IZABRANI PREDSJEDNIK

PRVA MILANOVIĆEVA IZJAVA NAKON IZBORNE NOĆI 'S Erdoganom sam razgovarao pola sata... Premijerova izjava o tvrdoj kohabitaciji? Ne znam što je to'

 
 Damir Krajač / CROPIX

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović u utorak je dao izjavu novinarima koji su bili okupljeni pred njegovim stanom. Jučer se, podsjetimo, nije oglašavao osim na Facebooku.

"Bio je lijep dan. Udahnuo sam zrak i idem dalje. Nije mi ovo ništa posebno novo", kazao je Milanović na početku, javlja N1.

Čuo se s premijerom Plenkovićem i aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a razgovarao je i s drugim europskim i svjetskim čelnicima. S turskim predsjednikom Erdoganom razgovarao je pola sata.

Na pitanje o čemu je s Plenkovićem razgovarao, kaže - o državi.

'Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači', rekao je Milanović.

Na pitanje bi li podržao nastavak diplomatske karijere Kolinde Grabar-Kitarović odgovorio je da bi.

'Da. hoću. Nije odgovorna za kaznena djela, bila je hrvatska predsjednica i to je to', kaže Milanović i dodaje da on ne planira, poput svoje prethodnice, izmještati ured po Hrvatskoj, a na Pantovčaku će ostati jer nije moguće preseliti Ured predsjednika.

'Neću izmještati Ured, to je stvar ukusa', rekao je.

Novinari su ga upitali i hoće li vratiti Titovu bistu na Pantovčak.

'Ma to je jedno od pitanja o kojima ne razmišljam. Pantovčak nije muzej. Ne razmišljam o tome. Bilo je četiri predsjednika prije mene, ovo ranije, možemo ići do kralja Tomislava...'

Kada je riječ o njegovim budućim savjetnicima, Milanović kaže da će se truditi da budu najbolji, a osvrnuo se i na bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

'Moje mišljenje je poznato. On je aktivan u međunarodnim institutima. Ima visoku reputaciju. Pitanje je isplati li se to njemu. Nisam smio ranije razgovarati s njime, ne bi bilo fer', kaže Milanović.

Nije još siguran kojeg će se datuma održati njegova inauguracija, a do sada je vrijeme proveo, kaže, razgovarajući s ljudima.

'Moj tim, mala četa, brine o svim koracima prije inauguracije, zato je sve dosad funkcioniralo dobro. Jučer sam razgovarao s ljudima iz regija, zvao me i Erdogan, pola sata smo razgovarali. Vučić me nije zvao ali nema veze, radit ćemo posao, radi se o odnosima država. Imat ću neke svoje inicijative ali ću se konzultirati s Vladom prethodno i neću ih zaskakati. Bio sam i s te strane tako da znam kako izgleda kad netko igra prljavo', kaže Milanović.

Osvrnuo se i na puno manje glasova za njega u BiH.

'Pa kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano', zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:49