IZVANREDNO EKOLOŠKO STANJE

Greta Thunberg u britanskom parlamentu: Ukrali su nam budućnost

 REUTERS

Mladima su "ukrali" budućnost, rekla je mlada švedska aktivistkinja za klimu Greta Thunberg na susretu s britanskim zastupnicima u utorak u Londonu, gdje su se deveti dan zaredom održali prosvjedi na kojima se tražilo uvođenje "izvanrednog ekološkog stanja" javlja Hina.

"Kradete nam budućnost svaki put kad kažete: 'samo je nebo granica' i 'samo jednom se živi'", rekla je srednjoškolka koja je postala glasnogovornica svoje generacije o klimatskim promjenama, prilikom istupa u parlamentu, kojemu su nazočili i čelnik laburističke oporbe Jeremy Corbyn te liberalnih demokrata Vince Cable.

"Vjerojatno više ni nemamo budućnosti", dodala je, ocijenivši da je ta "budućnost prodana šačici ljudi kako bi izvukli nezamislivu količinu novca".

Konzervativni ministar okoliša Michael Gove je rekao da je čuo njezinu poruku. "Nismo učinili što smo morali", rekao je. "Moramo odmah djelovati, stvar ne može biti jasnija, Greta čuli smo vas".

Srednjoškolka, organizator "školskog štrajka za klimu", koja je kod tisuća mladih probudila svijest o nužnosti borbe s klimatskim promjenama, ovih je dana proputovala Europom pozivajući političke čelnike da ozbiljno shvate to pitanje.

Za vikend je stigla u London kako bi pružila potporu skupini Pobuna protiv izumiranja (Extinction Rebellion), koja već devet dana vodi kampanju građanskog neposluha kojom želi zaustaviti globalnu klimatsku krizu tražeći uvođenje "izvanrednog ekološkog stanja".

Od početka kampanje uhićeno je više od tisuću prosvjednika, sedamdeset jedan je u utorak ispitan i uskoro bi se trebali pojaviti na sudu zbog blokade prometnica i pružanja otpora redarstvenim snagama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 03:14