METAFORA SITUACIJE

DAILY STRUGGLE Svakodnevna borba sedmero umjetnika u HDLU

Svoje će radove izlagati jedna hrvatska umjetnica - Ana Elizabet i šestero austrijskih, Sandra Fockenberger, Paul Horn, Hund&Horn, Ursula Huebner, Alfred Lenz i Moritz M. Polansky

ZAGREB - Galerija Prsten HDLU -a ugostit će od 14. do 26. siječnja radove sedmero umjetnika okupljenih oko teme "Daily Struggle" kojom su oni propitivali "svakodnevnu borbu" s kojom se ljudi suočavaju, ali ne u smislu 'velikih životnih pitanja' ili borbe za preživljavanje, već borbu koja čini zbroj svih malih događaja ili poteškoća koje smo primorani rješavati iz dana u dan.

Bez obzira jesam li pametan ili glup, bogat ili siromašan svaki se dan moram suočiti s raznim problemima koje moram riješiti, i upravo sam takve, manje probleme želio staviti u fokus izložbe, rekao je Paul Horn, jedan od umjetnika i kustos izložbe.

Zanimljivo je što se rješavanjem jednog problema izaziva novi, pa u nama kao da postoji stroj koji kontinuirano kreira i rješava probleme, što se pojavljuje na različitim razinama, a mi moramo odlučiti hoćemo li ih rješavati ili biti pasivni, dodao je.

Svoje će radove izlagati jedna hrvatska umjetnica - Ana Elizabet i šestero austrijskih, Sandra Fockenberger, Paul Horn, Hund&Horn, Ursula Huebner, Alfred Lenz i Moritz M. Polansky.

Ravnatelj Austrijskog kulturnog foruma Georg Christian Lack izrazio je nadu da će taj projekt ojačati austrijske i hrvatske umjetničke veze. Izložbu "Daily Struggle" Lack vidi i kao "metaforu teške situacije u kojoj se umjetnici danas nalaze" i "izazovnom vremenu" u kojemu oni, između smanjivanja sredstava za rad i stalnog natjecanja, moraju postizati svakodnevne ciljeve.

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, ali u Galeriji PM, u utorak, 14. siječnja, otvara se i izložba Stipana Tadića, umjetnika koji je prije četiri godine započeo projekt utemeljen na svakodnevnom crtanju portreta. Portreti nastaju iz specifičnih situacija u kojima se našao, a među njima su i oni nastali tijekom njegova boravka na rezidenciji u Parizu gdje je zabilježio svoje obilaženje velikih galerija i muzeja te komunikaciju s umjetnicima iz cijelog svijeta, te radovi s nedavnog rezidencijalnog boravka iz Abu Dhabija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:17