BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2020.

Prestižna nagrada za hotel Maje Tedeschi i Damira Rake

Ugledno priznanje hotel Briig osvojio je u kategoriji najboljeg arhitektonskog ostvarenja u području javnih zgrada

Hotel Briig u Splitu, arhitekata Maje Tedeschi i Damira Rake, osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu Big SEE Architecture Award 2020, u kategoriji najbolje arhitektonsko ostvarenje u području javnih zgrada.

Nagrada prepoznaje i ističe izvrsnost u arhitekturi, a dodjeljuje je Zavod BIG, slovenska organizacija za promociju arhitekture.

U društvu poznatih

- Nagradu sam doživjela kao veliko priznanje, čast mi je biti u društvu poznatih i uglednih imena europske arhitekture - kaže Maja Tedeschi. I nastavlja: - Ovo priznanje za projekt hotela Briig koji autorski potpisujemo Damir Rako i ja, s mnogim suradnicima, jasna je potvrda da je naš suvremeni oblikovni rječnik u točnom dijalogu s tradicionalnim kontekstom velikog grada Splita te je prepoznat kao važan i jedini moguć način promišljanja arhitekture 21. stoljeća.

Naravno da takva arhitektonska suvremenost i modernost prerasta okvire vlastite funkcije i pojavnosti; ona reflektira cijeli niz društvenih vrijednosti od multikulturalnosti, tolerancije, uključivosti te čini projekciju za daljnje promišljeno i organizirano razvijanje jednog tako bitnog mediteranskoga grada - istaknula je arhitektica Tedeschi.

Hotel Briig dojmljiva je bijela zgrada asimetričnih linija. Ulazom se prilazi otmjenoj recepciji. Predvorjem dominiraju monumentalne zavijene crne stepenice koje iz prizemlja vode na prvi kat.

Originalni namještaj i rasvjeta renomiranih svjetskih dizajnera, kamen iz sjeverne Italije, plakati Borisa Bućana, grafike Julija Knifera i instalacije Aleksandra Srneca samo su neki od istaknutih detalja. Samo srce hotela predstavlja unutarnji atrij koji je izlomljen poput vanjske fasade i posveta je japanskom umjetniku Noguchiju, njegovoj čuvenoj papirnatoj izlomljenoj lampi.

Proglašenje

Okomiti četvrtasti otvor, koji se nalazi u sredini zgrade, podiže se sve do staklenog krova na vrhu, a povezuje unutarnje hodnike i sobe smještene na pet katova.

Dobitnici nagrade SEE Architecture bit će proglašeni na festivalu Big architecture 16. listopada ove godine u City of Design u Ljubljani u Sloveniji. Među brojnim uglednim arhitektima koji su ranije dobili ovu nagradu su CANALI ASSOCIATI za Prada produktivnu upravnu zgradu u Italiji, a od hrvatskih arhitekata primjerice Dinko Peračić & Roman Šilje za Građevinski fakultet u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:39