INTERVJU

VIDEO: 'ŠKORO LAŽE, ON NIJE KANDIDAT HDZ-a' Jandroković za Jutarnji: 'Posebno je intrigantno što ga podržavaju dva bivša lijeva predsjednika RH'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Nema sumnje da je vodstvo HDZ-a vrlo ozbiljno shvatilo Miroslava Škoru i njegovu “diverziju” - otvoreni poziv biračima HDZ-a da glasaju za njega, a ne za Andreja Plenkovića “izdajicu stranke i Tuđmana” i “njegovu kandidatkinju” Kolindu Grabar-Kitarović. U razgovoru za Magazin, glavni tajnik HDZ-a uporno inzistira da je Škoro prevarant: “On se lažno predstavlja, on nije kandidat HDZ-a niti je Tuđmanov nasljednik”. Jandroković je stao čvrsto uz Plenkovića kojeg će podržati i u novoj utrci za šefa stranke. O porazu ne želi ni čuti.

Koliko je točna tvrdnja “glas za Škoru je glas za Milanovića, za SDP”?

- Svaki glas članica i članova HDZ-a mora dobiti Kolinda Grabar-Kitarović, koja je kandidatkinja HDZ-a. Glas za Škoru je slabljenje potencijala glasača od centra nadesno. I utoliko će svaki takav glas koji ne bude dan Kolindi Grabar-Kitarović pomoći najjačem lijevom kandidatu. A to je Zoran Milanović. Prisjetimo se da je sličnim scenarijem Ivo Josipović uspio dospjeti na Pantovčak.

Iako takva računica često vrijedi, neki analitičari tvrde da ova kampanja - kojoj je u fokusu bitka za desne glasače i za glasače HDZ-a - radi upravo protiv lijevog kandidata, jer dvostruko mobilizira desno biračko tijelo.

- Još jednom ponavljam: kandidatkinja HDZ-a je Kolinda Grabar-Kitarović, a kandidat Miroslav Škoro se lažno predstavlja. On nije kandidat HDZ-a niti je on “nasljednik” Franje Tuđmana. On je kandidat Bulja, Grmoje, Zekanovića, Mosta i onih političkih snaga koje su unazad nekoliko godina već jednom pokušavale ući u prostor HDZ-a i pridobiti dio HDZ-ovih birača. Posebno je intrigantno što kandidata Škoru hvale i podržavaju dva bivša predsjednika RH, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji su pokazali da pripadaju radikalno lijevim, postkomunističkim krugovima.

Očito kod kandidata Škore postoji jedna vrlo neobična kombinacija potpore radikalne, pa i ekstremne desnice, i rigidne ljevice. Zamislite taj bend u kojem skupa sviraju Josipović, Mesić, Bujanec i Hasanbegović, a pjeva Škoro. Dakle, važno je da birači od centra nadesno fokusiraju svoje glasove na Grabar-Kitarović kako bi u prvom krugu ostvarili vidljivu prednost u odnosu na kandidata ljevice, Milanovića.

Ako vas već nije iznenadio Škorin ulazak u finiš kampanje pozivom simpatizerima HDZ-a da njemu daju svoje glasove, je li vas iznenadila barem njegova izravnost? Jer potpuno je otvorio karte i poručio “idem po glasove HDZ-a”...

- Radi se o čistoj manipulaciji. Dvije su karakteristike ovog pokušaja koji je izveo g. Škoro. Jedno je lažno predstavljanje gdje se kao kandidat političkih snaga koje žele uništiti HDZ i srušiti našu vladu predstavlja kao “kandidat HDZ-a”, a drugo je njegov pokušaj da se predstavi kao kandidat koji nije dio establišmenta. Podsjetio bih da je on u devedesetima bio djelatnik Ministarstva vanjskih poslova i konzul RH u Mađarskoj. Zatim, 2000. bio je jedan on najaktivnijih protagonista predsjedničke kampanje Mate Granića.

U vrijeme Ive Sanadera imao je trostruku ulogu: saborskog zastupnika, kandidata za gradonačelnika Osijeka i pjevača u HDZ-ovoj kampanji. A unazad nekoliko godina nastupao je na predizbornim skupovima HDZ-a i na nacionalnoj i na lokalnim razinama. Nastupao je i za HDZ-ove načelnike i gradonačelnike. Dakle, on je itekako povezan s establišmentom i od establišmenta je imao i izrazitu financijsku korist. Dakle, Škoro pokušava manipulirati, a optužbu na račun vodstva HDZ-a o “izdaji stranke i Tuđmana” smatram nedostojnom.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u sutrašnjem Magazinu Jutarnjeg lista u kojem još možete naći:

VELIKI GODIŠNJI IZBOR NAJBOLJIH KNJIGA 15 hrvatskih pisaca za Magazin je odabralo po tri naslova koja morate pročitati

NEPOZNATI TUĐMANOV PROJEKT Tražio je učilište za državnike, a uz prijedlog da nosi njegovo ime dopisao je: 'Ne sada!'

ŽIVOTNA MISIJA KOLUMNISTA JUTARNJEG Dianovo: Blog o dijabetesu; Drljača: 'Na sebi sam testirao nove spoznaje o dijabetesu. I ovo su rezultati...'

+ kolumne Ante Tomića, Jurice Pavičića, Miljenka Jergovića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:24