KORISTAN DAR

VELIKA ŠKRTICA PREDLAŽE PET POKLONA POD BOR NA KOJIMA BI VAŠI PRIJATELJI MOGLI ZARADITI Najbolja od ideja nije za one slabijeg srca...

 Profimedia, Alamy

Znam da nema goreg od “korisnog poklona” pod bor, ali možda je napokon stiglo vrijeme da ove godine darovanje mračnih predmeta želja prepustite nekome drugome, a vi se pojavite s nečim od čega bi darivani možda mogao imati i nekakve koristi.

Recimo, financijske.

Okej, ne mislim pritom na doslovno poklanjanje novca u kuverti ili putem bezličnih poklon bonova (iako, osobno nemam ništa protiv ovog drugog, ukoliko je trgovina dobro pogođena), nego na poklone koji bi njihovim vlasnicima u budućnosti mogli donijeti koju kunu, a pritom ih nešto i naučiti o osobnim financijama, možda čak i stvoriti neki dublji interes prema svijetu novca od pukog uvida u stanje tekućeg računa.

Pritom bi bilo zgodno da pažljivo odaberete prijatelja ili člana obitelji kojeg ćete počastiti ovakvim eksperimentom, imajući u vidu da se vašem 88-godišnjem djedu možda neće dopasti isprintana ceduljica sa šifrom njegova prvog djelića bitcoina.

Imate li ipak kakvog nadobudnijeg člana familije, razmislite o tome da mu ove godine pod drvce stavite virtualnu valutu za kojom je poludio dobar dio svijeta.

Entuzijast Bitcoina Valent Turković pojašnjava mi kako postoji nekoliko načina za poklanjanje virtualne valute, no mi ćemo predstaviti najjednostavniju.

“Bitcoin je najjednostavnije kupiti uživo, od lokalnih prodavača kakvih u Zagrebu ima najmanje četiri ili pet. Čovjek treba posjetiti stranicu local.bitcoin.com gdje može pronaći prodavače po gradovima, s nekim od njih dogovoriti se za kavu te fizički preuzeti virtualni novac. Budući da ćete bitcoin dalje nekome darivati, najjednostavnije je da vam prodavač fizički, recimo na listu papira, preda isprintanu šifru za vaš novac koji vi potom prosljeđujete kao dar”, pojašnjava Turković, upozoravajući kako bi bio oprezan prema ponudama na internetu koje vam omogućavaju da kupite bitcoin voucher.

“Osobno nisam isprobavao tako nešto pa mislim da je bolje igrati na sigurno”, kaže Turković.

Za one kojima je bitcoin preriskantan - ipak je riječ o volatilnoj valuti čije brze izmjene vrijednosti možda baš i nisu najbolji dar za one slabijeg srca - postoji mogućnost da najbližima za Božić poklonite dionicu.

O tome sam već detaljno pisala prošle godine, no nije naodmet ponoviti. Uglavnom, procedura je prilično komplicirana pa prije nego što se odlučite kupiti dionicu pazite da je poklanjate nekome tko će to znati cijeniti.

Kako u Hrvatskoj dionice nije moguće kupovati na tuđe ime, prvo ćete je biti prisiljeni kupiti osobno, a potom je darovnim ugovorom prebaciti na osobu kojoj je želite darovati.

U njemu treba specificirati ime i prezime te OIB darovatelja i darovanog, kao i ime te broj dionica koji poklanjate, a prije ovjere kod javnog bilježnika ugovor je dužan potpisati samo darovatelj, što je super jer cijela stvar može ostati iznenađenje. Ipak, imajte na umu da poklon-dionica nije bez troška za njegova novog vlasnika.

Kad primi dar, naime, on će po hrvatskim zakonima na njega morati platiti pet posto vrijednosti, a u budućnosti ga čeka naplata 12 posto poreza na ostvarenu dobit, što dionicu ne čini idealnim poklonom za svakoga.

Otprilike ista procedura predviđena je i za investiranje u startup, koje također može biti neobičan, ali poučan božićni dar.

“Danas je moguće već malen novac investirati u startup, a najbolje se poslužiti platformama kao što su Seedrs ili Funderbeam gdje odaberete kompaniju u koju želite uložiti te iznos novca koji namjeravate uplatiti”, kaže Cvetojević, upozoravajući da je nakon toga poslovni udio u odabranoj kompaniji potrebno prebaciti na drugu osobu.

To se čini putem ugovora o ustupanju udjela u društvu s ograničenom odgovornošću, no u tom slučaju novac morate uložiti u neku domaću kompaniju.

Moguće je, naravno, da novac uložite i u neku stranu, no potom ćete se u zemlji gdje je tvrtka registrirana morati raspitati u uvjetima prebacivanja udjela na nekoga drugoga.

Čini li vam se sve ovo malo prekomplicirano, postoje i neki jednostavniji oblici “financijskih poklona”, kao što su dječja štednja (ako je to dar za dijete), a nekom vrstom financijskog poklona može se shvatiti i vaše investiranje u obrazovanje.

Na tržištu postoji na stotine tečajeva - od stranih jezika, preko praktičnih zanata sve do financijskog, informatičkog i drugog opismenjavanja koji bi možda idealno legli vašem prijatelju ili prijateljici.

Pazite samo da odaberete neku provjerenu školu, a možda i tečaj koji će vaš prijatelj nakon završetka moći upisati u radnu knjižicu.

Zbilja, o toliko toga možete razmisliti prije nego što opet odaberete onaj dosadan parfem.

Imate prijedlog za škrticu? Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:39