NEVINA U LUDNICI

POZIVAM MARKIĆ DA SKUPA ODEMO NA GAY PRIDE Zovem je u ime obitelji i onog što od nje ostaje nakon što su nas poharali grudeni i obiteljske ministrice

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Da sam ja Željka Markić, zadnjih par dana dobila bih slom živaca. Za obitelj, U ime obitelji? Pa svaki gay pride s onim bradatim hipsterima koji se drže za ruke više je za obitelj, za pečenu tuku na Božić i onaj zajednički odlazak na misu u vječnoj svađi zbog kašnjenja, od onoga što smo sad doživili od uglednika ove države. Prvo, ministrica obitelji. “To vam je tako u braku”, slegnula je ramenima kad je izmučena žena požeškog župana nakon tri mjeseca mrcvarenja povukla prijavu za obiteljsko nasilje. “Možemo reći da je u ovom slučaju pobijedila ljubav”, nacerio nam se u facu psihijatar Vladimir Gruden.

Nadam ste da ste svom djetetu stavili ruku na oči dok je to išlo na Dnevniku. Zabranjeno za mlađe od 18.

Ma zabranjeno za mlađe od 99,99.

“Ako je tako u braku, onda svakoj ženi koja stupi u njega od sad pa nadalje treba odma pucat u glavu za opće dobro. Šta? Evo, to tu šta sam napisao je mentalno, emocionalno i civilizacijski zdravije nego što je o braku izjavila ova danas”, napisao je na Fejsu Luka Kordić. “Jeste li vi čisti u glavi? To vam je brak? Od danas je brak u Hrvatskoj dobio drukčiju definiciju: zajednica u kojoj muškarac slobodno tuče ženu”, napisala je Zdravka Barišić. “I opći s drugom ženom”, dodao je pjesnik i aktivist Luka.

Ali gospođa je i dalje ministrica (da, ispričala se, vidjela sam), a Grudena će opet zvati na televiziju i zvati ga uglednim… iako imamo državu, zakon i kazneno djelo pomaganja: onaj tko pomaže i potiče na kazneno djelo, čak i kad ga sam ne čini, kazneno je odgovoran jer svojim doprinosom sudjeluje u kaznenom djelu druge osobe. Neću ići dalje, i to je kažnjivo, zbrojite sami 2 plus 2.

Ova država je okrutna. Pomoći će Todoriću dokle god ide i upumpavati mu stotine milijuna godinama, ali neka tamo Ana i njezin Petar godinama će odgađati da krenu u avanturu zvano dijete ako nemaju roditelje koji im mogu financijski pomoći. Ova država je okrutna, ne pomaže ti ni kad si mlad i zdrav i sretno zaljubljen i trebaš samo nešto zvano stalni posao i stan koji si možeš priuštiti. A ako si slab i ranjiv, onda si fakat najebo.

I dobro, ne mora nam ministrica Murganić otkrivati da nam je ova država zla maćeha. Znamo to, bože te sačuvaj, da ti država pomaže socijalnom pomoći. Bože te sačuvaj da ti burza traži posao. Bože te sačuvaj da moraš živjeti od penzije. Još nekako kad slomiš nogu, ali tamo gdje bi trebale stajati institucije koje daju podršku ljudima da prebrode životne situacije poput brige o malom djetetu, smrtne bolesti roditelja, kompliciranih poremećaja u pubertetu ili nasilja u obitelji, mi tu imamo rupu, a u njoj plešu lički HDZ-ovci, šatoraški ministri, hasanbegovići u kazališnim vijećima, pelješki mostovi, akademici i uglednici s empatijom i čovjekoljubljem jednog Grudena.

“To vam je tako u braku”, poučava ministrica. A ne ona moja frendica koja ga je izbacila iz stana kad je lanuo da se zaljubio u drugu. Ili ona koja ga je ostavila jer joj je razbio laptop kad je skužio da opet visi na Fejsu. Kad te muž istuče, ne pokaje se za ono što je napravio, a ti povučeš prijavu - e to znači da je pobijedila ljubav, kaže psihijatar.

Da se doktor iole zadubio u slučaj, saznao bi da je obiteljski život požeškog župana postao nepodnošljiv otkako mu i žena zna da ima ljubavnicu. Koja je to onda ljubav pobijedila, doktore? Ljubav koja ujedinjava muža koji tuče ženu, tu ženu i ljubavnicu, skupa s odraslom djecom koja su jasno protiv razvoda, da ne bi očekivano nasljedstvo dijelili s majkom? Ili je doktor mislio na onu strasnu, veliku, preljubničku ljubav? Zaboravite prve ljubavi, od Ane Karenjine svijet ništa žešće od preljubničke veze nije smislio. No ima jedan uvjet: da je brak čvrst i stabilan. Čim se on/ona razvedu, leptirići misteriozno nestaju, i stvar neugodno splasne. Što sam se ono razvodio, mnogi se slinavac upita.

Tako vam je to u obitelji?

Draga Željka, očekujem da ćeš na ljeto sa mnom u prve redove Povorke ponosa. U ime obitelji, i onoga što od nje ostaje nakon što su nas poharali grudeni i obiteljske ministrice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15