STAO NA KRAJ NAGAĐANJIMA

ŠKORO OTKRIO KAKO ĆE POSTUPITI U DRUGOM KRUGU 'Uzet ću listić i zaokružiti, ali ne ni broj 1 ni broj 2. Nadopisat ću i zaokružiti broj 3 - VAS!'

Darko Tomaš / Goran Mehkek / Hanza Media

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro

 

Nakon brojnih spekulacija hoće li u drugom krugu podržati aktualnu predsjednicu Republike, danas je Miroslav Škoro, nezavisni kandidat desnice koji je na izborima osvojio više od 460.000 glasova, napokon stao na kraj spekulacijama i objavio kako na izborima neće podržati nikoga, već će na listiću nadopisati brojku 3 i zaokružiti “hrvatski narod”.

“Imam povjerenja u vas, znam da ćete, kao i u prvom krugu, napraviti ono što smatrate najboljim za Hrvatsku. Ali vam, kao jedan od vas, mogu iskreno reći što ću ja kao birač napraviti. Svakako ću izaći na izbore i neću dozvoliti da manipuliraju mojim listićem. Uzet ću svoj listić na biračkome mjestu i vlastitom kemijskom olovkom zaokružiti, ali ne ni broj 1 ni broj 2. Nadopisat ću i zaokružiti broj 3 - VAS, svoj hrvatski narod. Znam da će me ovo još jednom učiniti metom napada, ali ja za manje zlo i ovaj postojeći sustav više ne mogu i neću glasovati. Vi ste meni dali svoj glas u prvome krugu, a ja ću vama svoj u drugome, dok zajedno na parlamentarnim izborima ne pometemo ovu oligarhiju i vratimo Hrvatsku narodu!”, poručio je Škoro na svojem Facebook profilu.

 

Obrušio se i na kandidatkinju HDZ-a i kandidata SDP-a. Za Kolindu Grabar-Kitarović je rekao kako će sve ostati isto ako pobijedi, “Hrvatskom će i dalje vladati bezvrijednosna oportunistička klika koja se poziva na hrvatske svetinje dok ne dobije glasove, a onda vlada prema tuđim naputcima, okrećući glavu od vlastitog naroda i ignorirajući njegove prosvjede i referendumske inicijative”.

“Pobijedi li bivši premijer, šef države postat će čovjek čija nas je vlada osiromašila, ovršila, zadužila, raselila i vrijeđala i koji je i u ovoj kampanji, u kojoj se navodno unormalio, izjavio da neće sudjelovati u vukovarskoj Koloni sjećanja jer u njoj nema pristojnih ljudi”, poručio je Škoro.

Za Zorana Milanovića koji je pobijedio u prvom krugu rekao je da su krivi oni koji su svoju stranačku kandidatkinju gurali u drugi krug iako su im čak i njihove “namještene” ankete govorile da će ga ona teško pobijediti.

“Ali, radije su željeli ovu neizvjesnu utakmicu koju lako mogu izgubiti nego našu sigurnu pobjedu. Ako doista smatraju da je bivši premijer loš i opasan izbor, da će ozbiljno nauditi Hrvatskoj, onda su trebali drukčije glasovati u prvome krugu i izbjeći taj scenarij. Ali nisu jer im je stranački interes ispred nacionalnog!” - poručio je Škoro, dodavši kako ne smiju dopustiti da im nametnu osjećaj krivnje.

“Oni su krivi! Ne dopustimo da odgovornost za svoje promašaje prebace na nas. Mi ne želimo birati manje zlo, mi želimo birati dobro. Umorni smo od njihovih igrokaza kojima nam mažu oči već 20 godina. Vjerujte mi, kome god od ovih dvoje damo svoj glas, oni u pozadini bit će zadovoljni. Njima je svejedno, važno je da netko treći nije poremetio njihove planove”, kaže Škoro.

Cijeli govor: Što je sve Škoro rekao u obraćanju

'Dragi prijatelji, još jedanput hvala vam na podršci u posljednjih pola godine i povjerenju koji ste mi dali na izborima. Nas 465.704, priznali su da nas barem toliko ima, nazivali su raznim imenima, optuživali za svakojake prljave rabote i dovodili u pitanje našu ljubav prema domovini.

Ja sam bio kriv zato što sam se drznuo kandidirati protiv oligarhijskog duopola, a vi zato što ste se usudili biti slobodni ljudi koji razmišljaju vlastitom glavom i odbijaju slušati direktive iz partijskih centrala. Zajedno smo ostvarili povijesni rezultat za jednog neovisnog kandidata, koji kampanju financira iz vlastitog džepa i iza kojeg stoji samo vlastiti narod.

Natjerali smo mnoge da od 22. navečer pa do danas sami sebi skoče u usta. Pola godine nazivali su nas marginalcima, ekstremistima, radikalima, crnokošuljašima, udbašima, četnicima, jugonostalgičarima i kojekakvim drugim suludim imenima. Ali, od tog povijesnog 22. prosinca, ja sam od dezertera, ratnog profitera, pjevača i srpskog zeta postao gospodin i sukandidat, a vi od marginalaca najpoželjniji birači za čiju se naklonost svim silama, kao što vidite, bore.

Ništa se u suštini nije promijenilo, samo nas sad trebaju. Ne brinite se, na blagdan Sveta tri kralja, kada ishod izbora bude poznat, ponovno ćemo biti tamburaš i njegovi marginalci. Realno, ako gospođa ostane na Pantovčaku, ništa se neće promijeniti. Hrvatskom će i dalje vladati bezvrijednosna oportunistička klika koja se poziva na hrvatske svetinje dok ne dobije glasove, a onda vlada prema tuđim naputcima, okrećući glavu od vlastitog naroda, ignorirajući njegove prosvjede i referendumske inicijative.

Pobijedi li bivši premijer, šef države postat će čovjek čija nas je Vlada osiromašila, ovršila, zadužila, raselila i vrijeđala, i koji i u ovoj kampanji, u kojoj se navodno unormalio, izjavio da neće sudjelovati u vukovarskoj koloni sjećanja jer u njoj nema, pazite ovo - pristojnih ljudi. No, nismo mi ti koji smo mu otvorili put. Taj su put prokrčili oni koji su pošto-poto svoju stranačku kandidatkinju gurali u drugi krug, iako su im čak i njihove namještene ankete govorile da će ona teško pobijediti. Ali radije su željeli ovu neizvjesnu utakmicu koju lako mogu izgubiti, nego našu sigurno pobjedu. Ako doista smatraju da je bivši premijer loš i opasan izbor, da će ozbiljno nauditi Hrvatskoj, onda su trebali drugačije glasati u prvom krugu i izbjeći taj scenarij. Ali nisu jer im je stranački interes, kao i uvijek, ispred nacionalnog.

Ne dopustimo da nam nametnu osjećaj krivnje. Mi za to nismo krivi - oni su krivi. Ne dopustimo da odgovornost za svoj promašaj prebace na nas. Mi ne želimo birati manje zlo, mi želimo birati dobro, i umorni smo od njihovih igrokaza kojima nam mažu oči već 20 godina. Vjerujte mi, kome god od ovo dvoje damo glas, oni u pozadini bit će zadovoljni. Njima je sv jedno, važno je da netko treći nije poremetio njihove planove.

Iako mi je puno vas slalo poruke tražeći savjet što da učinite i kako da glasujete u drugom krugu, ja vam taj savjet ne mogu dati. Jer, mislim da nema pravo govoriti vam što da činite. Imam povjerenja u vas,  i znam da će napraviti ono što smatrate najboljim za Hrvatsku. Ali vam kao jedan od vas mogu iskreno reći što ću ja, kao birač, napraviti. Svakako ću izaći na izbore i neću dopustiti da manipuliraju mojim listićem. Uzet ću svoj listić i na biračkom mjestu vlastitom kemijskom olovkom zaokružiti, ali ne ni broj 1, ne ni broj 2. Nadopisat ću i zaokružiti broj 3 - vas, svoj hrvatski narod.

Znam da ćemo ovo još jednom učiniti metom napada. Ali ja za manje zlo i za ovaj postojeći sustav više ne mogu i neću glasati. Vi ste meni dali svoj glas u prvom krugu, a ja ću vama svoj - u drugome. Dok zajedno na parlamentarnim izborima ne pometemo ovu oligarhiju  i vratimo Hrvatsku narodu. Dotad, iskoristite svoje građansko pravo, izađite na izbore, i učinite što smatrate ispravnim.

Hvala vam još jednom na podršci, vama i vašim obiteljima, svim Hrvatica i Hrvatima, nacionalnim manjinama u našoj domovini i svim ljudima dobre volje, želim sretnu i uspješnu 2020. godinu.'

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo