VELIKA ŠKRTICA

EVO KAD MORATE REZERVIRATI PUTOVANJE DA BISTE UŠTEDJELI Koji je optimalan trenutak za rezervaciju smještaja kako bi trošak bio nešto niži nego inače

Bali
 Profimedia, Alamy

Za sve one koji godišnji odmor žele provesti na nekoj od najljepših europskih i svjetskih destinacija stigao je priručnik s kojim bi mogli uštedjeti.

Portal Trip Advisor, naime, izbacio je godišnji report “Best time to book”, u kojem preporučuje koji je optimalan trenutak za rezervaciju hotelskog smještaja kako bi trošak sobe bio nešto niži nego inače.

Analiza je napravljena na temelju cjenovnih podataka samog portala, a statistika je pokazala kako cijene variraju ovisno o gradu, regiji ili kontinentu te da većina hotela svoje cijene mijenja postupno, bez nekih drastičnih poskupljenja ili popusta.

Načelno, ako putujete u Sjedinjene Američke Države, najbolju cijenu za hotelsku sobu postići ćete bukirate li hotel tri mjeseca prije samog puta, što turistima obično donese uštedu od devet posto.

- Lovci na cijene jako dobro znaju da je za dobivanje najbolje cijene najvažniji dobar trenutak. U svakom slučaju, za ostvarivanje ušteda u većini slučajeva smještaj je potrebno početi tražiti mjesecima unaprijed - rekao je Brooke Ferencsik, direktor za komunikacije u Trip Advisoru.

Trip Advisor analizirao je cijene hotelskog smještaja u 30 gradova diljem svijeta, i to za razdoblje tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, a pokazalo se kako je za ljetovanje u europskim destinacijama hotel potrebno rezervirati i platiti u prosjeku pet do devet mjeseci prije puta, dok prosjek za Aziju iznosi 90 dana.

Na povoljne cijene najdulje ćete moći čekati ako putujete ne Bliski istok.

Tamo je za bolju cijenu hotel potrebno platiti dva mjeseca prije puta, a ušteda će biti sasvim pristojnih 19 posto.

Dva mjeseca plaćanja unaprijed bit će dovoljno i za južni Pacifik, jedino što će turisti tamo na hotelima u prosjeku uštedjeti 11 posto.

Najveće uštede, prema istraživanju Trip Advisora, mogu se postići ako se putnici discipliniraju i na vrijeme bukiraju hotel u Budimpešti.

Tamo, naime, na cijeni možete uštedjeti i do 35 posto, no hotelski je smještaj potrebno naći tri do pet mjeseci prije putovanja.

Hotele u Južnoj Africi potrebno je, pak, u prosjeku rezervirati tri mjeseca prije putovanja, a na sobi se može uštedjeti oko 15 posto.

Portal je izbacio i prosječne cijene hotelskog smještaja koje za Europu ljeti iznose 135 dolara po noćenju, 19 dolara manje nego u SAD-u.

S prosječnih 115 dolara po noćenju ovog je ljeta hotelski smještaj najjeftiniji u Južnoj Africi, a najskuplji na Karibima, gdje se za jedno noćenje mora izdvojiti 184 dolara.

Od New Yorka do Bangkoka: Kada bukirati hotelski smještaj

SAD

New York - ušteda 23 posto dva mjeseca prije puta

Chicago - ušteda 18 posto dva mjeseca prije puta

EUROPA

Barcelona - ušteda 33 posto tri do devet mjeseci prije puta

Budimpešta - ušteda 35 posto tri do pet mjeseci prije puta

Berlin - ušteda 10 posto četiri do osam mjeseci prije puta

Dublin - ušteda 16 posto četiri do osam mjeseci prije puta

Istanbul - ušteda 3 posto pet mjeseci prije puta

Lisabon - ušteda 14 posto četiri do osam mjeseci prije puta

London - ušteda 12 posto pet do osam mjeseci prije puta

Pariz - ušteda 23 posto dva mjeseca prije puta

Prag - ušteda 24 posto tri do sedam mjeseci prije puta

Rim - ušteda 21 posto četiri do osam mjeseci prije puta

SVIJET

Bangkok - ušteda 19 posto šest mjeseci prije puta

Peking - ušteda 17 posto dva do tri mjeseca prije puta

Dubai - ušteda 24 posto šest mjeseci prije puta

Hong Kong - ušteda 23 posto pet mjeseci prije puta

Kuta, Bali - ušteda 18 posto sedam mjeseci prije puta

Marakeš - ušteda 20 posto četiri do šest mjeseci prije puta

Moskva - ušteda 14 posto tri mjeseca prije puta

Singapur - ušteda 18 posto šest do sedam mjeseci prije puta

Sydney - ušteda 11 posto tri mjeseca prije puta

Tokio - ušteda 18 posto četiri do sedam mjeseci prije puta

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:55