PRVI KRUG

PREDSJEDNIČKI IZBORI TEMA SVJETSKIH I MEDIJA U HRVATSKOM SUSJEDSTVU France Presse piše o Kolindinoj 'operaciji zavođenja', u Srbiji spominju Thompsona

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj s velikom se pozornošću pratio u europskim zemljama, kao i u susjednoj Bosni i Hercegovini, te Srbiji i Sloveniji.

Slovensko Delo pita se kreće li Hrvatska ulijevo. Ističu kako je Kolinda Grabar-Kitarović imala prednost koja se otopila nakon niza pogrešaka i neobičnih izjava. Napominju kako je Milanović imao korist od mobilizacije lijevog biračkog tijela, dok se desnica rasula između dva snažna kandidata.

Francuska agencija France presse naglašava kako Grabar-Kitarović sada mora pridobiti izgubljene birače koje joj je uzeo Škoro koji je u prvom krugu osvojio treće mjesto, te kako je ‘operacija zavođenja’ već počela u nedjelju navečer, prenosi Slobodna Dalmacija.

Agencija Reuters naglašava kako će Grabar-Kitarović, u čijem prvom mandatu mnogi zamjeraju nedostatak političke supstance i puno populističko domoljubne retorike, biti favorit u drugom krugu.

Srbijanska agencija Beta prenosi kako HDZ vjeruje da će oni koji su glasali za Škoru, u drugom krugu dati glas njihovoj kandidatkinji i da će ona uvjerljivo pobijediti.

Tanjug navodi Milanovićev uspjeh u tri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok Beta piše kako su državljani Hrvatske u BiH i u Srbiji najviše glasova dali aktualnoj predsjednici.

Kurir je u članku ‘Hrvatska u drugom krugu dobija predsjednika: Poslije 99 posto obrađenih listića: Milanović (29,54 posto) - Kolinda (26,70)’ pratio izbore od ranog jutra. Prenose i poruke Miroslava Škore na Facebooku, kao i detalje da je u Mostaru zaspao šef biračkog odbora.

Blic, koji je izbore u Hrvatskoj pratio uživo, piše kako Milanović u drugom krugu čeka Kolindu, dok je Škoro ostao kratkih rukava. Prenose i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da u drugom krugu očekuje da će aktualna predsjednica pobijediti. Spomenuli su i verbalni incident ‘u kojem je hrvatski glumac Željko Pervan uputio psovke novinarki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak’.

Informer javlja: 'Milanović pobjednik prvog kruga, Kolinda se jedva provukla. Konačna odluka o predsjedniku Hrvatske 5. siječnja’, a u ponedjeljak na naslovnici donose analizu rezultata pod naslovom 'Tko će biti novi predsjednik Hrvatske ovisi samo o jednom čovjeku! Drugi krug donosi preokret'.

B92 je u nedjelju objavio članak u kojem u naslovu prenosi riječi pobjednika prvog kruga izbora - ‘Milanović: Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat! Neka pobijedi bolji - a to sam ja!’ Prenose riječi političkih analitičara Žarka Puhovskog, koji je rekao da je ovo ‘veliki uspjeh HDZ-a’, i Tihomira Cipeka koji je izjavio da je Hrvatska otišla u desno. Napomenuli su i da, dok su se čekali rezultati, ‘u stožeru HDZ-a treštala je muzika Marka Perkovića Thompsona, poznatog po proustaškim pjesmama’.

Srpski Telegraf na naslovnici portala ima dva članka o hrvatskim izborima, kao i Novosti koje u izvještaju u kojem su uživo pratili tijek izborne večeri, između ostalog govor aktualne predsjednice opisuju kao ‘pun floskula’. U posebno tekstu prenose vijest kako se glasalo u Srbiji gdje je Grabar-Kitarović dobila uvjerljivih 40,61% glasova dok slijede Milanović sa 21,27% i Škoro sa 20,44%.

Dnevni avaz hrvatske je izbore popratio s više tekstova. Prenose govor Milanovića pod naslovom ‘U drugom krugu neka pobijedi bolji, a to sam ja’. Zasebno su prenijeli i govor Kolinde Grabar-Kitarović pod naslovom ‘Ovo je bila bitka deset na jednu’ u kojem između ostalog naglašavaju da se obratila glasačima koji su zaokružili druge kandidate.

Klix.ba također prenosi izjave pobjednika nakon prvog kruga, a u zasebnom tekstu naglašavaju da je Grabar-Kitarović odnijela pobjedu u dijaspori te da je ‘izdominirala u BiH’.

Radio-televizija Srbije (RTS) istaknula je Milanovićevu najavu da će se 'boriti za glasove onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu', navodeći istodobno kako je Grabar-Kitarović 'poslala izravnu poruku glasačima Miroslava Škore'.

Javni tv servis iz Milanovićeva govora tijekom postizborne večeri izdvaja ocjenu da se 'ide u drugi krug, a ne u rat', te da u sljedeći krug ide bez 'ikakve gorčine i straha'.

Iz govora Grabar-Kitarović RTS citira poruke kojima poziva na jedinstvo i poručuje da nije vrijeme za podjele, dok se iz stožera Miroslava Škore prenosi zadovoljstvo brojem osvojenih glasova, te najava njegova angažiranja i na parlamentarnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:22