OGLEDAN PRIMJER ZAŠTITE

TVRĐAVA SV. NIKOLE NA POPISU SVJETSKE BAŠTINE Predstavnik UNESCO-a: 'Ponosan sam koliko ste predani očuvanju baštine'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.12.2017. u 18:30

Sibenik, 211217.
HNK Sibenik
Svecanost urucenja UNESCO povelje za tvrdjavu Svetog Nikole.Povelju u ime UNESCO-a je urucio Francesco Bandarin zupanu Goranu Pauku i ministrici kulture Nini Obuljen Korzinek
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipaničev / HANZA MEDIA

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin, župa Goran Pauk i ministrica kulture Nina Obuljen Kožinek

ŠIBENIK - Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin u četvrtak je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uručio Povelju UNESCO-a za tvrđavu sv. Nikole, koja je na popis zaštićene svjetske baštine upisana 9. srpnja ove godine u sklopu međunarodne nominacije za projekt "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

 

 Bandarin je kazao kako je izraditi grupnu nominaciju za ulazak pod zaštitu UNESCO-a izuzetno težak posao, naglasivši da upravo projekt "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća" može poslužiti kao ogledan primjer u koji bi se trebali ugledati svi.

 

 "Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom dugotrajnom procesu izrade nominacije, a ponosan sam što danas dijelim vašu radost i što sam imao prilike vidjeti koliko ste predani očuvanju baštine. Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji ima dva dobra pod UNESCO zaštitom, uz London, Berlin, Peking i New Delhi i želim vam dobrodošlicu u klub. Napravili ste odličan posao, ali ovo je tek početak. Pred vama je posao koji je dugotrajan i nadići će mandate  gradonačelnika i svih dužnosnika i zato je potrebno dobro se posvetiti rekonstrukciji tvrđave kako bi bila dostupna posjetiteljima, iako je prema onome što sam jutros vidio u jakom dobrom stanju", poručio je.

 

 Bandarin je za tvrđavu sv. Nikole rekao kako je jako impresivna zbog svog jedinstvenog oblika i odlično je očuvana te je "jedna od najimpresivnijih tvrđava koje sam ikad vidio“.

Ante Baranić / Hanza Media

 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ujedno i izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknula je da je uvrštenje tvrđave sv. Nikole i zadarskih gradskih bedema u okviru međunarodne nominacije veliki uspjeh za sve koji su sudjelovali u tom procesu, te pohvalila suradnju Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, šibenskih konzervatora i Ministarstva kulture za dugogodišnju rad na ostvarivanju ovog cilja.

 

 "Kao ministrica neizmjerno sam ponosna na ovaj projekt i dugogodišnju kontinuiranu međunarodnu suradnju naših stručnjaka i kolega iz Italije i Crne Gore. Dokazali ste univerzalnu vrijednost koju je potrebno pokazati da bi se neko dobro upisalo na popis zaštićene svjetske baštine. Svaki upis nekog dobra samo je dijelom priznanje onima koji su tu baštinu izgradili, a u velikoj mjeri priznanje je svima onima koji su je baštinili kroz stoljeća i čuvali je i obnavljali do danas", rekla je.

 

 Župan šibensko-kninski Goran Pauk ponovio je koliko je ponosan na sve koji su radili i vjerovali u ostvarenje ovog projekta, te zahvalio svima koji su doprinijeli da Šibenik i županija dobiju ovo veliko priznanje. "Tvrđava sv. Nikole integralni je objekt jedinstvene arhitekture gotovo netaknuta i sačuvana od 16. stoljeća. Naša impresivna tvrđava ima neprocjenjivu vrijednost i pet stoljeća stoji i prkosi, bila je svjedokom brojnih ratova, preživjela udare valova, a još ponosno stoji", istaknuo je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo