IZLOŽBA DARKA BAVOLJAKA U GRETI

DUŽNOSNIKE JE NAMJERNO SNIMIO MUTNO 'Ove su fotografije građanski otpor prema neučinkovitoj vlasti'

'Državni vrh'
 Darko Bavoljak
 

“Fokusirani izvan fokusa” naziv je izložbe fotografija Darka Bavoljaka koja će biti svečano otvorena večeras u 20 sati u galeriji Greta.

Serija fotografija nastala je ove godine na formalnom skupu, na kojemu su uzvanici bili brojni visokopozicionirani državni i vojni dužnosnici. No, autor ih prikazuje mutno, vidi se tek niz obrisa i silueta. Unatoč tome subjekti se većinom mogu prepoznati. Premijer, Predsjednica, predsjednik Sabora, ministri, generali - fokusirani su oni koji su i inače u fokusu, ali su snimljeni neoštro, makro teleobjektivom.

Darko Bavoljak
'Predsjednica sa stijegom'

- Ja ih tako doživljavam, neuhvatljive. Vidiš ih pred sobom, no kada želiš uspostaviti komunikaciju, oni nestaju - rekao je Bavoljak, Zagrepčanin koji djeluje na području fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija, a fotografijom se počeo baviti početkom osamdesetih. Tijekom studija je objavljivao fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu i Startu, a njegove su fotografije objavljivane u novinama, časopisima, monografijama, katalozima, knjigama i stručnim publikacijama. Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama te u zbirkama fotografija Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Ova serija fotografija nastavak je njegova dosadašnjeg rada, u kojem, kako kaže, eksperimentira s medijem.

- Ove su fotografije ujedno i jedan građanski otpor prema vlasti koja je neučinkovita - ističe 57-godišnji fotograf. Za shvaćanje njegovih fotografija, kaže, važno je poznavati kontekst, društveno-političku situaciju obilježenu visokim stupnjem nepovjerenja u institucije i demokratske predstavnike koji se nerijetko povezuju s korupcijom i gospodarskim kriminalom. Fotografiranje njihovih klasičnih, ali izoštrenih portreta Bavoljaku se stoga čini prikladnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:38