BRANKO BAČIĆ

Šef HDZ-ovog kluba: ‘Tko u Saboru ne bude nosio masku, bit će iznesen, izbačen iz sabornice!‘

Šef kluba zastupnika HDZ-a rekao je i da je s Josipom Rimac zadnji put komunicirao prije pet godina
Branko Bačić
 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika u Saboru Branko Bačić rekao je kako ministar graditeljstva Darko Horvat sutra neće prisustvovati saborskoj raspravi o Zakonu o obnovi od potresa.

Bačić je, gostujući u Dnevniku Nove TV kazao kako je ministru Horvatu određena samoizolacija u trajanju od 15 dana te mu se "čini da je i drugi test na koronavirus" negativan.

"Njegova epidemiologinja je odredila samoizolaciju koja istječe u četvrtak. On se danas testirao, kakav je nalaz - još ne znam. Ni on ni državni tajnik neće biti na raspravi", kazao je Bačić.

Podsjetimo, pomoćnica ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Maja Marija Nahod pozitivna je na koronavirus, zbog čega je ministar Darko Horvat završio u samoizolaciji. Prvi test na koronu bio mu je negativan, a rezultate drugog trebao bi saznati večeras.

Bačić je kazao i kako je danas na Odboru bilo dobrih i kvalitetnih amandmana, vezano uz Zakon o obnovi, piše Dnevnik.hr.

"Očekujem sutra kvalitetnu raspravu. Vlada je, kako je rekao i premijer Plenković, otvorena prema svim kvalitetnim amandmanima. Kao što smo već danas proveli raspravu, očekujem i sutra konstruktivnu raspravu i dobre amandmane", istaknuo je Bačić.

Bačić je kazao kako elektronsko glasanje ne ide nikome u prilog već je opravdano u uvjetima epidemije.

"Naime, ta činjenica znači da je netko od zastupnika obolio ili je u samoizolaciji. To se odnosi samo na zastupnike za koje je utvrđeno da su pozitivni ili im je određena samoizolacija. Za nikakav drugi slučaj ne možemo elektronskim glasanjem pokriti nešto", smatra Bačić.

Smatra da je takav potez opravdan. "Mislim da je to u ovim posebnim okolnostima epidemije - opravdano", istaknuo je.

Za kazne zbog nenošenja maske kaže kako je najgora kazna koju on vidi - zabrana rada, govora i nastupa u sabornici.

"Na opomenu predsjednika Sabora ili predsjedavajućeg, on će biti iznesen, izbačen iz sabornice. Neovisno o tome o kome se radi. Nismo razmišljali o novčanim kaznama nego o opomenama i o onemogućavanju rada taj dan", objasnio je Bačić.

Nije siguran da bi novčano kažnjavanje bila veća motivacija za nošenje maski.

Za imovinske kartice dužnosnika kaže kako treba pričekati stav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

"Rekao bih da smo se u proteklo vrijeme opametili i ozbiljnije ispunili imovinske kartice tako da ne bi bilo problema", kazao je Bačić i rekao da on s tim nije nikad imao problema.

Za Josipu Rimac kaže da nikad nije tražio uslugu od nje.

"Inače ne tražim usluge od državnih usluga, no reagirao sam instinktivno i pogledao kad sam posljednji put komunicirao s njom. Bilo je to u kampanji 2015. godine, oko protokola u mojoj županiji", naveo je Bačić.

Smatra da Sabor ne bi trebao propitivati rad Nacionalnog stožera jer je njegov rad definiran zakonima. "No ja sam za raspravu i da Stožer i Vlada u određenim intervalima, svakih tri mjeseca, u Saboru izvijeste o aktivnostima i odlukama Stožera", naveo je Bačić.

Od Ustavnog suda očekuje da donese odluku u skladu s Ustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 17:12