URAMLJENA BAŠTINA

DOM IGNJATA JOBA Pogledajte sliku za koju je iz proračuna izdvojeno 100 tisuća kuna, ali i ostale umjetnine otkupljene u posljednjih 20 godina

Prvi put nakon niza godina država sudjeluje u ovakvoj akviziciji, uz grad i privatne mecene

Sliku “Moj dom” Ignjata Joba, ulje na platnu dimenzija 61 puta 82 centimetra, od nasljednica slikarove ostavštine, Vesne Balabanić iz Zagreba i Stane Job Jeličić iz Splita, otkupljuje Moderna galerija za svoj fundus, a cijena slike je 250 tisuća kuna. Ta je cijena, tumači nam ravnateljica galerije Biserka Rauter Plančić, postignuta nakon pregovora, i to zato što je nasljednicama bilo stalo da se slika nađe u muzejskoj instituciji.

Ravnateljica kaže dalje: “Djelo ide u red paradigmatskih ostvarenja autora. U fundusu i u stalnom postavu nedostaje nam djela Ignjata Joba iz tzv. supetarskog razdoblja. Sliku “Moj dom”, vedutu njegova doma za boravka u Supetru na Braču, naslikao je tijekom vrlo važne, fulminantne 1935. i njezinim će se uvrštenjem na izložbu stalnog postava galerije na najbolji mogući način ucjeloviti prikaz vrhunskih ostvarenja kololorizma ekspresionističkoga predznaka u hrvatskom slikarstvu 30-ih godina prošloga stoljeća”.

Važno razdoblje

Ravnateljica, dalje, tumači: “Djelo je važno kako za sveobuhvatniju prezentaciju slikareva opusa, tako i za širu spoznaju o opsegu i značaju njegova stvaralaštva u korpusu hrvatske i europske likovne umjetnosti prve polovice 20. stoljeća”. Slika je objavljena u monografijama Joba koje su priredili i Grgo Gamulin, i Igor Zidić, i Zvonko Maković.

Dio novca za otkup slike, 100 tisuća kuna, iz proračuna je izdvojilo Ministarstvo kulture, a Biserka Rauter Plančić tumači kako je to “prvi put nakon niza godina izdvojeno iz proračuna za otkupe”, do sada su se snalazili, dodaje, “s privatnim sponzorima”. Dio otkupa za sliku je iz Grada Zagreba, dio od privatnih sponzora. Moderna galerija snalazila se, dakle, privatnim otkupima, dok su neki umjetnici i sami donirali svoje radove, kako bi se našli u fundusu galerije (i donacije također odabire struka, primjerice, njujorškoj je MoMA-i vrlo teško donirati rad, i o tome odlučuje stručni žiri, kod nas je malo lakše).

Premda raspolaže sa skučenim izložbenim prostorom, kako tumači Biserka Rauter Plančić, “uključenje ove slike u stalni postav galerije neupitno je”.

Nesuđeni glumac Ignjat Job nije poživio dugo, umro je od tuberkuloze u 42. godini života, 1936., samo godinu dana nakon što je nastala slika “Moj dom”, koja prikazuje jedan uzavreli dalmatinski pejzaž žestokih boja i kućice u vlastitoj perspektivi.

Nesuđeni glumac

U to je doba umjetnik živio između Splita, Supetra i Lumbarde. Tumači se kako njegov rad proizlazi iz strastvenog doživljaja života, no vidljivo je da su u njegovu opusu traga ostavile mnoge životne tragedije - smrt brata i sina, bolest, neimaština, ali i duševna previranja, posebno oko Prvog svjetskog rata, kada je proveo i dvije godine u zatvoru, pod političkim optužbama (zbog “protuaustrijske orijentacije”). Inspirirao se, dakle, neposrednim životom, ali i umjetnošću. Primjerice, djelima Breugela, Goye, ali i knjigama Dostojevskog i Turgenjeva.

Iz tog su razdoblja i slike: Vela Glavica I, Tučnjava u gostionici, Pijanci, Masline, Supetar na Braču II.

Bavio se i portretima i aktovima, no rjeđe.

Ostali otkupi umjetnina u 20 godina

Vlaho Bukovac: Umjetnikova kći (Moderna galerija) - otkup je još u postupku

Katarzyna Kozyra: Muška kupelj (Muzej suvremene umjetnosti) - 270 tisuća kuna

Ivan Duknović: Bogorodica s djetetom (Muzej grada Trogira) - 2,5 milijuna kuna

****5stup-14strsplit, 280405reljef Ivana Duknovica "Gospa i dijete na prijestolju" otkriven u jednoj londonskoj galeriji-desk-

Krsto Hegedušić: Na Dravi (Moderna galerija) - 250.000 kn

Julije Klović: Posljednji sud, Sveti Petar pred vratima raja - milijun kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:14