Bandića te gafove koje su napravili Tomislav Madžar i Renata Margaretić Urlić, savjetnici Kolinde Grabar-Kitarović. O problemima u kampanji govorio je i šef izbornog stožera Ivan Anušić, a i on je, među ostalim, istaknuo gafove savjetnika.

U raspravi je govorio i Milijan Brkić, a on je, doznajemo, spominjao i Istanbulsku konvenciju te je, među ostalim, kazao kako je bio pogrešan način kako se to komuniciralo, te da je najprije ljudima na terenu trebalo pojasniti sve oko toga.

Doznajemo da još nije odlučeno kada bi se trebali održati parlamentarni i unutarstranački izbori. O tome bi se navodno trebalo razgovarati na sastanku koji je zakazan za sljedeći tjedan, a čija bi glavna tema trebala biti politička strategija HDZ-a za naredno razdoblje do parlamentarnih izbora.

Na sastanku nije bilo riječi ni o mogućem raspuštanju zagrebačkog HDZ-a, o čemu se u utorak govorilo među zagrebačkim HDZ-ovcima, pogotovo nakon što je glavni tajnik Gordan Jandroković ranije u utorak najavio kako sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća neće baš biti mirna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:48