ZADNJE PORUKE BIRAČIMA

ZAVRŠNI SKUP KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ U ZAGREBU 'Kad sam došla, zatekla sam kaos. Hrvatska je danas bolja, ali još nisam zadovoljna, moramo rasti'

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 Ivan Perić / CROPIX

- Kad sam došla, zatekla sam kaos. Hrvatska je danas bolja, ali još nisam zadovoljna... Vjerujem da možemo postići više i zato sam postavila program napretka za idućih pet godina. Nudim vam zajedništvo...

Izaći na izbore, znači voljeti Hrvatsku, a vi znate kome ćete dati glas. Bila sam vaša predsjednica i ostajem vaša predsjednica - poručila je u četvrtak navečer Kolinda Grabar-Kitarović s predizbornog skupa u zagrebačkoj Ciboni na kojem se okupilo nekoliko tisuća HDZ-ovaca. Na skup je došla u pratnji supruga Jakova koji je u Ciboni dobio najveće ovacije.

- Pobjeda, pobjeda - uzvikivali su HDZ-ovci dok je njihova kandidatkinja ulazila u dvoranu.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Jakov i Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Na fotografiji: Jakov i Kolinda Grabar Kitarović

- Svaki naš čovjek može biti miran kad je predsjednička dužnost u rukama Grabar-Kitarović, da ima predsjednicu koja štiti interese hrvatskog naroda - poručio je šef HDZ-a Andrej Plenković. Kazao je da se poznaju skoro 25 godina te da od Grabar-Kitarović nema bolje predsjednice. Pozvao je sve da joj u nedjelju daju glas, a to su učinili i svi ostali govornici u Ciboni.

- Svi moramo stati iza Kolinde. Nema podjela u HDZ-u, svi smo jedno, svi smo zajedno i to ćemo pokazati u nedjelju. Nikad nije bilo ovako prljave kampanje i manipulacije i baš zato ćemo svima pokazati tko je najbolji - poručio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Na skupu u Ciboni bilo je očito da je Plenković pokušao mobilizirati cijeli HDZ uključujući i svoje oponente s kojima je u stranci do jučer 'ratovao', poput svog zamjenika Milijana Brkića i vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave. Brkić je sinoć prvi put održao govor na nekom skupu u kampanji.

- Bio sam, jesam i bit ću uz uz Kolindu Grabar-Kitarović. Nisam nestao - rekao je Brkić i dobio veliki aplauz okupljenih.

- Vratimo dite materi, vratimo narod HDZ-u. Pokažimo tko je pobjednik i tko će nastaviti biti na Pantovčaku još pet godina - rekao je Brkić.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: svecano slusanje himne.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Penava je kazao da je Grabar-Kitarović 'utjelovljenje svega hrvatskog, glas i produžena ruka običnog čovjeka, koja je s hrvatskim narodom slavila kad je bilo za slaviti i plakala kad je bilo za plakati'.

Grabar-Kitarović je tijekom govora napravila gaf rekavši da dvorana nosi ime 'pobjednika, velikog Zadranina Dražena Petrovića'. No, brzo se ispravila. Na glasanje za Grabar-Kitarović pozvali su i šef izbornog stožera Ivan Anušić, šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, Tomo Medved, a potporu su joj u videoporukama, koje su prikazane, iskazali i gradonačelnici Splita i Dubrovnika Andro Krstulović Opara i Mato Franković, te brojni sportaši. Na skupu koji je kasnio pola sata bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Skup u Ciboni pratili smo uživo, pogledajte tijek događaja...

20:20 Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak sa središnjeg predizbornog skupa u zagrebačkoj Ciboni da mirne savjesti traži od birača povjerenje za drugi predsjednički mandat jer je u proteklih pet godina Hrvatska izvučena iz apatije i sivila, s ojačanim položajem u svijetu. Prvo se zahvalila:

- Bila je ovo prekrasna večer, malo dugo traje, ali uzet ću malo više od tri minute. Prije svega želim pozdraviti svako srce koje kuca za ovu našu prekrasnu Hrvatsku… Izvukli smo Hrvatsku iz apatije i sivila. Hrvatska više nije na koljenima, Hrvatska je uspravna! Za Hrvatsku se ponovno u svijetu zna po uspjesima! Ponosna sam što sam imala priliku pomoći Hrvatskoj izaći iz recesije, ponosna sam što sam ojačala položaj Hrvatske u svijetu

Istaknula je da politika mora služiti životu i obitelji jer ‘samo nam to jamči budućnost’, te da poznaje Hrvatsku kao i ona nju. Upozorila je još jednom da je preuzimajući predsjedničku dužnost zatekla kaos na gotovo svim područjima dok je Hrvatska sad izgradila ugled. Također je istaknula sve pozitivno što je HDZ-ova Vlada napravila. Naglasila je da je to bio početak promjena nabolje u Hrvatskoj, a sada treba taj trend 'nastaviti još krupnijim koracima'.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarović

- Poznam Hrvatsku i Hrvatska pozna mene, Hrvatska zna što sam radila za naše zajedničko dobro! A ukoliko još nije - Hrvatska je imala prilike kroz ovu kampanju podsjetiti se i dodatno upoznati neke druge kandidate. Jeste li možda gledali sučeljavanje neki dan? I što kažete? Trema ili neznanje? Ili nemar? Nebriga! Stojim pred vama mirna i spremna da me se usporedi sa svakim tko je nakon predsjednika Franje Tuđmana bio hrvatski predsjednik. Neka se stavi na jednu stranu mojih pet godina i petnaest godina prije mene i bit će svakome jasno što je veće i bolje i zašto mirne savjesti tražim od vas povjerenje za drugi mandat. Nisam pobjegla kad me je Hrvatska najviše trebala. Vratila sam se kad me Hrvatska najviše trebala. Dišem za Hrvatsku, nisam zarađivala na račun države, nisam govorila da je slučajna država - dodala je.

- Hrvatska je danas doista bolja. Još nisam zadovoljna, moramo još rasti - rekla je.

Nije zaboravila spomenuti iseljenike nazvavši ih dijelom ‘globalne Hrvatske’, kako ju je nazvala.

Grabar-Kitarović istaknula je da je prije pet godina, kada je pobijedila, zatekla pasivnu, zapuštenu, pesimističnu Hrvatsku.

- Tadašnji premijer govorio je o Hrvatskoj kao o 'slučajnoj državi', a Hrvate je nazvao 'nevjerojatnim paradoksom' za posjeta Njemačkoj 2012. i nazvao nas nacijom koja se jedva drži zajedno. A mi smo itekako bili zajedno pod vodstvom našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, i danas smo zajedno i bit ćemo zajedno - rekla je referirajući se time na riječi sadašnjeg joj protukandidata Zorana Milanovića.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarović

- Hrvatska više nije na koljenima. Za Hrvatsku se opet u svijetu zna po uspjesima, ponosna sam što sam pomogla Hrvatskoj izaći iz recesije, što sam ojačala njezin položaj u svijetu. Vjerujem da možemo postići više i zato sam postavila program napretka za idućih pet godina. Jer Hrvatska zna i mora još bolje, to je Hrvatska u koju vjerujem - istaknula je i dodala:

- I napokon se ponašamo kao ravnopravna članica EU, a cijela EU uskoro dolazi k nama u prvoj polovici 2020. Možda još nismo dovoljno svjesni kakav je to korak za Hrvatsku i za hrvatski narod! To je ono za što smo se borili - da budemo slobodni, neovisni, svoji na svome, da ravnopravno sjedimo za stolom europskih nacija.

Zajedništvo hrvatskoga naroda i svih naših građana nema alternative i od toga nikada neću odustati, poručila je. Dodala je i da ne nudi obećanja niti jadikuje da nema dovoljno ovlasti.

- Ne treba više ovlasti onome tko ima uza se svoj narod. A vi znate da se nisam skrivala od naroda - rekla je uz pljesak okupljenih. Poručila je i da će i dalje čvrsto zastupati Hrvatsku, a na ruganje da se 'gura u prve redove', odgovorila je da je Hrvat 'uvijek bio i mora biti u prvim redovima'.

- I ja ću uvijek biti u prvim redovima u vaše ime - poručila je.

- Nudim zajedništvo, svi smo mi Hrvatska, Hrvatska je za sve. Možete voljeti ili ne voljeti mene, možemo voljeti ili ne voljeti HDZ, ali ne možemo ne voljeti Hrvatsku. Izaći na izbore znači voljeti Hrvatsku, a vi znate kome ćete dati glas. Bila sam vaša predsjednica i ostajem vaša predsjednica. S vama i za vas jer nam je Hrvatska iznad svega - zaključila je Grabar-Kitarović.

---------------------------------

20:10 Kratak je bio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković koji je nabrojao njezine prednosti i ustvrdio:

- Nema bolje predsjednice!

- Svaki naš čovjek može biti miran da kada je predsjednička dužnost u rukama Grabar-Kitarović, ima domoljubnu, državnotvornu, demokršćanku, narodnjačku, istinsku predsjednicu koja štiti interese hrvatskog naroda, cijeni Domovinski rat, poštuje predsjednika (Franju) Tuđmana i sve ono što je HDZ postigao u prvih 30 godina slobodne i samostalne Hrvatske - poručio je Plenković pred okupljenim simpatizerima iz cijele Hrvatske.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Na fotografiji: Andrej Plenković

- Poznamo se skoro 25 godina, imam u nju puno povjerenje, sigurnost da kad je predsjednička dužnost u njezinim rukama, svaki naš čovjek može biti miran i siguran da ima predsjednicu koja štiti interese hrvatskog naroda.

Istaknuo je da svi strani dužnosnici hvale našu predsjednicu i govore da bi bili sretni da i oni imaju takvu te na kraju sve pozvao da glasaju za nju u nedjelju.

---------------------------------

20:00 Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković naglasio je da su ušli u samu završnicu i rekao da svi moraju 'stati iza Kolinde', pojasniši da je to potrebno zbog napada kojima je izložena.

- Nema podjela u HDZ-u, svi smo jedno, svi smo zajedno i to ćemo pokazati u nedjelju. Nikad nije bilo ovako prljve kampanje, nikad nije bilo ovako prljave kampanje, s toliko zla, podmetanja i manipulacija. Baš zato pokazat ćemo svima tko je najbolji - rekao je te istaknuo da je u svijetu Hrvatska uz nogometnu reprezentaciju i ljepotu zemlje, prepoznata upravo po Grabar-Kitarović.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Na fotografiji: Gordan Jandroković

Osvrnuo se i na protukandidata Zorana Milanovića rekavši da predsjednik Hrvatske ne može biti politički nasljednik Stipe Mesića i Ive Josipovića.

- Ali, ne može ni onaj drugi koji je bio stvaran kao veliki projekt, veći Hrvat i domoljub nego što smo mi. I onda se dogodi sučeljavanje i vidjeli smo slabašnog političara i kandidata, bez vizije, za razliku od naše Kolinde koja je dominirala i pokazala zašto su ljudi ponosni na nju i zašto će ponovno biti predsjednica - rekao je aludirajući na Miroslava Škoru i upozorio da su glasovi drugim kandidatima zapravo glasovi za SDP.

FOTOGALERIJA: Predizborni skup Kolinde Grabar-Kitarović u KD Dražen Petrović

---------------------------------

19:50 Nakon poruke bivših sportaša i trenera u dvorani je za pozornicu stao Lino Červar koji nije štedio riječi hvale.

- Moramo brinuti o svakom građaninu bez obzira na nacionalnost, vjeru, ideologiju, moramo se boriti za dostojanstvo svakog građanina te biti socijalno osjetljivi za umorne, bolesne, siromašne, napuštene... Za njih se treba boriti, a to naša predsjednica najbolje zna - istaknuo je Červar.

Dosadašnju je kampanju nazvao posebno prljavom 'u kojoj su se trudili što više uvrijediti predsjednicu, što više se narugati, a to je kukavičluk', naglasio je bivši rukometni izbornik. Prisjetio se kako je ona njega podržala na parlamentarnim izborima i na kraju joj poručio:

- Kolinda, drži se!

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Lino Červar i Vladimir Šeks

---------------------------------

19:30 Osječko-baranjski župan i šef kampanje Ivan Anušić prozvao je bivše predsjednike, dok je aktualnu predsjednicu i on nazvao brendom. Potom su predsjednici putem video linka zahvalili iz Udruge Blokirani i predstavnica umirovljenika.

Nakon njih na pozornicu je izašao potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić kojem je ovo prvi nastup na nekom skupu HDZ-a u aktualnoj kampanji. Istaknuo je odmah da je uz Kolindu bio i bit će. Rekao je da ovo nije Hrvatska izgrađena na tekovinama nacizma i fašizma, 'nego u Domovinskom ratu krvlju hrvatskih branitelja pod vodstvm Tuđmana'.

- Vratimo dite materi, vratimo narod HDZ-u. Pokažimo tko je pobjednik i tko će nastaviti biti na Pantovčaku još pet godina - rekao je Brkić. Protukandidatima sadašnje predsjednice čestitao je nadolazeći Božić i Novu godinu poručivši im da se nastave baviti svojim dosadašnjim poslovima jer će pobijediti Grabar-Kitarović.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Milijan Brkic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Na fotografiji: Milijan Brkić

Riječi podrške video porukama aktualnoj predsjednici uputili su trener i izbornik vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, Perica Bukić, Danira Bilić, Dubravko Šimenc, Lino Červar i najemotivniji u svom govoru - Ćiro Blažević.

---------------------------------

19:10 Videolinkom se također okupljenima obratio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a nakon njega za govornicu je stao gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.

- Kad bih je morao opisati jednom rječju, bez dileme rekao bih domoljub - rekao je Penava dodajući da je Kolinda Grabar-Kitarović 'utjelovljenje svega hrvatskog, glas i produžena ruka običnog čovjeka u ovoj zemlji, koja je s hrvatskim narodom slavila kad je bilo za slaviti i plakala kad je bilo za plakati'.

Ističući kako je uvijek branila vrijednoti Domovinskom rata, Penava je rekao da je predsjednica ostala je dosljedna 'sebi i svima nama, sa svojom funkcijom ni u jednom trenu nije kalkulirala'.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Ivan Penava.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Na fotografiji: Ivan Penava

---------------------------------

18:50 Uvodna riječ pripala je HDZ-ovom saborskom zastupniku Andriji Mikuliću koji je okupljenima poručio da bez njih ne bi sad bili za govornicom, niti na Pantovčaku, niti na Markovom trgu.

- Vi ste naša snaga koja je sve to izborila i hvala vam na tome - rekao je dodavši da će zahvaljujući njima predsjednica osigurati još pet godina mandata.

- Dragi članovi i prijatelji, velika je bitka pred nama. Prije pet godina dobili smo prvu hrvatsku predsjednicu prvu HDZ-ovu predsjednicu nakon Franje Tuđmana, kakvog li ponosa! Danas imamo nove ljude u utrci za Pantovčak, od majstora ironije do potrošenih lica. Jedino lice koje se nije otuđilo od svoje zemlje lice je Kolinde Grabar-Kitarović - istaknuo je dodajući da cijeli svijet poštuje predsjednicu:

- Cijeli svijet poštuje Kolindu Grabar-Kitarović, imamo hrvatski brend, ženu koja ne okreće leđa svom narodu. Želimo vas još pet godina gledati na Pantovčaku.

Videolinkom se iz Splita javio Andro Krstulović Opara, a nakon njegove poruke okupljenima se obratio ministar branitelja Tomo Medved koji je također istaknuo kako svijet poštuje hrvatsku predsjednicu. Medved joj je zahvalio na prepoznavanju hrvatskih branitelja i sustava sigurnosti. Izrazio je vjeru u bolju budućnost s predsjednicom te pozvao na zajedništvo. Pozvao je sve da izađu na izbore.

FOTOGALERIJA: Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović i Jakova Kitarovića

---------------------------------

18:30 Uz zvukove pjesme Đanija Maršana 'Živjela Hrvatska' predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u pratnji supruga Jakova u dvoranu. Pritom se srdačno pozdravila s članovima Vlade, uklučujući premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra branitelja Tomu Medveda, predsjednika sabora Gordana Jandrokovića i druge.

Nakon gromoglasnog pljeska na red je došla hrvatska himna.

Skup Kolinde Grabar-Kitarović

S pozornice su pozdravili umirovljene generale iz Hrvatskog generalskog zbora, branitelje, generala u mirovini Mladena Markača koji je ustao i pozdravio okupljene, mladež HDZ-a i druge...

---------------------------------

18:20 U publici se razvila golema hrvatska zastava dok se iščekuje dolazak Kolinde Grabar-Kitarović.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Kao što je najavljeno, u prvom redu sjedi Lino Červar, a stigao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Vladimir Šeks, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi.

---------------------------------

18:06 Reporter Jutarnjeg Tomislav Kukec javio se uživo iz Dvorane Dražen Petrović kojom je u tim trenucima odjekivao Thompsonov hit 'Lijepa li si'.

Skup kasni, a dvorana se nije popunila premda je najavljeno oko 4.000 ljudi.

---------------------------------

Pretposljednji dan prije izborne šutnje i nedjeljnih predsjedničkih izbora aktualna predsjednica i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović isplanirala je kao finiš kampanje.

Nakon povratka iz Istre i Like, danas ima završni predizborni skup u zagrebačkoj Ciboni. Planira se dolazak HDZ-ovaca iz cijele Hrvatske tako da bi dvoranu trebalo popuniti između 3500 i 4000 ljudi.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Grabar-Kitarović trebala bi doći na skup u pratnji supruga Jakova Kitarovića, a podršku će joj dati cijeli vrh HDZ-a - od predsjednika stranke Andreja Plenkovića, preko svih ministara, glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića do predsjednika Kluba zastupnika Branka Bačića i drugih. U stožeru nisu mogli reći hoće li doći i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, no naveli su kako ga očekuju, jednako kao i predsjednike drugih stranaka koje podržavaju njihovu kandidatkinju. Očekuje se i više osoba iz sporta, a siguran je dolazak rukometnog izbornika Line Červara.

Zagreb, 191219.
KC Drazen Petrovic.
Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Skup u Ciboni trebao bi trajati oko dva sata, a osim govora predvidjeli su i glazbene nastupe. U stožeru su rekli da neće svirati poznati i razvikani glazbenici, ali će biti zastupljena glazba iz svih krajeva Hrvatske, od Dalmacije, preko Slavonije do Zagorja.

Nakon četvrtka u Ciboni, Grabar-Kitarović u petak se seli u Vukovar gdje će biti posljednji predizborni skup.

Na pitanje kakva će biti taktika predsjednice u samom finišu kampanje, u njezinu stožeru odgovorili su da se ne predviđa ništa posebno.

- Nama je bilo ključno sučeljavanje na HTV-u. Time je presjekla medijska naklapanja da nije spremna na debate i da se boji sučeljavanja. To je odrađeno, bilo je dobro i sada relaksirano odrađujemo prvi krug do kraja - kaže jedan od suradnika Grabar-Kitarović.

Rekli su kako predsjednica neće odašiljati nikakve nove poruke, nego će se držati tema koje je i dosad komunicirala u kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:05