GUŽVA NA OTVARANJU PRODAJNE IZLOŽBE

CIJENE NISU TABU - OD 400 DO 21.000 KUNA Kolekcionari u HDLU kupovali djela mladih umjetnika za koje ćemo tek čuti

 Marko Todorov / CROPIX
 Za nekoliko desetaka godina, ako ste na vrijeme prepoznali kvalitetnog autora u kojemu leži budućnost, moći ćete reći da doma imate rad klasika suvremene umjetnosti

Izložba “Plati i nosi”, na kojoj se mogu pogledati radovi nekih od talentiranijih mladih umjetnika koje su odabrali njihovi profesori s Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Širokog Brijega, u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika privukla je na preksinoćnjem otvaranju mnoštvo posjetitelja.

Riječ je o prodajnoj izložbi mladih autora, a mnoge su transakcije već preksinoć i obavljene. Došli su oni koji sakupljaju ili žele sakupljati djela suvremenih autora, bilo je zainteresiranih bankara, odvjetnika, promotora umjetnosti i stripa. Umjetnici su stajali svaki kod svojih radova, učili kako razgovarati s potencijalnim kupcima, nekima je to bio prvi razgovor takve vrste, u svakom slučaju zanimljivo iskustvo za sve.

Promjena trendova

U zemlji u kojoj je posve neregulirano tržište umjetnina potreban je poticaj mladim autorima, koji često i ne znaju što ih čeka jednom kad iz sigurnog okrilja akademije istupe u stvarni svijet. Izložba je inačica verzije Cash&Carry koja postoji već godinama na nastavničkom odjelu zagrebačke Likovne akademije na Jabukovcu. Ideju za izložbu pokrenuo je Tomislav Vujić u ime Hrvatske poštanske banke kojoj je na čelu. Dodijeljene su i nagrade, među ostalima u žiriju za nagrade bili su Tomislav Kličko (Lauba) i Elvira Kranjčar (galerija Kranjčar).

Zagreb, 171218.
Dom HDLU.
Prodajna izlozba studentskih radova Plati i nosi. 
Na fotografiji: Ivica Purgar.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Ivica Purgar

Iako je tržište umjetnina i dalje razmjerno slabo kada je riječ o sakupljanju djela suvremene umjetnosti, a kolekcionari radije kupuju puno skuplja djela razdoblja moderne, da se trendovi ipak polako mijenjaju pokazao je nedavni 40. splitski salon, u sklopu kojeg su bila izložena neka od djela suvremene umjetnosti koja su kupili kolekcionari, te prodajna izložba u Laubi.Bilo je, dakle, mnogo posjetitelja i mnogo umjetnika, u prostoru Bačve HDLU. To je ujedno i jedna od rijetkih izložbi na kojoj cijena umjetničkog rada nije tabu, iako se mora priznati da su pojedine cijene bile usitinu visoke. Cijene su se, naime, među umjetnicima s kojima smo razgovarali, kretale su se od 400 pa do 21 tisuću kuna.

Najveći uspjeh

Sjajno je tako prošao Ivica Purgar, mladi umjetnik s dugačkom bradom, koji je svoj rad prodao među prvima, i to po cijeni od 21 tisuću kuna. Purgar studira u klasi Josipa Baće, grafiku, prije Likovne akademije bio je na Šumarskom fakultetu, u čemu se nije pronašao.

Ipak, motiv je njegovih radova upravo šumski pejzaž. O radu koji je prodao kaže: “Riječ je o akrilima na drvu, više ih je manjih zajedno i oni konceptualno čine jednu cjelinu. Često boravim u prirodi, zato je to i česta tema mojeg rada.”, tumači. A o prodaji kaže: “Nije mi prvi put da sam prodao rad, no ovo je do sada moj najveći uspjeh. Ovakve nam se prilike rijetko pružaju, priprema su za ono što nas čeka nakon Akademije”.

Noa Geras, studentica kiparstva na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi Petra Barišića, koja je prethodno studirala i u Veneciji na Accademia di Belle Arti, dobro se pripremila za ovo izlaganje u HDLU, čitavo je vrijeme stajala kod svojih radova, isprintala je i svoj životopis, u kojemu se može pročitati kako joj izlaganje na grupnim izložbama nije novost, te da njezine autorske slikovnice izdavači već objavljuju od osnovne škole. Kako nam kaže: “Uskoro imam i prvu samostalnu izložbu. Ovo je rijetka prilika da razgovaram publikom i vrlo sam uzbuđena, svako malo me netko nešto pita”. Među radovima koje je izložila, mogu se kupiti crteži po cijeni od 700 kuna, i skulptura bika koja košta 1800 eura, na kojoj je, kako kaže mlada umjetnica, puno radila.

Obilazeći izložbu, na razgovor s Emanuelom Lekić morali smo pričekati jer su se zainteresirani kupci već okupili oko njezinih slika inspiriranih danima provedenim u srednjoškolskim klupama i burnim emocijama iz tog razdoblja. Različite su dimenzije ovih ulja na platnu, cijene se kreću ovisno o dimenzijama, od 400 kuna do 2000 eura. Umjetnica s Krka, koja je prvo studirala u Rijeci, a potom u klasi Igora Rončevića, također studentica zagrebačke Likovne akademije, kao motiv uzima fotografije koje su se snimale u školi, one kada smo morali pozirati svi zajedno, po zadatku. No, ne preslikava direktno fotografije već slika osjećaje za koje smatra da su po njezinu sjećanju pratili neke od ovih radova.

Zagreb, 171218.
Dom HDLU.
Prodajna izlozba studentskih radova Plati i nosi. 
Na fotografiji: Noa Geras.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Noa Geras

Maja Gjajić, studentica osječke Likovne akademije, dobila je, kao i Ivica Purgar, nagradu, odnosno, pohvalu žirija projekta “Plati i nosi”, nije time krila oduševljenje. “Nisam očekivala nagradu, i jako sam zadovoljna svima”, kaže. Njezine se grafike mogu pronaći po početnoj cijeni od 400 kuna, a najviše ju, kako nam kaže, privlači apstraktni pristup grafici. Također je izložila, no po nešto većoj cijeni, instalaciju nazvanu “Ogledanja”, koja se bavi pitanjem originala u suvremenom društvu, kao vlastita identiteta.

Za preporuku

Mlada i vesela Mia Matijević kaže nam kako je studentica u klasi Tomislava Buntaka. Njezinim dijelom izložbe dominira veći autoportret te niz manjih radova. Cijene su različite, manje slike, a za svaku su preporuku, između 500 i 700 kuna, dok je autoportret skuplji. Radovi su mlade Mie Matijević, koji tematiziraju svakodnevnicu, također vrijedi preporučiti.

Sat vremena kasnije, u gornjim je prostorima HDLU, također je izazvao poveći interes, otvoren Art Omat, na kojemu je bilo izloženo svega, od odjeće do dizajnerski oblikovanih predmeta.

U svakom slučaju, kasnije, za nekoliko desetaka godina, ako ste na vrijeme prepoznali kvalitetnog autora u kojemu leži budućnost, moći ćete reći da doma imate rad klasika suvremene umjetnosti. Uostalom, nekoć su mladi bili i Murtić i Kožarić. A i dovoljno je da vam se rad svidi, nije nužno da predviđate budućnost. Za one koji nisu bili na otvaranju, izložba “Plati i nosi” traje do 23. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:50