ARHITEKTONSKA 2019.

NAJBOLJA ARHITEKTONSKA OSTVARENJA U 2019. GODINI Došla su neka nova imena, a najbolji su zaobišli velike gradove!

Neka već svima poznata imena, ali i neki mlađi arhitekti koji još nisu toliko poznati široj javnosti našli su se na našoj listi autora koji stoje iza najboljih arhitektonskih ostvarenja u 2019. godini. Žao nam je da nema najbolje arhitekture za stanovanje, niti kroz privatne kuće, niti kroz veće stambene zgrade. Također, valja i to primijetiti, niti jedan od ovih projekata nije podignut u velikim gradovima.
Dječji vrtić Snježna pahulja Fužine (Studio Mapa)
 Bosnić+Dorotić

1. Dječji vrtić Snježna pahulja Fužine (Studio Mapa)

Bosnić+Dorotić
Dječji vrtić Snježna pahulja Fužine (Studio Mapa)

Snježna pahulja prvi je vrtić u Fužinama. Arhitekti pred sobom nisu imali lak zadatak, dapače. Imali su ograničen, skromniji budžet i malo vremena, dvanaest do šesnaest mjeseci da podignu krov nad glavom za pedesetak vrtićke i jasličke djece. Među ostalim i to je razlog zašto je ovaj projekt na prvome mjestu, u uvjetima koji su daleko od idealnog, podigli su u zadanom roku građevinu koja na neki način i odgovara poetskom nazivu vrtića, Snježna pahulja, i svakako se uklapa u svoju okolinu, ovo živopisno mjesto u Gorskom kotaru. Studio Mapa sjedište ima u Rijeci, osnovali su ga prije dvije godine Maja Stanić i Vojko Stanić, relativno su, dakle, novi na sceni. U projektnom je timu za vrtić s njima i Martina Vivoda. Dobili su u međuvremenu i nagradu na natječaju za I. gimnaziju Osijek. Što se tiče dječjeg vrtića, modularan je, odnosno, podijeljen u nekoliko jedinica, dvije vrtićke, jednu jasličku i jednu dvoranu. Boje u koje je ofarban izvana su intenzivna žuta i stišanije bijela i siva. Krov je kosi, tipičan krov kraja. Proteže se na oko 620 četvornih metara. Naslanja se na jaku tradiciju vrtićke i školske arhitekture u Hrvatskoj.

2. Roxanich Wine & Heritage Hotel (Motovun, arhitekt Idis Turato)

Sandro Lendler
Roxanich Wine & Heritage Hotel (Motovun, arhitekt Idis Turato)

Roxanich Wine & Heritage Hotel otvoren je proljetos u Motovunu. Vinarije su jaka tipologija posljednjih godina u hrvatskoj arhitekturi, podsjetimo na Vinariju Galić u Kutjevu od prošle godine za koju su Dva arhitekta Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić dobili mnoge nagrade. Vinski hotel Idisa Turata izvana je jednostavnih linija, u unutrašnjosti ima i vrlo šarenih, gotovo popartističkih dijelova. Naručitelj, vinar Mladen Rožanić i arhitekt Turato poznaju se već godinama, iz istih su kulturnih krugova. Kvalitetan odnos između investitora i autora jedan je od preduvjeta da se napravi dobar projekt. Roxanich Motovun Projekt sastoji se, inače, od stare kamene kuće, starog podruma, novog aneksa, podzemne garaže, ukopanog skladišta i vinskog podruma. Vinski je podrum na nekoliko etaža smješten ispod samog hotela. S obzirom na malo tržište u Hrvatskoj i domaći arhitekti ne mogu si u pravilu priuštiti specijalizaciju, Turato se potrudio saznati sve što je mogao o proizvodnji vina. Jedan od detalja, riječima ovog arhitekta: “Bačve osiguravaju odležavanje i pohranu vina, ali istovremeno preuzimaju ulogu promjenjivih zidova galerije”.

3. Grand Hotel Park (3LHD, Rovinj)

Adris Grupa
Grand Hotel Park (3LHD, Rovinj)

Staviti na listu najboljih arhitektonskih ostvarenja projekt Grand Hotel Park Studija 3LHD sigurna je karta da vas optuže za predvidljivost. Osobno mi je bliži njihov projekt rekonstrukcije kina Urania u Zagrebu, nekadašnjeg poznatog kina na Kvatriću kojeg su pretvorili u vlastiti studio pri čemu su pokazali kako uspješno obnoviti prostor kojeg više ne koristimo u svrhe kojima je namijenjen. Prostori s kojima ne znamo što ćemo jedna su od bolnih točaka hrvatske arhitekture. No, projekt Grand Hotel Park, naprosto je nemoguće ignorirati jer, koliko god zvučalo poput fraze, podiže standarde hotelske arhitekture. Studiju 3LHD nije prvi put da se bave hotelskom arhitekturom u Rovinju, jedan je od prvih primjera total designa kod nas hotel Lone. Arhitekti su u novom projektu pazili da se iz svake sobe pruža pogled na more, crkvu svete Eufemije, otok svetu Katarinu. Način je gradnje kaskadni što u povijesti hrvatske arhitekture nije nepoznanica, prisjetimo se hotela Palace u Dubrovniku Andrije Čičin Šaina. Na uređenju surađivali su sa znamenitim talijanskim arhitektom i dizajnerom Pietrom Lissonijem. Investitor je Maistra d.d.

4. Ugostiteljska kuća Franja (Rakov potok, arhitektonski biro Skroz (Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica i Ivana Žalac, sa suradnicom Brezom Bernardić Paić))

Bosnić+Dorotić
Ugostiteljska kuća Franja (Rakov potok, arhitektonski biro Skroz (Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica i Ivana Žalac, sa suradnicom Brezom Bernardić Paić))

Za investitora Željka Franju, u arhitektonskom kontekstu, prvi put se čulo kada su arhitektice mlađe generacije, Ivana Žalac i Margita Grubiša iz arhitektonskog studija Skroz, u Rakovom potoku za njega napravile Park želja, zamišljen prije svega da se u njemu održavaju vjenčanja. U suradnji s vrtnom arhitekticom Natašom Fiolicom osmislile su park temeljen na nadrealnim skulpturama organskog oblika od čelika i lima, a inspiriran samoborskim mitovima i legendama. Bilo je to prije pet godina, a kako su tada pričali arhitektica Ivana Žalac i investitor Franja, upoznali su se preko obitelji, i odmak kliknuli. Suradnju su nastavili o Hotelom priča. Prošle su godine zajedno napravili Kokošvaroš, ekološku farmu za kokoši koja je dobila mnoge nagrade, a koja je bila poprilično interesantna i široj publici. Ove godine, za istog investitora napravili su poslovnu zgradu i tako zaokružili čitavu njihovu arhitektonsku priču koja se odvija u Rakovom potoku. Kuća se naslanja na postojeće oblikovanje tradicionalnih kuća kraja, kuća kakve postoje u okolini, među ostalim i kroz tradicijski nagnuti krov i kroz pravokutnik u tlocrtu, no kroz rječnik suvremene arhitekture.

5. Kajak kanu klub (Slavonski Brod, Vedran Pedišić i Gordana Gregurić Miočić, SANGRAD+AVP)

Erick Velasco Farrera
Kajak kanu klub (Slavonski Brod, Vedran Pedišić i Gordana Gregurić Miočić, SANGRAD+AVP)

Kajak kanu klub nastao je na mjestu gdje se nalazio nekadašnji kajak klub, u blizini stadiona NK Marsonia. Moglo se pročitati prilikom otvaranja ovog kluba kako postoji duga tradicija bavljenja kajakom i kanuom u Slavonskom Brodu, te kako je riječ o njihovom najtrofejnijem sportu, simbolu grada. Za izgled su zaduženi arhitekti Vedran Pedišić i Gordana Gregurić Miočić iz studija SANGRAD+AVP. U prizemlju su zatvoreni sadržaji, teretane, svlačionice, sanitarije, uredski prostori, u dvorištu se priprema momčad, zatvorena je zidom prema nogometnom terenu, a otvorena prema ulici, nasipu i rijeci. Na katu građevine smješten je glavni klupski prostor za okupljanje s priručnom kuhinjom i vezom s južnom, istočnom i zapadnom vanjskom površinom - terasom koja gleda prema rijeci odnosno nogometu. Čitav projekt ima 740 kvadratnih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:09