VELIKA ŠKRTICA

ZNATE LI DA HRVATI DHL-ove PAKETE PLAĆAJU DVOSTRUKO VIŠE NEGO NIJEMCI? Nemaju cjenik na internetu, ali mi smo izračunali koliko stoje paketi do 500 gr

 
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Kako ono kažu - da u Njemačkoj možda ima više posla i više su plaće, ali ti sva lova ispari zbog visokih troškova života?

Moguće, moguće, no ne i kad se za blagdane s bauštele kući odlučiš poslati paket.

Recimo, DHL Expressom.

To je ona poznata njemačka kompanija u vlasništvu Deutsche Posta, najveće logističke kompanije na svijetu.

DHL posluje u 220 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj je prisutan od davne 1983. godine.

Pa ipak, ona dobra stara “koliko ljudi, toliko ćudi” očito vrijedi i za internacionalne kompanije, od kojih mnoge, iako u svakoj zemlji u kojoj rade više-manje pružaju istu ili barem sličnu uslugu, politiku cijena definiraju po nekim posebnim kriterijima.

Pa se tako dogodi da te paket, ako ga DHL Expressom šalješ iz Hrvatske u Njemačku, košta od 90 do 120 posto više nego kad on putuje obrnuto - iako prolazi jednaku kilometražu, ima slične troškove, prevoze ga radnici iste kompanije i ima istu težinu.

Do tog smo izračuna došli nakon što smo usporedili cjenik DHL Expressa u Njemačkoj te hrvatske cijene za istu uslugu, koje, nažalost, nisu dostupne na DHL-ovoj hrvatskoj internet stranici.

Uspjeli smo ih dobiti tek nakon što smo nazvali na fiksni broj telefona DHL Expressa, gdje nam se javio jedan djelatnik.

- Ne, nemamo cjenik na internetu. Mogu vam pročitati neke cijene. Koliko je težak taj paket i gdje ga šaljete - zapitao je, a potom nevoljko pročitao iznose za nekoliko gramaža paketa nakon što smo mu objasnili da još ne znamo koliko će paket biti velik.

Ukratko, za pakete do 500 grama Hrvati će ovaj Božić plaćati između 683 i 698 kuna, a za pošiljke na razini od jedan do maksimalno dva kilograma po paketu izdvajat će 1130 kuna.

Odmah te cijene uspoređujem s njemačkim, javno dostupnim cjenikom, prema kojem se najmanje gramaže, one do pola kilograma, naplaćuju iznosom od 47,9 eura, odnosno 360 kuna, dok će pošiljke do dva kilograma Nijemce u prosjeku stajati 546 kuna praktički za sve dijelove Europske unije.

Ispada tako da Hrvati za pošiljke do pola kilograma plaćaju 89 posto više, za one teže 107 posto više od Nijemaca, a ta se razlika u cijenama kasnije povećava s težinom paketa.

Pošiljke do pet kilograma koje će Hrvati iz Zagreba ovih blagdana slati svojim najmilijima u Europskoj uniji koštat će ih između 1729 i 1771 kunu, dok će njihovi prijatelji Nijemci za istu uslugu izdvajati tek 780 kuna.

Razlika od 120 posto vidljiva je i za cijene paketa do deset kilograma: dok će vam njihovo slanje iz Hrvatske DHL Express naplatiti između 2539 i 2624 kune, Nijemci će istu uslugu plaćati više nego upola manje, točnije 1161 kunu, što je prilično frapantna razlika.

Odgovor na ovu nelogičnost potražili smo u DHL Expressu, iz kojeg su rado odgovorili na nekoliko naših pitanja.

“Osnovna strategija DHL Expressa usredotočena je na međunarodnu uslugu dostave do određenog vremena. Kada govorimo o klijentima, oni su u pravilu pravne ili fizičke osobe, a u osnovi DHL dijeli svoja tržišta na dva segmenta; B2B (business to business) i B2C (business to customer). DHL Hrvatska nema utjecaja na cijene DHL-ove usluge iz drugih zemalja prema Hrvatskoj, kao ni na cijene i informacije objavljene kod tvrtki koje se bave internet prodajom”, stoji u službenom odgovoru na naš upit.

Dodatno, iz DHL-a poručuju da je prilikom usporedbi cijena nužno uspoređivati istu vrstu usluge, neovisno o tome o kojoj se zemlji radi.

U našem slučaju, usporedili smo cijene DHL Express shippinga objavljenog na internetskim stranicama njemačkog DHL-a te cijene koje smo za uslugu DHL Expressa dobili pozivom u sjedište hrvatske podružnice te kompanije.

Kako god okreneš, razlika u cijenama prosječno iznosi oko 100 posto, za što u hrvatskoj podružnici DHL Expressa kažu da može biti posljedica različitih faktora.

“Cijena DHL-ove usluge može varirati ovisno o broju pošiljka koje korisnici šalju ili primaju, a na temelju toga možemo ponuditi povoljnije uvjete. Na cijene utječu inflacija, troškovi specifični za našu industriju (trošak goriva, pojačane regulatorne ili sigurnosne mjere i drugo), investicije usmjerene na poboljšanje kvalitete usluge te, u konačnici, ukupan broj pošiljaka”, stoji u DHL-ovu pojašnjenju.

A sve ovo, dragi korisnici, u Hrvatskoj je najmanje 100 posto skuplje nego u Njemačkoj.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:53