MECENE SA SJEVERA

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO SUDBINU JEDNE OD 6 IZGUBLJENIH SLIKA VELIKOG UMJETNIKA Nepoznato djeloVlahe Bukovca pronađeno u Liverpoolu

 Jadranka Beresford
Portret doktora Johna Uttinga, slavnog gradonačelnika Liverpoola, danas čuva njegov praunuk

U Liveropoolu je, u jednoj privatnoj zbirci, pronađen posve nepoznat rad cavtatskog umjetnika Vlaha Bukovca.

Riječ je o portretu doktora Johna Uttinga, koji je nastao tijekom 1912. godine, pri posljednjem putu Bukovca u Veliku Britaniju, u umjetnikovim zrelijim godinama, kada mu je bilo 57. (umro je deset godina kasnije u Pragu).

Doktor Utting, poznat pod nadimkom JP (oznake za Justice, pravdu i Peace, mir), bio je i gradonačelnik toga grada. Osim toga, bio je i doktor liverpoolskog nogometnog kluba, a danas su dvije ulice u ovom britanskom gradu nazvane njegovim imenom, Utting Avenue i Utting Avenue East.

Doktor Utting, nadalje, bio je prijatelj Richarda LeDouxa, industrijalca koji je imao pozamašnu kolekciju slika Vlaha Bukovca, i lako je moguće da su se njih dvojica, cavtatski umjetnik i liverpulski gradonačelnik susreli kod LeDouxa. Portret sada pripada praunuku doktora Uttinga, i još se nalazi u u posjedu ove obitelji.

O otkriću nas je obavijestila lady Jadranka Beresford Peirse, koja živi u Londonu, i koja je na čelu organizacije “The International Trust for Croatian Monuments”, i dobitnica je nagrade “Vicko Andrić”. Kako je imala prilike vidjeti ovaj portret uživo, priča nam da je riječ o: “iznimnom radu. Oči se portretiranoga smiju, lice je prekrasno osvijetljeno, Bukovčev je potpis u lijevom donjem uglu”. Nastavlja: “Zahvalna sam Alexu jer je nastavio istraživanje o ovom autoru i pronašao jednu od mnogih slika koje još nedostaju u Engleskoj”.

West Derby Society

Iza otkrića, naime, stoji britanski povjesničar umjetnosti Alex Kidson, koji se i prije bavio hrvatskim slikarom, pa mu je i priredio izložbu “Vlaho Bukovac i njegovi mecene sa sjevera”. O novom je otkriću, o portretu doktora Uttinga, Kidson održao predavanje u West Derby Societyju, koje je bilo dobro posjećeno. Pretpostavlja se da će ovo otkriće voditi novima jer je još mnogo radova za kojima se traga u Engleskoj, gdje je naš umjetnik često boravio, posebno pred kraj života. Osim toga, vrlo je malo radova Bukovca poznato upravo iz godine nastanka ovog porteta, ako se uzme u obzir njegova poveća produktivnost, inače.

Godine 1912., kad je i nastala ova slika, odmah je bila izložena na Jesenjoj izložbi u Liverpoolu, u Galeriji Walker Art, kako je, kasnije pronašao Alex Kidson.

U knjizi Vere Kružić Uchytil, svojevrsnoj Bibliji za tog umjetnika, u kojoj je popisano više od tisuću njegovih radova, ta se slika ne spominje poimence, već je na popisu izgubljenih radova iz 1912. godine.

Kako je naime u knjizi tumačila ta povjesničarka umjetnosti: “Bukovac u pismu priopćava Marku Caru da je tog ljeta u Engleskoj izradio sedam portreta, i to veoma dobrih i za visoke cijene. Od svih pronađen je jedino onaj Miss LeDoux koji doista potvrđuje izvrsnu kvalitetu”. Tako piše povjesničarka umjetnosti koja u opisima umjetnina nije bila sklona pretjerivanju. Portret Johna Uttinga trebao bi biti jedan od šest, dakle nepoznatih, i mogao bi voditi i prema drugim otkrićima.

Portret Miss LeDoux, koju spominje Vera Kružić Uchytil, kćer je umjetnikova mecene Richarda

Britanski mecene

Za sliku mlade nasmiješene djevojke s psićem u krilu Vera Kružić Uchytil navodi da je “puna atmosfere u najsvjetlijim registrima boja”.

Suprugu industrijalca Le Douxa, Lauru, također je portetirao. Za portret gospođe LeDoux lady Jadranka Beresford Pierse navodi: “Slika je vraćena, nakon izložbe, u depoe, i po svojoj prilici neće tako skoro ugledati svjetlo dana, osim ako je ne zatraži neki hrvatski kustos prilikom Bukovčeve eventualne izložbe.”

Naime, slika je bila izložena prije deset godina, na Bukovčevoj retrospektivi u Liverpoolu, u Walker Art Gallery, istoj galeriji u kojoj je bio izložen novopronađeni portret doktora Uttinga.

Richard LeDoux bio je bogati industrijalac, jednako kao i Samson Fox. Dvije su obitelji bile prijateljski nastrojene, i natjecale su se za Bukovčeve slike. Sačuvana fotografija LeDouxove sobe, primjerice, pokazuje “Kupačice”, važno djelo Vlaha Bukovca.

Podsjetimo da su mecene Bukovca u Engleskoj bili osim LeDouxa i Samson Fox, a zabilježene su i slike koje je naručivala obitelj Mitchell iz Rotherhama, međutim gdje su Bukovčeve umjetnine iz te obitelji, obitelji Mitchell, nije poznato.

U godini koja je prethodila nastanku portreta Johna Uttinga, može se pročitati u monografiji, Vlaho Bukovac se odmiče od pointilizma, teži kolorističkom obogaćenju i širem potezu kista.

A često je, uz Prag, Pariz Zagreb i Cavtat, boravio u Engleskoj, u posjetu kod svojih mecena, ondje je ostavio važan dio opusa, pa su se njegova djela znala tamo pojaviti i na aukcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:53