IZA KULISA

HDZ-ovo discipliniranje zahtjevnog partnera

 Davor Pongračić / HANZA media

Iako smo već navikli da je Gordan Jandroković vjesnik političkih promjena, njegov zadnji istup u kojem je gotovo autoritativno zaprijetio prijevremenim izborima bude li Milan Bandić ucjenjivao Vladu sa svojim projektima, ne treba shvaćati ozbiljno, već samo kao način da se zagrebačkog gradonačelnika pospremi gdje mu je i mjesto.

Nije tajna da nenormalno bujanje Kluba zastupnika stranke BM 365 svima ide na živce, posebno HDZ-u koji je već jednom pristao na Bandićev ultimatum oko udžbenika, pa im ne treba još pet takvih ucjena kojima Bandić želi financiranje gradskih projekata prebaciti na državu.

Plenkoviću strašno ide na živce to što mu Bandić stalno maše sa svojih 12 zastupnika i prikazuje se kao njegov najvažniji koalicijski partner, u medijima dominiraju teme o jačanju njegova Kluba, USKOK izviđa prebjege, spominju se vreće novca i to sigurno nije nešto što bi odgovaralo HDZ-u.

Zato je i Plenković na zadnjem koalicijskom sastanku poručio kako se karte uvijek mogu promiješati. No, nije izgledno da će se miješati prije vremena. Naime, u ovom trenutku baš nikome ne odgovaraju izbori. Osim što HDZ ne bi imao s kime koalirati, što nakon propalog posla s avionima ne bi dobro startali i što mnogi zastupnici oporbe i vladajućih Sabora više ne bi vidjeli, Hrvatsku početkom 2020. čeka i predsjedanje Vijećem EU.

Plenković sigurno ne želi da nam se dogodi slučaj s Rumunjskom, koju je Juncker prozvao da ne razumije što znači biti na čelu EU zbog nestabilne političke situacije. Tu je i Plenkoviću jako bitan summit Kina +16 u travnju, a onda su i europski izbori u svibnju. Zato će Bandićevi ultimatumi ostati samo mrtvo slovo na papiru, a Jandrokovićeve prijetnje izborima samo način discipliniranja ucjenjivačkog partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:00