NEVINA U LUDNICI

Zaštitit ćemo žrtve ratnog silovanja? Ne može, rekao je Trump

 REUTERS

Ni Angelina Jolie tu nije mogla ništa. Holivudska zvijezda godinama lobira za zaštitu žena u ratovima, za prava silovanih žena, obilazi metropole tražeći da mijenjaju zakone i konačno počnu učiti vojnike da to ne rade. Da poučavaju, zahtijevaju, kažnjavaju. Silovanje je sredstvo ratovanja tisućama godina, poput ubijanja i uništavanja gradova.

Međutim, godine su trebale da se konačno počne shvaćati da je silovana žena žrtva rata, kao što je to netko ranjen od granate ili metka. Tek nakon rata u Bosni i Hercegovini, prvi put u povijesti svijeta, silovateljima se sudilo za ratni zločin. A da pritom haaški suci nisu žrtvu pitali je li nosila minicu.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas htio je ambiciozno obilježiti jednomjesečno njemačko presjedanje Vijećem sigurnosti UN-a rezolucijom kojom bi se pozvale članice UN-a da osiguraju svu moguću pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Ali ne, nije prošlo. Ne može, rekao je Trump. Grab them by the pussy, rekao je Donald Trump prije nego što će ga manjina Amerikanaca izabrati za predsjednika. Uhvatim ih za onu stvar, ne mogu odoljeti, rekao je današnji američki predsjednik na snimci objavljenoj usred kampanje. I čovjek je zbilja mislio ozbiljno.

Zna se tko je najjači na svijetu. Trump je inzistirao da se iz teksta rezolucije izbaci najvažniji dio, u kojem se ističe nužnost osiguranja svake pomoći žrtvama seksualnog nasilja, uključujući spolno i reproduktivno zdravlje žena.

A kad je riječ o spolnom i reproduktivnom pravu žena, tu Trumpu i trumpistima širom svijeta pada mrak na oči. Ne može, rekao je Trump. Jer se izraz “reproduktivno zdravlje” odnosi među ostalim i na pravo na pobačaj, a to ne dolazi u obzir. Ni kontracepcija. Ženu bez pitanja hvataš za pussy, ti odlučuješ hoće li ona zatrudnjeti, ti odlučuješ hoće li ona roditi.

Neshvatljivo je i nedopustivo, rekao je veleposlanik Francuske pri UN-u François Delattre, da Vijeće sigurnosti ne može prihvatiti da bi žene silovane u ratu mogle imati pravo na pobačaj. Trumpova Amerika dovela je u pitanje 25 godina svjetskog napretka na području ljudskog zdravlja, rekao je malo diplomatski uvijenije francuski diplomat. Svijet je lani dao Nobelovu nagradu Nadiji Murad i Denisu Mukwegeu za njihovu borbu da se zaustavi korištenje silovanja kao oružja rata. Ali to je drugi svijet, ne ovaj u kojem vlada Trump.

Trump nastavlja ispunjavati svoj program, u skladu s “grab them pussy”. Od prvog dana predsjedavanja počeo je rezati i ukidati novac iz savezne blagajne za bilo što što ima veze s pobačajem ili kontracepcijom, u Americi i inozemstvu. Ako to znači da će žene ostati bez ginekologa, nema veze. Ako će zato više umirati, koga briga. Važno je brinuti se o najugroženijoj manjini u Hrvatskoj, pardon u Americi: o invalidima ili nepokretnim starcima bez primanja, ili možda o djeci koja trebaju skupe lijekove?

Ne, o nerođenoj djeci. Oni su najugroženiji, uvjereni su Trump i stotine tisuća njegovih istomišljenika na svim meridijanima. Recimo, SAD ima savezni fond za pomoć siromašnim ženama pri planiranju obitelji. Sad ga neće moći dobiti ustanova gdje je žena mogla dobiti informaciju kakvu kontracepciju može koristiti ili gdje se i kako izvodi pobačaj. Ne, novac je preusmjeren vjerskim skupinama. Pa su milijune saveznih dolara za kontracepciju dobile udruge koje ne osiguravaju kontracepciju. Čak i ne govore ženama gdje je mogu dobiti.

Očito je nešto u zraku, duh vremena ili neka zaraza, pa nam je ministar zdravstva u komisiju za pisanje novog zakona o pobačaju imenovao doktore koji ga ne žele obavljati. Logično. Pa nisu ga mogli odmah dati Biskupskoj konferenciji. Neka prvo Trump dovrši što je naumio i zabrani pobačaj, toliko se još naši biskupi mogu strpjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:22