NEVINA U LUDNICI

Zašto sve češće čujemo da žene koje ne rađaju spašavaju planet?

Verena Brunschweiger

Želite li dobro ovom planetu? Onda nemojte roditi. Najgore što možete napraviti nije da bacate vrećice i plastične boce posvuda uokolo ili da se vozikate u džipu koji troši nemilo, najgore je roditi dijete. Svako dijete proizvede 60 tona ugljičnog dioksida godišnje, a koliko god se vi trudili, recikliranjem možete spasiti svijet tek za 0,2 tone tog štetnog plina, tumači Verena Brunschweiger (38) u nedavno objavljenoj knjizi “Kinderfrei statt kinderlos - Ein Manifest”.

Zbog globalnog zagrijavanja nadomak smo kataklizme. Mnogi nisu svjesni kakvo je to teško opterećenje za klimu kad se tako “masovno proizvode” novi ljudi, upozorava njemačka gimnazijska profesorica. Djeca su štetna po okoliš i zato žene bez djece ne treba smatrati sebičnima ili razmaženima, nego baš obratno: one se žrtvuju u korist čovječanstva. A žene sa 40+, umjesto da kukaju što nisu našle pogodnog partnera, neka svoju privatnu ljubavnu tragediju sagledaju s druge strane. Time što nisu rodile, napravile su veliko dobro za planet i sve nas.

Nisam rodila jer nisam htjela roditi, to je svjestan, ozbiljan i argumentiran životni izbor. Takozvani biološki sat patrijarhalna je izmišljotina, takva stvar ne postoji. “To je patrijarhalni konstrukt koji se perfidno koristi kako bi se žene držalo pod pritiskom”, ističe Verena Brunschweiger.

Jedini nadindividualni, svjesni oblik prosvjeda nerađanjem koji je naša kultura dosad poznavala bio je odlazak u časne. Zbog želje za punim posvećivanjem Bogu i molitvi. Sada smo dobili novi smisao nerađanja, također radi više svrhe. Odgovorna sam, zabrinuta sam za budućnost čovječanstva, dakle: nemam djecu. Štoviše, njemačka autorica se zalaže da država financijski nagradi žene koje nisu rađale. Žena, očito, namjerno provocira, recimo kad tumači koliko čovjek može pojesti mesa više bez grižnje savjesti samo ako uštedi na jednom djetetu. Tako što ga ne rodi.

Knjiga Verene Brunschweiger odjeknula je žestoko u Njemačkoj, gdje se srednja klasa opsesivno bavi zdravom prehranom i zdravim životom, dućani skupe biohrane na svakom su koraku, a u trgovinama više nema najlonskih vrećica. Ekološki svjesni građani ne voze se automobilom, nego biciklom (ušteda 2,4 tone godišnje), recikliraju, prestaju jesti mjesto (ušteda 0,8 tona ugljičnog dioksida).

Očito je nešto u zraku. Knjiga profesorice iz Regensburga pojavila se u vrijeme dok 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg izvodi mlade iz europskih škola masovno petkom na ulice kako bi apelirali na starce da se probude. “Što će nam škola ako sutra više ne bude svijeta”, poručuju.

U Velikoj Britaniji Blythe Pepino (33) osnovala je skupinu BirthStrike (Štrajk rađanja), također s porukom da neće imati djecu zbog ekološke krize i civilizacijskog kolapsa. Samo u prva dva tjedna pridružilo joj se 140 mladih Britanki. Obustava rađanja samo je dio akcije kojom se pokušava natjerati političare da zaustave srljanje u katastrofu. Blythe je članica udruge Extinction Rebellion, koja za ponedjeljak 15. travnja najavljuje prometnu blokadu na četiri ključne točke u Londonu - Oxford Circusu, Waterloo Bridgeu, Parliament Squareu i Marble Archu. Aktivisti će istodobno blokirati ulice gradova diljem svijeta, od Aucklanda i Accre do Mexico Cityja i Vancouvera.

Blythe Pepino kaže da ju je inspirirala Alexandria Ocasio-Cortez, mlada zvijezda demokratske Amerike, koja je kritizirala nevoljkost političara da poduzmu radikalne poteze. Zemlja se zagrijava, srljamo u katastrofu. “To navodi mlade ljude da postave legitimno pitanje: je li u redu imati djecu?” poručuje Ocasio-Cortez.

Doista, je li u redu? Ne znam, neka svatko odgovori za sebe. O tome se i radi, da žena svjesno odlučuje o tome hoće li biti majka ili neće. Svoga tela gospodar. Na očaj zabrinutih gospođa i gospode u maskirnim jaknama što mole krunicu pred hrvatskim javnim bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:53