NOMINACIJE

KOJE SE ZGRADE IZGRAĐENE PROŠLE GODINE BORE ZA TITULU NAJBOLJE ARHITEKTURE Samo dva projekta u utrci za Grand Prix

 
Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann | x3m: Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad, Split (lijevo) i Arhitektonski biro Turato: Bazen Vukovar (desno)
 Ivan Dorotić (Bazen Vukovar)/ Bosnić+Dorotić (Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad)

Objavljene su nominacije za nagrade koje dodjeljuje Udruženje arhitekata Hrvatske za proteklu godinu. Izložba s najboljim realizacijama otvara se sutra u izložbenom prostoru Tehničkog muzeja, kada će biti i dodijeljene same nagrade.

Ante Rožić (Hotel Maestral, Brela)

I dok se o dobitnicima Grand Prixa u arhitekturi još spekulira, poznato je kako je nagradu za životno djelo dobio Ante Rožić. Ante Rožić zajedno sa Matijom Salajem i Julijom de Lucom autor je Hotela Maestral u Brelima, ostvarenja koje će biti kao jedan od ključnih projekata pokazano i na nadolazećoj izložbi u njujorškoj MoMA-i koja se bavi arhitekturom na području bivše Jugoslavije i na izložbi “Šezdesete u Hrvatskoj” koja se priprema u MUO.

Svebor Andrijević i Luka Korlaet: Stambeni sklop Jordanovac, Zagreb, fotografija Luka Korlaet

Što se tiče nominacija za najbolju arhitekturu prošle godine koja nosi ime Viktora Kovačića, žiri je u svojoj odluci bio jasan: postoje samo dva projekta koja mogu konkurirati. Teško je prisjetiti se kada su bila samo dva projekta u konkurenciji.

Davor Bušnja: Ladanjski sklop Konštari, Pelješac, fotografija Davor Bušnja

Bernardi

Za najbolju arhitekturu natječu se Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad čiji su autori Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann, koji čine studio x3m, i Bazen u Vukovaru Idisa Turata. Ni jednima ni drugima nije prvi put da se natječu za nagradu Kovačić.

Damir Gamulin, Antun Sevšek: Mini Art-kino dvorana, Art-kino Croatia, Rijeka, fotografija Damir Žižić

Za nagradu Bernardo Bernardi, za oblikovanje i unutarnje uređenje, nominirana su tri projekta, dva iz Rijeke: Mini dvorana Art-kina Croatia, u koju stanu 24 gledatelja, te MMSU koji je u prostoru Benčića prenamijenio Dinko Peračić i nedavno je otvoren izložbom Tomislava Gotovca. Treći se nominirani projekt nalazi u Zadru, na Trgu tri bunara: riječ je o Malom arsenalu, Centru za posjetitelje HERA koji oblikuju Iva Letilović i Igor Pedišić u suradnji s Vladimirom Končarem.

Jasenko Rasol
Iva Letilović, Igor Pedišić + Vladimir Končar: Mali arsenal, Centar za posjetitelje HERA

Publicistika

Za nagradu Neven Šegvić za publicistiku konkuriraju Digitalni arhiv stambenih zgrada čiji su autori M. Jošić, L. Korlaet i Nino Virag i “13 arhitektonskih razgovora” Davora Salopeka.

Damir Žižić
Dinko Peračić: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju

Najjača je konkurencija na području stambene arhitekture, u kategoriji koja nosi ime Drage Galića. Konkuriraju: Stambeni sklop Jordanovac koji se naslanja na najbolje od tradicije zagrebačke arhitekture moderne, potom stambena Kuća za dvoje koju je projektirao “otac Zapruđa” Bogdan Budimirov, za sebe i suprugu, a nakon što su u nju uselili, kuću su polako dovršavali iznutra.

Boris Kovačev
Bogdan Budimirov: Stambena kuća za dvoje

U konkurenciji su i Ladanjski sklop Koštari na Pelješcu, čiji je autor Davor Bušnja: ruševni stambeno-gospodarski sklop, opsežnom rekonstrukcijom postao je mjestom za ladanje, te kuća Issa Megaron, studija PROARH na Visu (Dračevo). Autor je Davor Mateković, koautorica Vedrana Jančić, a naslanja se na tradicijsku arhitekturu Visa, i posve je uklopljena u svoju okolinu.

PROARH/Davor Mateković, koautorica: Vedrana Jančić, Vis, Dračevo polje

Nagrade Bernardo Bernardi,

za najbolje oblikovanje i unutarnje uređenje

1. Damir Gamulin, Antun Sevšek: Mini Art-kino dvorana, Art-kino Croatia, Rijeka

2. Iva Letilović, Igor Pedišić + Vladimir Končar: Mali arsenal, Centar za posjetitelje HERA, Zadar

3. Dinko Peračić: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju

Nagrada Drago Galić za najbolju stambenu arhitekturu

1. Svebor Andrijević i Luka Korlaet: Stambeni sklop Jordanovac, Zagreb

2. Bogdan Budimirov: Stambena kuća za dvoje, Zagreb

3. Davor Bušnja: Ladanjski sklop Konštari, Pelješac

4. PROARH/Davor Mateković, koautorica: Vedrana Jančić, Vis, Dračevo polje

Nagrada Viktor Kovačić za najbolju arhitekturu

1. Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann | x3m: Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad, Split

2. Arhitektonski biro Turato: Bazen Vukovar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:35